Dobos Sándor, 2019.03.17. | Vízilabda

Nemzetközi ifjúsági tornát rendezett a hétvégén a Vasas SC. A rangos tornát a horvát Jug Dubrovnik nyerte a Ferencváros és a Market-Vasas előtt. A főszereplők hasznosnak ítélték meg a tornát, és jövőre visszajönnének!

A Market-Vasas mellett a horvát bajnok Jug Dubrovnik, a magyar bajnokság jelenlegi negyedik helyezettje, a Ferencváros, a jó erőkből álló Szolnok, valamint a görög Panionios csapatai küzdöttek az I. Markovits Kálmán Kupán péntektől vasárnapig. A novemberi Jeney László Kupa, amely gyermektorna volt, sikereinek nyomán szervezte klubunk ezt az eseményt, amely végül úgy ért véget, hogy a résztvevők egyöntetűen kinyilvánították: jövőre újra jönnének!

„Nagyon köszönjük a Vasas vezetőségének, hogy lehetővé tette ennek a tornának a megrendezését” – mondta Németh Anna, vízilabda-szakosztályunk technikai vezetője. – A fiataloknak ez egy nagyon jó lehetőség, és éltek is vele, nagyon jó mérkőzéseket játszottak, komoly küzdelmeket élvezhettünk. Örülünk neki, hogy voltak szurkolók, barátok, szimpatizánsok is a lelátón, de jöttek kísérők Görögországból is. A visszajelzések alapján a horvát és a görög csapat is jól érezte magát, mint ahogyan a Fradi és a Szolnok is, mindannyian jelezték, hogy legközelebb is eljönnének a tornára.”

Veselin Đuho, a Jug Dubrovnik csapatának legendás, kétszeres olimpiai bajnok edzője így fogalmazott: „Budapestre mindig örömmel jövök, megtisztelő egy ekkora vízilabda-hagyományokkal rendelkező városban játszani. Játékosként is sokszor volt ebben részem, a válogatottal és a Juggal is. Nagyszerű szervezés mellett zajlott a torna, gratulálok ehhez, örülök, hogy itt lehettünk, hiszen 3-4 nagyon komoly mérkőzést játszhattunk. Nekünk jó lehetőség erős magyar csapatok ellen játszani, szóval nagyon elégedett vagyok.”


A győztes Jug Dubrovnik csapata

Varga Dániel, a Ferencváros edzője is örült a lehetőségnek: „Nagyon örülök, hogy itt lehettem a csapatommal ezen a tornán, hálával tartozom a szervezőknek, különösen Plézer Janinak és Németh Annának, valamint a Vasasnak. Köszönöm a csapatom és a Fradi nevében is, hogy létrehozták ezt a remélhetőleg hagyományteremtő eseményt. Ha lesz jövőre, és hívnak, akkor jövünk. A mérkőzések miatt önmagában is egy értékes torna volt, de a bajnokság mostani szakasza miatt az az élmény, hogy döntőt vívtunk, hogy külföldi csapatok ellen játszhattak a srácaim, adhat egy lökést, nemcsak szakmailag, hanem lelkileg is.”

A Market-Vasas jó mérkőzéseket vívott, a Szolnok és a Panionios elleni győzelem után 10-8-ra ugyan kikapott a Jug Dubrovniktól, de aztán legyőzte a Ferencvárost. Végül a bronzéremért játszhatott a csapat, azt meg is nyerte a roppant lelkes görögök ellen. Pardi Bende, a mieink egyik legjobbja így összegzett:

„Nagyon jó felkészülési lehetőség volt nekünk ez a hétvége, és úgy érzem, a torna végére össze is álltunk. Nekem is jobban ment a Fradi és a Jug ellen. Alkalmaztuk a jól bevált dolgainkat, de volt egy-két új elem is, amit gyakoroltunk, például a hátrányos védekezésben. Egyszer-kétszer nehéz helyzetben jól használtuk, ami meg is mentett bennünket pár góltól.  A Jug tényleg egy más szintet képvisel, ahogy Jani is említette, nagyon élesen, pörgősen kezdtek ellenünk, átgázoltak rajtunk, de nagyon büszke vagyok a csapatra, hogy 0-6 után onnan fel tudtunk állni és nyitottá tettük a meccs végét.”


