Dobos Sándor, 2019.06.27. | Karate

Montrealban Serie A versenyen vett részt a Vasas SC karatékája, és hetedik helyen zárt a -50 kg-os súlycsoportban, emellett bekerült a világranglista legjobb 100 versenyzője közé.

Egri Tamás, a Vasas SC karate szakosztályának vezetője többször is hangsúlyozta már az elmúlt hónapokban, mekkora potenciál van felnőtt versenyzőnkben, a 21 éves Klement Kármenben. Ő pedig az eredményekkel bizonyítja mindezt: márciusban Salzburgban két, májusban Isztambulban három kört ment felnőtt világkupán, holott még U21-es versenyzőnek számít. Legutóbb Kanadában egyedüli magyar indulóként tett rá erre még egy lapáttal.

„Kármen célja az volt, hogy a világranglista első 100 helyezettje közé kerüljön. Az idei szezon jó eredményeivel rengeteget lépett előre a felnőtt -50 kg-os ranglistán, a TOP 100-as hely pedig rendkívül fontos: ha bekerül, ősztől nemcsak a Serie A, hanem az efelett álló Premier League versenyeken is elindulhat” – jelezte a helyezés jelentőségét Egri Tamás.

„A versenyen Kármen a tétnek megfelelően jó formában versenyzett. Első körben szlovák ellenfelét verte meg, majd a többszörös kontinensbajnok és világkupa-érmes brazil ellenfelét is legyőzte. Ezután került össze az Ázsia-bajnokságon ezüstérmes kínai ellenfelével, Li Zsan-zsannal, aki jobbnak bizonyult nála, de mivel ő később a döntőbe jutott, Kármen a vigaszágon küzdhetett. Itt sajnos, japán ellenfele ellen nem jött össze a győzelem, így végül a hetedik helyen zárta a montreali versenyt. Ezzel együtt kimondhatjuk, hogy Kármen nem csak, hogy elérte célját, de még túl is teljesítette. Két nyert meccsével stabilan bekerült a világranglista 100 legjobbja közé, emellett pedig fantasztikusan küzdve, életében először helyezettként zárt Serie A-versenyen. Ez a mostani hetedik hely az eddigi legjobb eredménye” – tudtuk meg Egri Tamástól.

A számítások szerint a legfrissebb világranglistán akár a 80. hely környékére is felférhet. Emellett még egy álomszerű végkifejlet is felsejlett, hiszen jövőre Tokióban olimpiát rendeznek, a karate pedig először lesz ott a hivatalos programban. Amennyiben Klement Kármen sikeresen szerepelne a kvalifikációs versenyeken, akár az olimpiai részvétel sem lenne lehetetlen.

„Azért azt tudni kell, hogy súlycsoportonként tíz versenyző jut ki az olimpiára, szóval igazából még fiatal vagyok ehhez. Reálisabb lehet a következő játékok. Illetve 2022-ben Magyarországon rendezik majd a világbajnokságot, ezen szeretnék a legjobban szerepelni” – fogalmazott Klement Kármen.

A Vasas versenyzője ezen a nyáron az U21-es világkupán, a zágrábi egyetemi Európa-bajnokságon, ősztől pedig majd a Premier League-kiírásban szerepel.


Hirdetések