Dobos Sándor, 2019.07.14. | Vízilabda

Sélley-Rauscher Domonkos és Bencz Rolf személyében két vasasos bronzéremnek is örülhetünk a férfiválogatott Universiade-szereplése alkalmával.

„Rolfék kicsit késnek, mert edzenek” – jelezte Bóbis Máté, a VasasPlaket vezetőedzője a csapat júniusi évzáró vacsorája előtt. Sélley-Rauscher Domonkos és Bencz Rolf „szép csendben” lett tagja az Universiade-keretnek, és bár a vacsora alkalmával még kicsit pesszimisták, vagy inkább óvatosak és diplomatikusak voltak az utazókeretbe kerülést illetően, végül nagyon is részesei voltak a nápolyi éremszerzésnek.

Merthogy keményen dolgoztak a felkészülés alatt, ezt pedig értékelte Horváth János szövetségi edző, a két vasasos játékos is utazhatott az egyetemisták és főiskolások „olimpiájára”.

Bencz Rolf a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakán tanul, első világversenye volt az Universiade, hiszen pár éve Horkai György kapitánykodása idején kimaradt az utolsó szűkítések alkalmával (például a bakui Európa Játékok előtt). Most utazhatott, és nagy élményekkel gazdagodott:

„A nehezebb csoportból viszonylag kedvező helyzetben vártuk a japánokat, akiket meggyőző teljesítménnyel sikerült legyőzni. Utána jött a számunkra legszörnyűbb élmény, hiszen nem tudtunk stabil teljesítményt nyújtani az amerikaiak ellen, így kiejtettek minket. Tudtuk jól, hogy mi többre vagyunk hivatottak, ezért becsületből mindenképpen el akartuk érni a harmadik helyet. Ez végül kisebb-nagyobb szerencsével, meg egy idegtépő ötméterespárbaj után sikerült is. Nagyon örülök, hogy ennek a csapatnak a részese lehettem, hiszen nemcsak a vízben, hanem a parton is együtt volt ez a társaság. Mindenki küzdött egymásért az utolsó másodpercig is. Egy felejthetetlen élménnyel lettem gazdagabb ez alatt a másfél hónap alatt, és a munkának a gyümölcse végül tényleg beérett, hiszen bronzérmesek lettünk.


Fotó: Egyetemi Sport/Facebook/MEFS

Sélley-Rauscher Domonkos, a Corvinus Egyetem pénzügyi és számvitel szakának hallgatója járt már világversenyen (például junior Európa-bajnokságon), de dobogóra még nem állhatott.

„Nagyon boldog vagyok, hogy végre sikerült érmet szereznem világversenyen. Ezzel egy hatalmas álmom teljesült, még annak ellenére is, hogy rendkívül csalódott volt az egész csapat az elődöntő elvesztése után. A csalódott csapatok párharca, úgy gondolom, mindig az egyik legnehezebb mérkőzés egy ilyen sorozatban. Nem játszottunk igazán jól, de szó szerint az utolsó másodpercig húzott a szívünk előre, és hála Istennek, kellőképpen higgadtak tudtunk maradni a végére. Nagyon köszönöm ezt az élményt a csapattársaimnak és az egész stábnak.”

A magyar válogatott Japán legyőzése után furcsa körülmények között kapott ki az olaszoktól (19 kontra ellenünk…), majd simán verte az ausztrálokat. A negyeddöntőben újra Japán következett, majd az elődöntőben az amerikaiak. Kézben tartotta a csapat a meccset, de a második félidőre kicsit kiengedett, ezt pedig kihasználta a rivális, így a bronzmeccs várt vasárnap a mieinkre. Az oroszok ellen kiélezett csatát vívott a magyar válogatott, Szatmári Kristóf az utolsó másodpercben egyenlített, hogy aztán következzen a büntetőpárbaj, amelyből a magyar csapat került ki győztesen.

Bronzéremmel a nyakukban térhetnek tehát haza a fiúk. Bencz Rolf és Sélley-Rauscher Domonkos egy rövid pihenő után csatlakozik majd a VasasPlaket keretéhez, amely a héten elkezdte a felkészülést a következő szezonra.


A magyar válogatott mérkőzései az Universiadén:

A csoportkörben:

Japán-Magyarország 12-18 (4-7, 3-2, 2-6, 3-3)
Gólszerzők
: Gyárfás 4, Fejős 3, Várnai 2, Sánta 2, Csacsovszky E. 2, Bencz 2, Burián, Zerinváry, Szatmári

Magyarország-Olaszország 10-13 (2-3, 2-2, 3-5, 2-3)
Gólszerzők:
Gyárfás 3, Burián 2, Szatmári 2, Várnai, Csacsovszky E., Fejős

Magyarország-Ausztrália 18-6 (5-1, 2-1, 6-3, 5-1)
Gólszerzők
: Gyárfás 6, Csacsovszky E. 3, Sélley-Rauscher 2, Sánta 2, Burián, Szatmári, Várnai, Fejős, Bencz

A negyeddöntőben:

Magyarország-Japán 18-3 (6-3, 2-0, 5-0, 5-0)
Gólszerzők:
Várnai 4, Burián 2, Sélley-Rauscher 2, Sánta 2, Szatmári 2, Csacsovszky E. 2, Gyárfás 2, Zerinváry, Pellei F.

Az elődöntőben:

Egyesült Államok-Magyarország 12-9 (2-4, 3-3, 3-1, 4-1)
Gólszerzők:
Burián 5, Gyárfás 2, Várnai, Pellei F.

A bronzéremért:

Oroszország-Magyarország 10-10 (1-3, 4-2, 2-0, 3-5 – 5 méteresekkel: 12-13)
Gólszerzők
: Burián 4, Gyárfás 3, Szatmári 2, Bencz

A magyar válogatott kerete:

Kardos Gergely, Szakonyi Dániel – kapusok
Bencz Rolf, Burián Gergely, Csacsovszky Erik, Fejős Róbert, Gyárfás Tamás, Pellei Frank, Sánta Dániel, Sélley-Rauscher Domonkos, Szatmári Kristóf, Várnai Kristóf, Zerinváry Lóránd

Edzők: Horváth János, Keszthelyi Tibor, Bors László
Csapatvezető: Beck György

Fotók: Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség/Facebook


Hirdetések