Dobos Sándor, 2019.06.13. | Klub

Olimpiai bajnokunk, Aranygyűrűvel kitüntetett Örökös bajnok labdarúgónk kerek születésnapot ünnepel, ez alkalomból köszöntjük.

Nemcsak a Vasas-család kíván boldog születésnapot, így tett a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja is, amelynek tagjai a jeles napon gyűltek össze az egyik belvárosi sportbárban.  

Dr. Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke köszöntetet mondott az ünnepeltnek azért, hogy aktívan vesz részt a szervezet munkájában, a sport, a labdarúgás népszerűsítésében, rendre ott van azokon a megemlékezéseken, amelyeken a magyar sport sikereit ünneplik.

Dunai Antal az olimpiai bajnokok és a Magyar Olimpiai Bizottság nevében köszöntötte egykori csapattársát, jó barátját, akit fegyelmezett, sportszerű és nagyszerű labdarúgónak ismert meg.

Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia és a MOB Mező Ferenc Sportbizottsága nevében szólt az ünnepelthez, hogy azután Domonyai László, a Vasas FC klubigazgatója kapjon szót. Emlékeztetett arra, hogy Szentmihályi Antalnál senki nem nyert kapusként több magyar bajnoki címet, de ez a rekord csak egy a sok közül. Arról is beszélt, hogy a kiváló kapus 20 éves korában, 60 évvel ezelőtt érkezett a Vasashoz Illovszky Rudolf invitálására, abban az évben, amikor felavatták a Fáy utca új stadionját. S most 60 évvel később ugyanerre készül klubunk, ráadásul az új Illovszky-stadion egyik vendégszektorát éppen Szentmihályi Antalról nevezik el – aki a Vasas után Újpesten töltött el szintén csodás éveket.

Domonyai László egy egyedi Vasas-mezt ajándékozott a kiváló kapusnak, melyen a 80-as szám szerepel. Hasonló ajándékkal készült az Újpest képviselője is. A lila-fehér klub nevében Berta Csaba ügyvezető igazgató köszöntötte a legendát, aki érthetően elérzékenyült a délután során.

„Aki ismer engem, tudja, hogy a beszéd nem az erősségem az ilyen köszöntő alkalmával, mert könnyen meghatódom. Nem jön ki könnyen a szó az érzelmek miatt, amik ilyenkor túláradnak bennem. Mindenkinek nagyon köszönöm, hogy gondolt rám. Mindig szerettem azokat, akikkel együtt dolgoztam. Enélkül nekem nem ment volna a munka, amit elértem, azt a többiekkel együtt értem el. Én köszönöm azt, amit elérhettem azoknak, akikkel együtt dolgoztam, legyen szó a játékosomról, a csapattársamról vagy edzőtársamról. Köszönöm nekik” – fogalmazott meghatottan Szentmihályi Antal.

Isten éltesse a magyar labdarúgás legendás alakját!

Szentmihályi Antal a Vasas második aranygenerációjának tagja volt: 1961-ben bajnoki címet, 1962-ben bajnokságot és Közép-európai Kupát nyert a piros-kék csapattal. Első válogatottságát is a Vasas játékosaként ünnepelte, már amennyire ünnepelni lehetett a Chile együttesétől Santiagóban elszenvedett 1-5-öt... Az 1961 decemberében rendezett találkozó szünetében (0:3-nál) Grosics Gyulát váltotta, és ő vette át a kapuskesztyűt a "Fekete Párductól", amikor 1962 őszén Grosics elbúcsúzott a válogatottól (Magyarország–Jugoszlávia 0:1).
Szentmihályi 1964-ben olimpiai bajnoki címet nyert, és ugyanabban az évben minden idők legjobb (bronzérmes) magyar Eb-szereplésében játszott főszerepet négy másik Vasas-játékossal, Ihász Kálmánnal, Mészöly Kálmánnal, Sárosi Lászlóval, Farkas Jánossal együtt.
Aztán 1965-ben Újpestre igazolt, ahol további hat bajnoki címet számlált, két MNK-diadal részese volt, BEK-elődöntőt és VVK-döntőt vívott.
A 31-szeres válogatott kapusnak örök emléket állított a Vasas: róla nevezte el új stadionja tizenhat szektorának egyikét.  
Hegyi Iván

Hirdetések