Jenkei Dániel, 2019.04.06. | Klub

A DAC lesz a nyitómérkőzés vendége a Fáy utcában, tizenhat legendás játékos nevét viselik majd a szektorok. Klubelnökünk adott exkluzív interjút a Nemzeti Sportnak.

A Vasas-szurkolók már tűkön ülve várják az új stadion megnyitását. Mikor lesz az ünnepélyes átadás?
A stadiont a szerződésünk szerint már májusban átvesszük a generálkivitelezőtől, a klubon belüli egyeztetések után pedig mostanra az is biztossá vált, hogy július 5-én családi programsorozat keretében avatjuk fel a stadiont, amelynek a csúcspontja az esti Vasas–Dunaszerdahely barátságos mérkőzés lesz. Változatos programokat tervezünk, amelyekbe aktívan bevonjuk szurkolóinkat, az utánpótlásunkat és természetesen a legendáinkat is.

 

Miért éppen a DAC lesz az ellenfél? Nem terveztek-e olyan csapatot meghívni, amelynek van közös múltja a Vasassal? Például a bécsi Rapidot, amely ellen legemlékezetesebb meccseinek egyikét nyerték meg a piros-kékek a Közép-európai Kupa döntőjében. Vagy esetleg a szintén KK-döntőben legyőzött Vojvodinát, Inter Bratislavát.
Miként az új stadionnal kapcsolatos valamennyi fontos döntés kapcsán, ebben a tekintetben is törekedtem minél szélesebb kör véleményét kikérni. Eleinte számításba jött a Rapid Wien, sőt a chilei Colo-Colóval is felvettük a kapcsolatot a közös múlt apropóján, de végül minden szempontot mérlegelve a DAC mellett tettük le a voksunkat. A pénzügyi lehetőségeink mellett befolyásoló tényező volt, hogy ez a nyári időpont hogyan illeszkedik a lehetséges ellenfél programjába, a dunaszerdahelyiek pedig nagyon nyitottak voltak a megkeresésünkre. Függetlenül a múltbeli kapcsolódás hiányától, a DAC népszerű és eredményes csapat, és az Illovszky Team projektcsapat, valamint a Vasas Szurkolói Klub is pozitívan fogadta ezt az opciót.
 

 

Lesz-e klubmúzeum a stadionban? Korábban úgy értesültünk, hogy a stadion arculati elemei mind a Vasas történelmére emlékeztetnek majd. Hogyan kell ezt elképzelni?
Mi nem múzeumról beszélünk. Kezdettől fogva az volt a vízióm, hogy a stadion minden egyes szegletéből visszaköszönjön a Vasas-múlt. Jelentős történeti, grafikai, művészeti munkát fektettünk a folyamatba az általam felkért arculati csapattal, a megnyitóig hátralévő három hónapban pedig egy-egy részletet majd be is mutatunk ezekből az internetes felületeinken. De még a megnyitóra is tartogatunk meglepetést. 

 

Értesülésünk szerint az új Illovszky Stadion szektorai legendás Vasas-játékosok nevét viselik majd. Lehet-e már tudni, hogy kiket ért e megtiszteltetés, illetve kik és milyen szempontok alapján döntöttek erről?
A szektorok névadása is fontos része volt az előző válaszomban vázolt koncepciónak. Ennek jegyében a Vasas különböző korszakainak legendáiról neveztünk el tizenkét hazai szektort, a vendéglelátó négy részének pedig – a sportbarátság jegyében – olyan kettős kötődésű labdarúgók nevét adjuk, akik hagyományos fővárosi riválisainknál is nagy karriert futottak be. A névadók kilétével kapcsolatos döntés bizonyos fázisában részt vettek a szurkolóink, a végső szót pedig a stadion tervezését segítő Illovszky Team mondta ki. Nyugodtan mondhatom, hogy a bőség zavarával küzdöttünk, annyi kiemelkedő egyénisége volt a Vasas labdarúgásának, így a szektorok mellett edzőpályák névadásával is tisztelgünk majd korábbi kiváló játékosaink előtt.

