Jenkei Dániel, 2019.03.11. | Vívás

Hétvégén a budapesti párbajtőr gp-n, illetve Padovában a kardozóknál is ugyanaz a kör jelentette a végállomást valamennyi vasasos versenyzőnk számára.

Kezdjük Budapesttel, hiszen az idén Kulcsár Győző emlékversennyé avanzsáló hazai rendezésű párbajtőr Grand Prix a fegyvernem egyik legnagyobb seregszemléje évről évre.

Idén sem volt másképp, hiszen a hölgyeknél 261 induló volt, a férfi mezőnyben pedig nem kevesebb, mint 317-esn próbálták ki magukat.

Az anyai örömök elé néző Szász-Kovács Emese hiányában a női mezőnyben nem sok sanszunk volt, fiatal versenyzőink tisztességesen helytálltak a selejtezőkben, de főtáblára senki sem jutott.

A férfi mezőnyben is elsősorban fiatal vasasos tehetségeket figyelhettünk, de itt már volt esély a komolyabb eredményekre, és bizony Bakos Bálint, Bányai Zsombor, Nagy Dávid, valamint Koch Máté is sikerrel abszolválta a pénteki selejtezőt, így vasárnap – másik hat magyar társaságában –  a legjobb 64 között vívhattak.

A reggel 8.30-tól kezdődő főtáblás premier remekül sikerült: elsőként Bányai Zsombor verte a venezuelai olimpiai bajnok Limardót, majd Nagy Dávid küzdött meg sikerrel egy kellemetlen kazah ellenféllel, aki a francia vívóiskolát képviseli.

Végül Koch Máté is bejutott a 32 közé, friss junior Európa-bajnokunk az orosz Bidát verte meg.

A legnagyobb szenzációt mégis majdnem Bakos Bálint szolgáltatta, aki 14-13-ra is vezetett a regnáló világ –és Európa-bajnok Borellal szemben, a végén azonban a rutin győzött…

A 32 között Koch Máté kicsit simább vereséget szenvedett a svájci klasszis, Heinzer ellen, Nagy Dávid viszont csak egy tussal kapott ki a japán Minobétól, aki később az egész viadalt megnyerte.

Talán leginkább Bányai Zsombor miatt bánkódtunk, aki szintén a végletekig kiélezett csatában kapott ki honfitársától, Siklósi Gergelytől.

Összességében így is le a kalappal Halla Péter tanítványai előtt, akik ismét igazolták, már a felnőtt nemzetközi mezőnyben is helyet követelnek maguknak.

 

Végeredmény: 1. Minobe Kaszujasu (japán), 2. Andrea Santarelli (olasz), 3. Max Heinzer (svájci) és Andrásfi Tibor …8. Rédli András (edző: Udvarhelyi Gábor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …15. Siklósi Gergely, …28. Koch Máté, …30. Nagy Dávid, …32. Bányai Zsombor,  …40. Peterdi András, …58. Szényi Péter, …60. Kiss Gergő, …63. Bakos Bálint.


Budapestről ugorjunk Padovába, ahol az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró kardvilágkupát, a Luxardót rendezték.

Szilágyi Áron korábban már kétszer megnyerte a viadalt, ezúttal azonban elmaradtak a magyar sikerek.

Kétszeres olimpiai bajnokunk a főtáblán a kínai Lint még biztosan verte, utána azonban a német Wagnertől kikapott, így végül a 17. helyen végzett. A csapatversenyben sem sikerült az éremszerzés, a mieink a nyolc között Irántól kaptak ki, majd becsületből Kínát és az Egyesület Államokat is legyőzték, így az ötödik helyen végeztek.

Katona Renáta Athénban a női kardcsapat tagjaként a 10. helyen végzett.


Hirdetések