2019.06.25. | Klub

A stadionavatóra készülő Vasas Sport Club a Magyar Nemzeti Múzeumtól kapta vissza a klubtörténet ikonikus serlegét, a Hexagonal Kupát, amelyet az egykori győztesek közül Mészöly Kálmán, Fister Ferenc és Molnár Dezső is újra megfoghatott. A trófea az új Illovszky-stadion Vasas-gyűjteményében lel végleges otthonra.

Ünnepélyes eseményt tartottak kedd délután a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol Varga Benedek főigazgató átadta a Hexagonal Kupát Markovits Lászlónak, a Vasas Sport Club elnökének.

A trófeát 1967-ben Chilében hódította el a Vasas legendás – 1966-ban veretlenül bajnok – labdarúgócsapata; a győztes együttest Fister Ferenc és Molnár Dezső képviselte a rendezvényen, amelyen a Vasas-család emblematikus tagja, „a póló Peléje”, az olimpiai bajnok dr. Faragó Tamás is jelen volt.


Molnár Dezső és Fister Ferenc (Fotó: Vasas Attila)

Markovits László első útja ez után az otthonában gyógyuló Mészöly Kálmánhoz vezetett, aki meghatottan fogadta a trófeát, melyet a csapatkapitány Berendy Pállal együtt emelt a magasba a torna záró mérkőzése után, 52 évvel ezelőtt.

A Hexagonal Kupa a július 5-én felavatandó új Illovszky-stadionban lel végleges otthonra.


A Hexagonal-siker krónikája

Santiagóban, az 1967-es Hexagonal Kupán a legnépszerűbb chilei csapat, a Colo-Colo elleni 9:3-mal kezdte meg diadalmenetét a Vasas. Az együttes így állt fel: Varga (Kenderesi) – Bakos, Mészöly, Berendy, Ihász – Mathesz, Fister (Kékesi) – Molnár, Pál II, Farkas, Korsós (Vidáts).

A Vasas második fellépésére csaknem megháromszorozódott a közönség, és attól fogva rendre 70-80 ezres publikum előtt futballozott az angyalföldi együttes.

A Vasas mérkőzései a tornán:

1967. február 3.: Colo-Colo 9:3 (25 384 fizető néző, gólszerző: Korsós 3, Farkas 3, Pál II, Kékesi, Vidáts, illetve Jimenez, Zelada, Moreno).
Február 10.: Santos 2:2 (65 803, Korsós 2, illetve Lima, Pelé).
Február 14.: Universidad de Chile 3:1 (70 796, Farkas, Pál II, Mészöly, illetve Yavar).
Február 24.: Penarol 3:3 (58 098, Molnár, Mészöly, Farkas, illetve Cortes, Cabrera, Silva).
Február 28.: Universidad Catolica 3:0 (71 518, Farkas 2, Pál II).

A végeredmény: 1. Vasas 8 pont (20:9-es gólarány), 2. Santos 8 (13:6), 3. Universidad de Chile 6, 4. Colo-Colo 4, 5. Penarol 2, 6. Universidad Catolica 2.


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

Hogyan került elő az elveszettnek hitt Hexagonal-trófea?  

Ehhez 1977-ig, a Vasas futballcsapatának legutóbbi első osztályú bajnoki címének esztendejéig kell visszamenni az időben. Akkor a Legújabb Kori Történeti Múzeumban a Vasas Szakszervezetről rendeztek kiállítást, s egyebek közt a Hexagonal Kupát is bemutatták. Utólag rekonstruálható, hogy a tárlat után a kiállított tárgyak – köztük a trófea is – a múzeumban maradtak, az intézmény pedig a rendszerváltáskor beolvadt a Magyar Nemzeti Múzeumba.

Utóbb – 2010-ben – a Vasas SC centenáriumi ünnepségének előkészítése során Wágner Róbertné, a klubtörténet kutatója az egyesület alapításáról gyűjtött anyagot; ekkor olvasott az 1977-es kiállításról, s vette fel a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Múzeummal.

A Hexagonal-trófea 2017-ben került újra előtérbe, amikor a Markovits László elnök által felkért arculati team az új stadionra koncentrálva kezdte vizsgálni a Vasas labdarúgó-történetét. A régi nyomon elindulva Wágner Róbertné ismét kapcsolatot létesített a Magyar Nemzeti Múzeummal, s végül Gál Vilmos muzeológus közölte vele a jó hírt, mely szerint a múzeumban van a trófea. Ez után – a Magyar Nemzeti Múzeum nagyra becsülést érdemlő együttműködésének köszönhetően – a kupa hivatalos szerződés keretében visszakerült a Vasas SC tulajdonába, egyúttal hivatalból elindították a lovasszobor védett műtárggyá nyilvánítását.

Hirdetések