Dobos Sándor, 2019.06.12. | Vízilabda

Nem változik felnőttcsapatunk vezetőedzőjének személye a 2019/20-as szezonra, ugyanakkor a keretben sok változás lesz. Három játékos is érkezik a Vasas-utánpótlásból az első csapathoz, míg Török Béla személyében egy rutinos érkező is akad a keretben.

Három helyet rontott a Vasas a tavalyi bajnoki szerepléshez képest, a legutóbbi 12. helyezést követően ezúttal a 15. helyen zárt a csapat, és végül még osztályozóra is kényszerült, amit végül könnyedén behúzott a Nagykanizsa ellen (14-8, 13-7).

A szezonnak a nyolc közé jutás reményében vágott neki a csapat, még Földi Lászlóval a kispadon, ő ugyanakkor a Kaposvár elleni hazai vereség után (amivel eldőlt, hogy lecsúszunk a felsőházról), közös megegyezéssel, 15 év után távozott a posztjáról.

Utódja Bóbis Máté, a csapat másodedzője lett, akivel a középszakaszt – az igen biztató kezdet után – a csalódást jelentő 14. helyen zárta a csapat. Ebben nagy szerepe volt a Szombathely és a Szentes elleni hazai vereségeknek is, és ezután szinte „törvényszerű volt”, hogy a Kaposvár elleni első helyosztón (1-4-ről) alulmaradjunk – bár közel voltunk ahhoz, hogy ez ne így legyen. A 15. helyet a KSI legyőzésével szereztük meg, az osztályozóról pedig már tettünk említést.

Még áprilisban írtunk arról, hogy az eredményektől függetlenül formálódik a csapat jövő szezonra vonatkozó kerete, azokban a hetekben hosszabbította meg szerződését Simon Henrik, Sélley-Rauscher Domonkos, Vogel Simon és Hegedüs Gábor. Élő szerződése volt Halek Mártonnak, Takács Bálintnak, Bencz Rolfnak, ők is nálunk játszanak jövőre.

A bajnokság befejezését követően került tinta azokra a szerződésekre, amelyek a VasasPlaket vezetőedzőjének és másodedzőjének személyéről szólnak. Mindezek értelmében első teljes szezonját kezdheti vezetőedzőként Bóbis Máté, akinek munkáját Mátéfalvy Csaba segíti majd kapusedzőként.

„A Vasas vezetőségével és a főtámogatónkkal folytatott egyeztetések után vállaltam el a feladatot. Szeretnék bizonyítani, szeretném, ha jövőre sokkal eredményesebben szerepelnénk. Ez az év nem úgy sikerült, ahogy terveztük, de a következő szezonban meg kell céloznunk a középmezőnyt. A keret erősödni fog, úgy érzem, alkalmas lesz arra, hogy sikeresebb évet zárjunk. Köszönöm azoknak a játékosoknak a munkáját, akik most távoznak a csapattól. Örülök annak, hogy három fiatal is felkerül az első kerethez, fontos, hogy a jövőben is tudjunk alulról építkezni, komolyan számítunk rájuk a céljaink elérésben” – fogalmazott Bóbis Máté, aki tehát „régi-új” segítőt kap a kispadon.

„Ez most az a szituáció, amikor segíteni kell a Vasasnak, hiszen mindannyian azt kívánjuk, hogy a csapat a klub nevéhez méltóan szerepeljen” – mondta Mátéfalvy Csaba, aki a legutóbbi szezonban utánpótlás szakmai igazgatóként dolgozott a szakosztályban. „Ha ebben a törekvésben én tudok segíteni, akkor mindent meg kell tennem, még akkor is, ha jelenleg a magyar válogatott mellett végzett munka sok időmet elveszi. Ezt a szakosztály vezetése is tudja és elfogadja, ezzel együtt is megkértek, hogy elsősorban a kapusok felkészítésével foglalkozzak. Nagy kihívás, de várom a feladatot, bízom benne, hogy jövőre eredményesebben szerepel a csapat az első osztályban. A szakmai igazgatói posztot úgymond leadom, de a kapusokra utánpótlás szinten is figyelek majd.”