A Ferencváros csapata

Primpas Panagiotis, a görög Panionios maximalista edzője is jó alkalomnak ítélte a tornát:

„Először is hálás vagyok a meghívásért, köszönöm Plézer Jánosnak az invitálást. Azért volt nagyon hasznos és kemény ez a torna a fiúknak, mert mi fiatalabb csapattal érkeztünk. A srácok 2003-as és 2004-es születésűek nagyobb részben. A célunk az volt, hogy minden meccsen meglegyen a tartásunk, versenyben legyünk. A Szolnok ellen 9-9-et játszottunk ugyan, de nem voltam feltétlen elégedett: nyerni szerettem volna. De ezek az igazán jó tapasztalatok, ebből lehet tanulni!”

Ami a torna alakulását illet: a Ferencváros rögtön az első mérkőzésen – némi meglepetésre – legyőzte a Jugot, aztán viszont csak eggyel verte a Szolnokot, a Market-Vasastól pedig a zárónap délelőttjén 7-3-ra kikapott. A Jug nagyon kitömte a görög Panioniost és biztosan verte a Szolnokot is, míg a Vasas ellen egy 6-0-s kezdés után „csak” kettővel nyert, a mieinknek egyenlítési lehetősége volt a végén. Plézer János csapata egyébként legyőzte a Szolnokot és a Panioniost is, utóbbit kétszer, másodszorra a bronzmérkőzésen. Ezt a Szolnok játszotta volna, de Hangay Róbert csapata vasárnap délben hazautazott (a görögök elleni 9-9 után).


A Market-Vasas csapata

A döntőben a Ferencváros és a Jug nagy csatát vívott, végül a horvátok fordítottak a végén, és ezzel megnyerték a tornát.

Eredmények – I. Markovits Kálmán Kupa

Március 15., péntek:

Jug Dubrovnik (horvát)–Ferencváros 6-9 (3-3, 3-4, 0-1, 0-1)
Market-Vasas–Szolnoki Dózsa 9-5 (2-2, 3-0, 2-1, 2-2)
Jug Dubrovnik–Panionios (görög) 24-5 (4-1, 6-1, 7-2, 7-1)
Szolnoki Dózsa–Ferencváros 13-14 (6-4, 2-4, 4-2, 1-4)

Március 16., szombat:

Market-Vasas–Panionios (görög) 12-7 (5-1, 3-2, 0-1, 4-3)
Jug Dubrovnik (horvát)–Szolnoki Dózsa 17-11 (5-3, 4-5, 6-1, 2-2)
Panionios–Ferencváros 5-19 (0-3, 2-7, 0-4, 3-5)
Market-Vasas–Jug Dubrovnik 8-10 (0-3, 2-4, 3-2, 3-2)

Március 17., vasárnap:

Szolnoki Dózsa–Panionios 9-9 (1-0, 3-3, 3-4, 2-2)
Market-Vasas–Ferencváros 7-3 (2-1, 0-1, 1-0, 4-1)

A bronzéremért:

Market-Vasas-Panionios 8-6 (1-2, 3-0, 3-2, 1-2)

A döntőben:

Jug Dubrovnik-Ferencváros 11-10

A torna végeredménye:

1. Jug Dubrovnik (horvát)
2. Ferencváros
3. Market-Vasas
4. Panionios (görög)
5. Szolnoki Dózsa

A torna legjobb játékosa: Luka Stahor (Jug Dubrovnik)
A torna gólkirálya: Várkonyi Ádám (Ferencváros)
A torna legjobb kapusa: Korom Dániel (Market-Vasas)

A díjakat és érmeket Faragó Tamás, a Vasas SC utánpótlás elnöke adta át.


A Panionios csapata


A torna gólkirálya, Várkonyi Ádám


A torna legjobb kapusa, Korom Dániel


Hirdetések