Jenkei Dániel, 2019.03.23. | Úszás

A világ különböző tájain edzőtáboroztak az elmúlt hetekben a Vasas úszói és paraúszói, mi pedig körülnéztünk.

Thaiföldön folyt a munka a Vasas SC élversenyzői számára, Dr. Egressy János szakmai irányításával. Kutasi Máté, Szabó-Feltóthy Eszter, Molnár Nóra és Okos Ákos három hetet töltött Thanyapurán, de velük készült a szintén vasasos Horváth Lili is, akinek Virth Balázs az edzője. A csoport február 23. és március 16. között edzett a minden tekintetben ideális helyszínen.

„Ez az edzőközpont az őserdő közepén van, a lakott környezettől távol, így a versenyzők csak az edzésekre koncentrálhatnak, nem nagyon létezik menekvés a munka elől. A hétvégén mentünk csak le az óceánpartra, addig napi két edzéssel és kondival, napi hat órában dolgoztunk. Ez az edzőközpont abszolút a sportolókra fókuszál, a táplálkozásban is megmutatkozik ez, olyan sok zöldséggel és sok gyümölccsel dúsított sportolói diéta mentén étkeztek a versenyzők, ami a felkészülést a lehető legjobban segíti. Több világklasszis úszó is ezt az edzőközpontot használja, jól felkészített helyről van szó.”

S hogy mi volt a legfontosabb cél?

„Egyértelműen az volt a célja az edzőtábornak, hogy a versenyzők szintidőket ússzanak a következő időszakban: Kutasi Máté vb-szintidőt, Szabó-Feltóthy Eszter ifi vb-szintidőt, Molnár Nóra pedig EYOF-időt teljesítsen. Minden világeseményre igyekszünk versenyzőt küldeni, bízom benne, hogy ez sikerül majd. Okos Ákos elsősorban Kutasi Máté munkáját segítette, de emellett a személyes ambícióit is fontosnak tartotta természetesen. Jövő héten jön az országos bajnokság, amire hazatér majd György Réka is az Egyesült Államokból, tőle, Mátétól és Esztertől mindenképpen érmet várok, és talán a női 4x100-as vegyes váltó is odaérhet a dobogóra” – foglalta össze Egressy János.
 


Hajdúszoboszlóra már hagyományosan visszatérnek a vasasos úszók, így volt ez ebben az évben is, az ottani munkáról Szájer Péter számolt be:

„Ezúttal három csoport úgymond összevonva dolgozott, hiszen a nagyok közül azok, akik nem utaztak Thaiföldre, Városi Virág irányításával jöttek, emellett az én csoportom teljes létszámban ott volt az edzőtáborban, valamint Pálinkás Máté csoportjából is érkezett három gyerek. Összesen 15-en voltunk, és már egy kicsit a feladásos rendszert segítve szerveztük meg a tábort, hogy a szeptemberi edzőváltást kicsit könnyebben éljék meg a gyerekek. Ebből a szempontból is nagyon jól sikerült az edzőtábor, jó hangulatban telt, jó csapategység alakult ki. Igazából egy második minialapozást végeztünk és elsősorban kilométereket gyűjtöttünk, mindenkinek az volt a célja, hogy a második makrociklusra, április közepére a legjobb formában érkezzen.”

A fiatalok február 21. és március 6. között edzettek Hajdúszoboszlón, a nagyok a kecskeméti versenyről érkeztek a táborba, és onnan mentek a Budapest Kupára, a többiek végig edzették ezt az időszakot.

„Ebben az időszakban a Vasasból rendszeresen Hajdúszoboszlóra utazunk, egy nyugis 50 méteres uszoda áll rendelkezésre, közel van a szállás, rendben van az étkezés is, a gyerekek az iskola terheit hátrahagyva kiszakadnak egy kicsit a mindennapokból, és így kapnak egy extra terhelést” – fogalmazott Szájer Péter, hozzátéve, hogy április végén jön majd a háromnapos grazi viadal, mint főverseny, a nagycsoportnak pedig a felnőtt országos bajnokság és a győri cikluszáró lesz a legfontosabb tavaszi verseny.
 