Illusztris társaság
Az Illovszky Rudolf Stadion hazai szektorai a következő ikonikus Vasas-játékosok neveit viselik majd: Berendy Pál, Bundzsák Dezső, Csordás Lajos, Farkas János, Ihász Kálmán, Kárpáti Béla, Komjáti András, Mészöly Kálmán, Raduly József, Sárosi László, Szilágyi Gyula, Várady Béla.
A vendégszektorok pedig az alábbi kettős kötődésű labdarúgók nevét kapják: Machos Ferenc (a Vasas mellett a Honvédot is erősítette), Plattkó Ferenc (MTK), Szentmihályi Antal (Újpest), Takács II József (Ferencváros).

 

Meglátásunk szerint a Vasasnak van az egyik legnagyobb „szunnyadó” szurkolótábora. Jó szereplés esetén nem lesz-e szűk az ötezer férőhelyes új stadion? Ha feljutna a csapat, milyen átlagnézőszámmal terveznének az NB I-ben?
A szunnyadó szurkolótábor jó kifejezés. Valóban nagyon sokan szeretik a Vasast országszerte, de a meccslátogatási adatok azt mutatják, csak kevesen aktívak közülük. A Vasas FC-vel és a Kubala Akadémiával közösen van elképzelésünk arra vonatkozóan, miként lehetne ezen a helyzeten javítani. Ahogyan a közeljövő szakmai célja fiatal magyar játékosok szerepeltetésével a stabil NB I-es szereplés, a nézőszám tekintetében azt szeretnénk majd elérni, hogy az új stadion minimum harmada bérletes szurkolókkal teljen meg.

 

Tompít-e az ünnep fényén, hogy a nagy múltú klub valószínűleg NB II-es csapatként avatja fel új stadionját?
A feljutás esélyét azért még ne vessük el, de való igaz: nagyobb az esélye annak, hogy a következő szezonban is a másodosztályban maradunk. Szerintem ez nem fogja befolyásolni a nyitómeccs hangulatát.

 


Mit lehet tudni a jegyárakról és a különböző szolgáltatásokról? Igaz-e a hír, hogy lesz ingyenes wifi a stadionban?
A Vasas-függők körében többször is felmértük az igényeket a jegyárak és a stadionhoz köthető egyéb szolgáltatások tekintetében. A bajnoki mérkőzéseket különböző programokkal kiegészítve szeretnénk még vonzóbbá tenni a családok számára. Ennek előkészítésében az anyaegyesület, a Vasas Szurkolói Klub és a Vasas FC szorosan együtt fog működni.
 

Jutalmazzák a hűséget
Az Illovszky Stadion nyitómérkőzésére május 20-án indul a jegyértékesítés, az anyaegyesület május 31-ig elővásárlási jogot biztosít a Vasas család következő tagjainak: akik 2018. március óta megújított Vasas-függő regisztrációval rendelkeznek; akik a Vasas Szurkolói Klub tagjai; akiknek van a 2018–2019-es idényre érvényes labdarúgóbérletük, illetve a Vasas SC tagdíjfizető sportolói vagy azok családjai.

 

Megmarad-e az Illovszky Rudolf Stadion elnevezés, netán megvásárolta egy szponzor a stadion névhasználati jogát?

Az új Vasas-stadion is Rudi bácsi nevét viseli. Fel sem merült bennünk más eshetőség, de igazság szerint nem is érkezett szponzori ajánlat, amely dilemmát keltett volna.

 

Érinti-e bármilyen módon az SC vagy a stadion sorsát, hogy az FC élén – tudomásunk szerint – tulajdonosváltás várható?
A stadion építtetője, vagyonkezelője és jövőbeni fenntartója a Vasas SC mint anyaegyesület, tehát ebből a szempontból irreleváns, hogy ki a felnőtt csapat tulajdonosa. Annyit elárulhatok: a Vasas Kubala Akadémia új tulajdonosa, Nagy Miklós jelenleg kifejezetten nyitott arra, hogy a felnőtt csapat működtetésében is meghatározó szerepet vállaljon, ráadásul olyan pénzügyi partner bevonásával tenné ezt, akit az anyaegyesület részéről is jól ismerünk. Egy ilyen megállapodás nagyban segíthetné, hogy 2011 után újra közös szakmai irányítás alá kerüljön a Vasas felnőtt és utánpótlás labdarúgása. Nagyon drukkolok, hogy a Vasas FC jelenlegi tulajdonosával, Jámbor Jánossal eredményesen záruljanak az egyeztetések.

 

Bodnár Zalán, Nemzeti Sport


Hirdetések