Jenkei Dániel, 2019.06.18. | Úszás

Nemzetközi vizeken próbálhatták ki magukat a Vasas paraúszói az elmúlt időszakban, akik a világkupa-sorozat két európai állomásán, Lignanóban és Berlinben versenyeztek. Több számottevő eredmény is született, mostantól pedig a londoni világbajnokság kerül célkeresztbe.

Az olaszországi versenyre Szabó Álmos hét tanítványa utazott el: Pap Bianka, Illés Fanni, Száraz Evelin, Payer Kata, Tar Réka, Tóth Éva és Szabady Ádám képviselték klubunkat. 

Paralimpiai ezüstérmesünk Pap Bianka mind a hét számában döntőt úszott, a saját kategóriájában mindent megnyert, és függetlenül attól, hogy komoly munkából érkezett Lignanóba, több ízben is megközelítette az egyéni csúcsait. 

Illés Fanni 100 mellen megúszta az eltervezett időt, ezzel megnyerte a kategóriáját.

Száraz Evelin szintén remekül versenyzett, 100 mellen junior létére olyan időt úszott, ami a felnőtt világranglista harmadik helyére repítette.

Az eddig említett három versenyző biztos résztvevője a szeptemberi londoni világbajnokságnak, Payer Kata pedig Lignanóban próbált bekerülni az utazó csapatba. Nagyon komoly egyéni csúcsokat úszott végül, de a szintidőtől még így is elmaradt. 

Szabady András az első nemzetközi versenyén szintén vb-részvételi reményekkel szállt medencébe, ennek bőven volt realitása, hiszen végül két századon múlott a hőn áhított cél 100 háton.

Tóth Éva és Tar Réka minden számban egyéni csúcsot úsztak, számukra elsősorban ezért maradt értékes ez az olaszországi viadal.

A három vb-részvevőnk és Payer Kata gyakorlatilag pihenő nélkül mentek tovább a berlini világkupa-versenyre, ahol az utóbbi időszak legerősebb nemzetközi mezőnye gyűlt össze. Mindenki ott volt Európából, aki számít, emellett Japánból, az Egyesült Államokból és Kanadából is érkeztek versenyzők.

Pap Bianka 200 háton remekelt elsősorban, ahol Európa-rekordot állított fel, de 200 vegyesen is egyéni csúcsot úszott, és mindössze egy tizeddel kapott ki holland ellenfelétől. Az egyéni csúcs 100 gyorson sem maradt el, a fő számában, 100 háton pedig magabiztos győzelmet aratott.

Illés Fanni ezúttal 200 mellen ért el biztató eredményt, amellyel a kategóriák közötti összetettben második lett, de 400 gyorson is megmozdult valami, legalábbis edzője, Szabó Álmos elmondása szerint.

Száraz Evelin 200 mellen lett második, ahol a klasszis német ellenfelét is legyőzte, és csak egy norvég lány volt nála gyorsabb.

Payer Kata 13 évesen tovább javított az egyéni csúcsain, ugyanakkor eldőlt, a londoni vb-n még nem lesz ott, de ha valakire lehet mondani, hogy a jövő embere, akkor rá biztosan.
 


Hosszú idő után rajtkőre állt Berlinben paralimpiai bajnokunk, Tóth Tamás is, aki szintén ott lesz az augusztusi világbajnokságon, az ő formájára egyelőre nehéz következtetni a német fővárosban elért eredményei alapján.


Hirdetések