 

Cipruson is volt idén vasasos érdekeltség, itt Ifj. Szabó László csoportja töltött el tartalmas időszakot.Nyolc vasasos és két szolnoki versenyzővel Paphoszon készült a 13 és 18 év közötti versenyzőkből álló csapat. Szigorú napirend szerint készültek a versenyzők, az úszóedzések mellett kondi foglalkozások és tengerparti futás is szerepelt a programban, a szabadidőben pedig eljutottak a helyi állatkertbe és a régészeti parkba is.

Napi szinten 15 km-es úszás, szárazföldi erőfejlesztés és alapozó futómunka jellemezte a felkészülésünket. Az úszóedzéseken a hangsúlyt az aerob kapacitás fejlesztése jelentette. Intervall és maraton szériákkal, valamint többlettávos sorozatokkal épültek fel edzéseink, fartlek munkával fűszerezve. Extrém mennyiségű munkát tettünk bele mind a medencében, mind a tengerparti sétányon elvégzett futások tekintetében.” – avatott be minket a részletekbe Ifj. Szabó László, aki a körülményekről és az időjárásról is megosztotta velünk gondolatait.
 


Kiemelem a Geroskipu Olimpic Sport Center csodálatos felszereltségét, a sportmedencét, a konditermet, a relaxációs medencét, szaunát, valamint a labdarúgó stadion füves pályáját, az atlétikai pálya rekortán talaját, és a szubtrópusi 80% feletti páratartalmú levegőt a sziget legnyugatibb csücskében. A reggelek hűvösek voltak 10 fok körüli hőmérséklettel, a déli órákban viszont meghaladta a levegő hőmérséklete a 20 fokot is.” 

Térjünk át a paraúszóinkra, Tóth Tamás paralimpiai bajnokunk ugyanis ötödmagával a bulgáriai Belmekenben töltött el két hetet. A Rila-hegységben található helyszín kitűnően alkalmas a magaslati edzőtáborozásra, hiszen a helyi sportkomplexum 2000 méter magasan fekszik.

Hatalmas a létesítmény, amelyen az uszoda mellett labdarúgópályák, de boksz - valamint birkózócsarnokok is vannak. A legközelebbi falu 50 km-re volt, így nem igazán mozdultunk ki. Láttuk, hogy a bokszolók rövidnadrágban futnak fel a hegycsúcsra, ahol körülbelül háromméteres hó volt. Egyszer mi is kipróbáltuk, persze nem futva, és náluk azért jobban felöltözve. Megérte, mert csodálatos kilátás tárult elénk.” – kezdte Tóth Tamás, aki persze az elvégzett munkáról is beszélt.

Az első hét a kilométerek gyűjtéséről, a magaslathoz való hozzászokásról szólt, utána pedig már szintidők is ki lettek tűzve. Elégedett vagyok a munkával, főleg a hazajövetelünk után éreztem, hogy sokkal jobban mennek az edzések. Tervben van még egy kéthetes edzőtábor, aztán május elején jön az országos bajnokság, utána pedig Berlinben úszom világkupán a tervek szerint.”
 


A nagyobb paraúszó kontingensünk, a „Szabó-műhely” merőben más környezetben, a napfényes Tenerifén dolgozott három héten keresztül, Pap Biankával, Illés Fannival, Száraz Evelinnel, Payer Katával és Tar Rékával.

„Otthon Martfűn töltöttünk két hetet edzőtáborban, majd jött a meleg égövi Tenerife, ahol már visszatérő vendégnek számítunk. Ilyen ideális feltételek között sehol sem tudunk készülni, mint itt a három hét során. Mind a medencék, mind a konditerem, mind szállás, mind az étkezés tökéletes a versenyzők bioritmusának. Szerencsére mindenki egészséges, így komoly terhelést tudtak kapni. Eleinte a hosszabb úszások, a végén pedig már a rövidebb résztávok domináltak. Bianka, Fanni és Evelin már biztos vb-résztvevők, velük az április eleji indianapolisi világkupára készülünk, Payer Kata pedig azon dolgozik, hogy megússza a világbajnoki szintet. A sok munka mellett eljutottunk a tenerifei állatkertbe is, ami a világon az egyik legkülönlegesebb ebben a műfajban. – összegzett Szabó Álmos a paraúszó műhelyünk edzője.
 


Hirdetések