Dobos Sándor, 2019.05.12. | Vívás

Egyéniben döntőt vívhatott kétszeres olimpiai bajnokunk Madridban, a kardvívók világkupaállomásán, a magyar válogatott a vasárnapi csapatversenyen negyedik helyen zárt.

Nem győzte dicsérni a Vasas SC klasszisát a vívó-szövetség weboldala, nem csoda. Szilágyi Áron a korábbi, szöuli vk-ezüst mellé újabbat szerzett, s ezúttal is parádés vívásának köszönhetően. Végig könnyed győzelmeket aratott a madridi versenyen London és Rio olimpiai bajnoka, a főtáblán először klubtársát, az ifjúsági olimpiai bajnok, a 64 közé jutással szép eredményt elérő Rabb Krisztiánt győzte le, majd az orosz Danyilenko, a kanadai Gordon, az olasz Curatoli következett, mindannyian kénytelenek voltak fejet hajtani.

De fejet hajtott a koreai Oh is, ő Szöulban egyetlen tussal verte a döntőben kiválóságunkat, most viszont sikerült visszavágni, nem is akárhogy: 15:8 lett a vége, egészen sima asszó volt. A döntőben aztán megint egyetlen találat döntött a rivális javára. A német Hartung 15:14-re nyert úgy, hogy az utolsó tus egy vitás bírói döntés eredményeként született meg.

„Most dühös vagyok! Azt gondolom, hogy én adtam az utolsó tust, és nekem kellett volna megnyernem ezt a versenyt! Ilyenkor nehéz higgadtan értékelni, hiszen azért vívok, hogy újabb aranyérmeket nyerjek… Azért annak örülök, hogy jól ment, Oh Szangukra külön készültünk, és jó érzés, hogy sikerült feltérképezni őt, persze, ez nem jelenti azt, hogy mindig ennyire megverem majd, de remélem… A döntő jó meccs volt, a végéről már beszéltem, és nagyon várom a vasárnapi csapatot, ott is maximumot szeretnék nyújtani!” – ezt nyilatkozta Áron a hunfencing.hu oldalnak.

Nos, a csapatverseny során aztán nem volt könnyű helyzetben a magyar válogatott, hiszen erre a világkupára Szatmári András nem tudott elutazni, a korábbi egyéni világbajnok hiánya meghatározó körülmény. Nos, ennek ellenére a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron összetételű csapatunk remekül helytállt. A japán elleni nyolcaddöntős csata biztos megnyerését követően a korábbi világ- és Európa-bajnok német válogatott volt az ellenfél, a vívó-szövetség beszámolója szerint a mieink rendkívül magabiztosan vívtak, és 45:33-mal jutottak elődöntőbe.

Ne felejtsük el, ez volt a csapatversenyek tekintetében az első olimpiai kvalifikációs világkupa-állomás, éppen ezért a négy közé jutás nagyon jó kiindulópont a folytatásra. Szilágyi Áron nagyon jól vívott az olaszok elleni elődöntőben is, de a csapattagok ezúttal nem tudtak erre a szintre fellépni, négy tussal nyertek az olaszok. A bronzcsatában a másik nagy rivális, Korea volt az ellenfél, a Vasas vívója egyedül ezen a mérkőzésen zárt mínuszban, végül az ázsiai csapat örülhetett a bronzéremnek.

Legközelebb a düsseldorfi Európa-bajnokságon építheti tokiói útját a válogatott.


Eredmények – kard világkupa, Madrid:

Egyéni:

A legjobb 32 közé jutásért:
Szilágyi Áron-Rabb Krisztián 15:6

A legjobb 16 közé jutásért:
Szilágyi Áron-Danyilenko (orosz) 15:9

Nyolcaddöntő:
Szilágyi Áron-Gordon (kanadai) 15:9

Negyeddöntő:
Szilágyi Áron-Curatoli (olasz) 15:9

Elődöntő:
Szilágyi Áron-Oh Szanguk (koreai) 15:8

Döntő:
Szilágyi Áron-Hartung (német) 14:15

Csapatverseny (27 nemzet):

Nyolcaddöntő:
Magyarország-Japán 45:24 (Gémesi +10, Decsi +6, Szilágyi +5).

Negyeddöntő:
Magyarország-Németország 45:33 (Gémesi +10, Szilágyi +5, Iliász +2, Decsi -5).

Elődöntő:
Magyarország-Olaszország 41:45 (Szilágyi +5, Iliász 0, Decsi -4, Gémesi -5).

A 3. helyért:
Magyarország-Korea 38:45 (Iliász +3, Decsi 0, Szilágyi -1, Gémesi -9).

Végeredmény:
1. Olaszország
2. Oroszország
3. Korea
4. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron)

Katona Renáta: jöhet a jobb folytatás
Mindeközben Tuniszban a női kardvívók számára rendeztek világkupa-versenyt, a Vasas Katona Renáta révén volt érdekelt. Nos, egyéniben nem sikerült a legjobban a verseny, a  181 indulót számláló versenyen a 111. helyen zárt, de bíztunk benne, hogy a csapatverseny során összejöhet a  javítás.
Nem nagyon jött, pedig a válogatott korrekt szereplést mutatott az elmúlt hónapokban. Gárdos Gábor vezetőedző számított a csapatverseny során Renátára, mellette Márton Anna, Pusztai Liza és Várhelyi Kata volt még ott a csapatban, László Luca ezúttal kimaradt. 
Nos, Üzbegisztán legyőzése után Japán a nyolcaddöntőben 45:37-re verte a mieinket, de  még ennél is féjóbb volt, hogy a helyosztók első körében Venezuela is jobbnak bizonyult, elég fölényesen (30:45), itt Katona Renáta -14-gyel zárt. A végén a hazaiak és a törökök ellen sikerült nyerni (+8 és +9 Renátától), így a 13. helyen zárt a csapat. 

Hirdetések