„Házon belül” oldjuk meg az utánpótlás szakmai igazgatói poszt betöltését, Földi Lászlóra vár a feladat, hogy felügyelje a korosztályos csapatok és az edzői stáb munkáját. A Vasas vezetése már a szezon közben történt váltás alkalmával jelezte, számít a szakember munkájára a jövőben is.

Ami az első keret további alakulását illeti: a mögöttünk hagyott hetekben eldőlt, hogy marad a csapatban Dévai Kristóf és Miklós Levente, ugyanakkor Szabó Bence szerződését végül felbontotta a két fél, őt már nem láthatjuk jövőre a 4-es sapkában; ő Szombathelyen folytatja pályafutását. Ugyancsak távozik a csapattól Mátyók Norbert, a balkezes játékos Szentesen pólózik jövőre. Nem marad a Vasasban Major Martin sem, míg Hőna Dávid jövőre az OB I/B-s csapatunkban vízilabdázik tovább.

Vannak érkezők is, a magyar válogatottban az előző idényben is számításba vett, 2017-ben Budapesten vb-ezüstérmes 29 éves Török Béla a BVSC-ből érkezik a Vasashoz, míg a 23 éves Kiss Bálint a Honvédból igazol hozzánk. Rajtuk kívül két játékossal folynak még tárgyalások.

Bóbis Máté már beszélt a fiatalokról: a Vasas OB I/B-s keretéből az első csapathoz kerül fel Trombitás Tamás, Makszim Soma (ők már rendelkeznek OB I-es tapasztalatokkal), valamint a juniorválogatott kapus, Korom Dániel – mindannyian ott voltak a Vasas idei Komjádi Kupa-győztes csapatában.

„Még egyszer nem fordulhat elő ilyen év a Vasasnál, ezzel mindenki tisztában van. Voltak külső tényezők is, hogy ilyen szerencsétlenül alakult a szezon, de azon kell dolgozni, hogy ne legyenek ilyen külső tényezők” – összegzett Méhes Jenő, a Vasas vízilabda-szakosztályának vezetője. „Az új keret alkalmas arra, hogy előrébb végezzen a bajnokságban, el kell foglalnunk a méltóbb helyünket a tabellán. Erősödik a keret, sokat fejlődtek azok a fiatalok is idén, akik felkerülnek a csapathoz. Remélem, úgy vágunk majd neki a bajnokságnak, hogy a játékosok érezni fogják magukban a motivációt arra, hogy jobban zárjunk, mint idén, és még egyszer ne forduljon elő az, amit legutóbb átéltünk. Ezen kell keményen dolgozni.”

A VasasPlaket kerete a 2019/20-as szezonban:

Dévai Kristóf, Korom Dániel – kapusok

Bencz Rolf, Miklós Levente, Kiss Bálint, Sélley-Rauscher Domonkos, Török Béla, Simon Henrik, Halek Márton, Hegedüs Gábor, Takács Bálint, Vogel Simon, Trombitás Tamás, Makszim Soma

Vezetőedző: Bóbis Máté
Kapusedző: Mátéfalvy Csaba

Ahogyan arról már írtunk, lesz egy kis változás utánpótlás-edzőink körében is, íme, a stáb:

Utánpótlás szakmai igazgató: Földi László
OB I/B-s csapatunk vezetőedzője: Plézer János
Az országos ifjúsági csapat edzője: Plézer János
Az országos serdülőcsapat edzője: Monostori Attila
Az országos gyermekcsapat edzője: Homonnai Dániel
A budapesti bajnokságban induló ifjúsági és serdülőcsapat edzője: Pálffy Márton


Hirdetések