Jenkei Dániel, 2019.06.27. | Klub

Mozgásszervi, rehabilitációs és prevenciós orvosi központ nyílik a megújuló Fáy utcai kézilabdacsarnok felső szintjén. A budai oldalon már évek óta sikeresen működő Fájdalom Ambulancia az élsportolók mellett a Vasas család tagjait is kedvezményes lehetőségekkel várja a Fáy utcában. Dr. Magyar Mátyás ortopéd-traumatológus orvossal, a Fájdalom Ambulancia vezetőjével beszélgettünk.

- Mit lehet tudni a Fájdalom Ambulancia eddigi előéletéről?
Immár 15 éves a történet, egy gazdagréti gyermekorvosi rendelőig kell visszamennünk, amelyben egy darab fizikoterápiás eszközzel indultunk el, majd az igényeknek megfelelően évről évre bővült az eszközparkunk, és ezzel együtt a szolgáltatásaink köre is. A nagy ugrás végül 2013-ban jött el, amikor a MOM Sport épületébe költöztünk, ahol immár 500 négyzetméteren működik a Fájdalom Ambulancia.

- Pontosan kik fordulhatnak Önökhöz?
Minden olyan kezelést lefedünk, amely a konzervatív ortopédia körébe tartozik, azaz, ami nem jár műtéti eljárással. 10 évig dolgoztam baleseti sebészeten, és itt kezdtem el érdeklődni az olyan nem műtéti módszerek iránt, amelyek fizikoterápiás kezelésekkel ötvözve gyorsabb rehabilitációval kecsegtetnek. A Fájdalom Ambulancia keretei között sikerült nagyon széles spektrumot elérnünk, az eddig említett hatékony kezeléseken túl gyógytornával és - masszázzsal is segítjük a mozgásszervi problémákkal küzdőket.

- Milyen eddigi sportos referenciákkal rendelkeznek?
Egyre sokszínűbb tapasztalataink vannak. Több, mint másfél évet dolgoztunk a MOB-al, ahol felnőtt és utánpótlás sportolókkal is foglalkoztunk. Jelenleg - a teljesség igénye nélkül - a Magyar Öttusa Szövetséggel, az érdi női kézilabdacsapattal, és a Dávid Kornél Kosárakadémiával dolgozunk szorosan együtt, illetve két éve segítjük a Puskás Akadémia utánpótlás munkáját, mi felelünk a sérülések ellátásáért és a prevencióért. Utóbbit illetően kifejezetten jó eredményeink vannak, hiszen felére sikerült csökkentenünk a sérülések számát az eddig eltelt időszakban. 

- Hogyan került a képbe a Vasas?
Markovits László elnök úrék kerestek meg minket azzal, hogy szeretnének kialakítani egy orvosi rendelőt a megújuló Fáy utcai kézilabdacsarnok felső szintjén, a mi szakmai közreműködésünkkel.  Számunkra az első pillanattól kezdve nagyon előremutató volt a Vasas részéről az a szemlélet, amelyen keresztül orvosi háttértámogatást nyújtatnának a sportolóiknak. Ezzel párhuzamosan mi is szerettünk volna a pesti oldal felé nyitni, így hamar megvalósult az együttműködés.

 


Dr. Magyar Mátyás



- A sportolókon kívül más számára is elérhető lesz a mindennapokban az új centrum?
A Fáy utcai centrumunk is teljes mértékben nyitott lesz mindenki számára. Természetesen a vasasos élsportolók kiemelt figyelmet kapnak, és a Vasashoz kötődő családok számára is készülünk kedvezményekkel, de nagyon fontos kiemelnem, hogy mindenki pontosan ugyanabban a minőségi szolgáltatásban részesül majd.
 

- Mit emelne ki a szolgáltatásaik közül?
Ez egy mozgásszervi rendelő lesz, elsősorban ortopédiai és traumatológiai iránnyal, de táplálkozási tanácsadást is nyújtunk. A szolgáltatások kapcsán magát a komplexitást emelném ki, amelynek köszönhetően első körben el tudjuk dönteni, hogy az adott páciens esetében lehetséges-e a műtét nélküli módszer, és amennyiben lehetséges, akkor egyénre szabottan tudjuk ötvözni a különböző kezeléseket, legyen szó fizikoterápiáról, gyógytornáról, masszázsról vagy infúziós módszerekről.


- Hány fős stábbal találkozhatunk majd a Fáy utcában?
A Fájdalom Ambulancia az új kézilabdacsarnok teljes felső szintjén várja majd a gyógyulni vágyókat, hétfőtől szombatig, összesen 4 orvossal, 6-8 gyógytornásszal, 4 masszőrrel és 4 asszisztenssel.


Az új Fáy utcai Fájdalom Ambulancia központ részletes szolgáltatásait és árait ITT foglaltuk össze

 

Polgár-Veres Árpádot, a Vasas sportszakmai elnökhelyettesét kérdeztük arról, hogy a klub szempontjából miért tartja fontosnak és hasznosnak a Fájdalom Ambulanciával való együttműködést.

- A kapcsolat dr. Magyar Mátyással közel négy évvel ezelőtt indult. A riói olimpiát követően kezdtünk el olyan szolgáltatót, elsősorban magánszolgáltatót keresni, akitől sportegészségügyi kérdésekben várhatunk szakmai partnerséget, hiszen kiemelten fontos feladatunknak tekintjük sportolóink és sportcsapataink versenyképességének, eredményességének támogatását, a Vasas-sportolók egészségének védelmét. A végső együttműködés a Fájdalom Ambulanciával számos közös szakosztályi projekt, orvosi konzultáció és szakmai egyeztetés mentén alakult ki.

A Fáy utcai orvosi központtal kapcsolatos felvetés ugyanakkor ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. Már 2008-ban, az akkori létesítményfejlesztési tervekkel összefüggésben felmerült egy ilyen intézmény létrehozásának a gondolata. Azóta több előzetes tárgyalást is lefolytattunk, de végül a gazdasági környezet nem tette lehetővé a megvalósítást, törekvéseink így nem jártak sikerrel. A kiemelt állami támogatásnak köszönhető, hogy a sportegyesületek helyzete és lehetőségei időközben nagyban megváltoztak, az alapműködés biztosított, ezért ma már egyre inkább teret kapnak a különböző szakmai újítások is. Ezért jöhetett szóba a kézilabdacsarnok rekonstrukciójának tervezésekor egy orvosi funkció kialakítása is. Mivel a Fájdalom Ambulancia nyitott volt a terjeszkedésre, létre tudott jönni egy olyan koncepció, ami kölcsönös előnyökre épül. Ez alapvetően egy üzleti modell, mely során a Fájdalom Ambulancia bérlőként jelenik meg és kapja használatba a területet. A Fáy utcai központban tehát nem lesz tulajdonos a sportegyesület, de nagy könnyebbség lesz a sportolóknak és edzőiknek, hogy helyben van a segítség. Az elérhetőségen és az elsőbbségen túl további előnyt jelenthet, hogy a Myvasas rendszerben regisztráltak kedvezményes áron vehetik igénybe a szolgáltatásokat.


Hirdetések