Dobos Sándor, 2019.06.19. | Kosárlabda

Több mint húsz korosztályos válogatottja van jelenleg a Vasas Akadémiának, a lányok emellett jól szerepeltek az országos bajnokságokban is. Pasaréten nem rövid távban gondolkodnak, és nem is a saját babérokat szeretnék learatni, a legfontosabb, hogy minél több játékost neveljenek a magyar kosárlabda számára.

Egyik női A csoportos felnőttcsapat sem épül annyira a saját utánpótlására, mint a Vasas Akadémiáé, a ráadásul a gárda majdnem a felsőházba került idén – a bajnokság legfiatalabb átlagéletkorú együtteseként. A lányok emellett bizonyítottak az NB I/B-ben (itt azért indul rendre a Vasas Akadémia, hogy még több meccset játsszanak a lányok) és a juniorbajnokságban is, a még fiatalabbak pedig érmet szereztek a kadet és a serdülő országos döntőben. Mindez azonban kevésbé fontos, a lényeg az, hogy minél többen nőjenek magasabb szintre.

Krivacsevics Dragoljubbal, a Vasas Akadémia szakmai igazgatójával értékeltük a női szakág utánpótlás szezonját.

 „Elégedett vagyok a szezonnal, mert ugyan volt lehetőségünk helyezéseket tekintve akár előrébb végezni a korosztályos bajnokságokban, nálunk nem ez a legfontosabb, amikor értékeljük a teljesítményt. Mi elsősorban nem azért dolgozunk egész évben, hogy az országos döntőben jó eredményt érjünk el, hanem azért, hogy a játékosok folyamatosan fejlődjenek. Természetesen ettől még szeretünk döntőt nyerni, de ha ez nem sikerül, nem dől össze a világ. Nem a rövid távú célokat tartjuk fontosnak, nem hajszoljuk az eredményeket, a Vasas Akadémián az a fontos, hogy minél több játékost neveljünk ki az A-csoport, a magyar válogatottak és a magyar kosárlabda számára. Sok zászlót láthatunk a teremben, amire jó ránézni, nagyszerű eredményeket értünk el az elmúlt években, de kevésbé fontos, hogy öt, hat, nyolc éve hányadik helyen zártunk mondjuk a juniorbajnokságban. A lényeg az, hány játékos jutott el magasabb szintre, lett stabil A-csoportos játékos vagy meghatározó válogatott.”


Krivacsevics Dragoljub, a Vasas Akadémia szakmai igazgatója

Ebben a tekintetben nincs oka szégyenkeznie a Vasas Akadémiának, sőt!

„Ha jól számolom, huszonnégy válogatott játékosunk van jelenleg a korosztályos csapatokban, ez az, amit igazán meg kell becsülnünk, amire büszkék lehetünk. Számunkra nem prioritás egy bajnoki helyezés, és a játékosoknak, valamint a szülőknek is az a legnagyobb visszaigazolás, ha látszik az egyéni fejlődés. Az igazi győzelem az, ha egy játékos taktikailag és technikailag is magasabb szintre lép. Jó látni azt, honnan hová lehet eljutni akár egy szezon alatt is. Azt várom, hogy a következő periódusban is kiemelkedjenek játékosok, mert látom, milyen szakmai munka folyik nálunk, tudjuk, mi a legfontosabb a gyerekeknek, ez pedig garancia a nevelőmunka sikerére” – tette hozzá Krivacsevics Dragoljub.

A munka eredményességét jól jelzi, hogy az egész magyar női kosárlabda egyik legnagyobb ígéretének tartott, még mindig csak 17 éves Dombai Réka végleg berobbant a köztudatba a szezonban nyújtott teljesítménye alapján. S ez nem biztos, hogy bekövetkezik, ha a szakvezetés nem szavaz neki maximális bizalmat: maradhatott volna a keretben az amerikai-nigériai Kalu Ezinne, de ehelyett Rékát szerette volna tovább építeni a klub. S lám, ennek az lett az eredménye, hogy most egyik szemünk sír, a másik nevet: Dombai Réka jövőre már Győrben kosárlabdázik. A szintén remek adottságokkal bíró, az idén jóval többet játszó Varga Alízra is lecsaptak, ő ráadásul a bajnok Sopron Baskethez igazolt.

„Ezek az igazi eredmények” – fogalmaz Krivacsevics Dragoljub, hozzátéve, hogy a Vasas Akadémia legjobb játékosai semmiképp sem epizódszerepre hivatottak, sem a válogatottban, sem leendő klubjaikban.

A Vasas Akadémia csapatainak idei mérlege:

NB I/A csoport, 10. hely

NB I/B Piros-csoport: 4. hely:

A csapat tagjai:

Esztári Tünde, Keszy-Harmath Sára, Mudra Viola, Tóth Fruzsina, Vígh Bernadett, Altmann Anna, Szerencsés Tamara, Bach Boglárka, Budácsik Dorottya, Smailbegovic Nadja, Madár Kata, Boros Berta, Heljic Sara, Varga Alíz, Dombai Réka, Hizsnyik Dóra, Tóth Orsolya, Tóth Franka

Edző: Krivacsevics Dragoljub

Országos Junior Bajnokság, 2. hely:

A csapat tagjai:

Esztári Tünde, Kuncz Petra, Kun Rita, Varga Alíz, Budácsik Dorottya, Sitku Zsuzsanna, Altmann Anna, Vígh Bernadett, Keszy-Harmath Sára, Tóth Franka, Tóth Fruzsina, Szerencsés Tamara, Nadia Smailbegovic, Boros Berta, Dombai Réka, Mudra Viola, Dúl Terka

Edző: Igor Skocovski

A döntő All Star-válogatottjába Dombai Réka és Varga Alíz is bekerült.

Országos Kadet Bajnokság, 3. hely

A csapat tagjai: Nagy Lili, Rajaram Carmel, Boros Lola, Lőrinczy-Csomós Palóma, Sitku Zsuzsanna, Kuncz Petra, Siklós Dorottya, Édes Emese, Szerencsés Tamara, Dúl Terka, Kun Rita, Tóth Boglárka, Van Rijs Dóra, Van Rijs Luca, Antal Fanni, Péter Virág Kata

Edző: Diósdi Deák Éva

A döntő All Star-válogatottjába Kun Rita is bekerült.

Országos Serdülő Bajnokság: 3. hely

A csapat tagjai: Szilágyi Ágnes, Kohán Patrícia, Herzog Bora, Halász Luca Réka, Fogarasi Kincső, Soós Kriszta, Milassin Blanka, László Réka, Szabó Flóra, Masier Sophia, Hruby Laura, Csutak Anna, Benyovszki Petra, Mészáros Tanja, Balás Natasa, Aho Kyra, Igaz Eszter, Kálmán Liza, Maróty Dalma, Láng-Miticzky Blanka, Molnár Fruzsina, Rátkai Eszter, Kemecsei Zita, Záboji Tita, Maróty Dorottya, Istenes Jolán Zsuzska, Starosta Tünde, Ulrich Zoé, Ilcsik Boglárka, Örsi Kata, Rubint Ágnes

Edző: Eördögh Edit

A döntő All Star-válogatottjába Szilágyi Ágnes is bekerült.


Hirdetések