Dobos Sándor, 2019.01.23. | Kajak-kenu

Kétszer az ifik között, egyszer az U23-as mezőnyben lett maratoni világbajnok a most 23 éves Petró Ádám. Egy ideje felnőtt világ- és Európa-bajnokunkkal, Solti Lászlóval edz együtt, és mivel a közös munka igen jól halad, Ádám „papíron” is csatlakozik a Vasas kötelékéhez. Bár mindketten maratoni specialisták, síkvízen is vannak rövidebb vagy hosszabb távú terveik, és a válogatókon egymás vetélytársai is lesznek.

„Lacival pár hónapja kezdtük el a közös edzéseket, és mivel láttuk, hogy nagyon jól megy, egy idő után csatlakoztam Giczy Csaba bácsi csoportjához. Ezzel párhuzamosan előző klubom, a Ferencváros jelezte, hogy nem tud tovább támogatni, így adta magát a váltás lehetősége” – beszélt Petró Ádám a Vasashoz igazolás hátteréről. „Fontos volt számomra, hogy olyan klubba kerüljek, ahol meghagyják a versenyzőknek a függetlenséget, a szabadságot. Egy-két embert ismertem a Vasasból, Lacival viszont már pár éve is felmerült, hogy esetleg közösen eddzünk. Akkor még váci voltam, de nem vettük teljesen komolyan az ötletet, most viszont tavaly, az egyik maratoni edzőtáborból hazatérve eldöntöttük, hogy megpróbáljuk.”

Ádám Vácott született, 12 éves korában kezdett el kajakozni, előtte kenuzott és úszott. Előbb a Váci Vasutas versenyzője volt, majd Babella László irányításával a Váci Hajó SE-ben kajakozott, ennek a klubnak a színeiben nyert kétszer is világbajnoki címet az ifjúsági maratonisták között (a harmadik vb-aranyát már az U23-as mezőnyben és már a Fradi versenyzőjeként – oda 2016-ban igazolt – szerezte). Felmerül a kérdés, miért a maratoni műfaj mellett kötött ki?


Fotók: MTI

„A váci Duna-szakaszon sokkal örvényesebb a víz, és mivel nem nagyon tudtam pályázni, valamint az edzésidő is mindig nagyon hosszú volt, egyértelmű volt a helyzet. De ez nem jelenti azt, hogy síkvízen ne próbálkoznék. Egy ideje ez háttérbe szorult, pedig annak idején ifiben még jól mentem, voltam második 500-on az Olimpiai Reménységek Versenyén például. Szeretnék most újra nagyobb hangsúlyt erre fektetni, és mivel Laci is így gondolkodik, ebben is tudjuk egymást segíteni” – fogalmazott Ádám, aki egyébként az Óbudai Egyetem hallgatója műszaki menedzser szakon.

„Nagyon kíváncsian várom a folytatást, ilyen minőségi munkát régen végeztem, és ilyen jó edzőpartnerem is régen volt” – tette hozzá a maratoni Európa-bajnokságot is kétszer nyerő Petró Ádám, aki síkvízen 5000 méteren biztosan indul majd a válogatóversenyen; az 1000 méter még kérdéses, az ottani jó szereplésnek szerinte 2020-ban van nagyobb realitása.

Ezzel együtt az első válogatóversenyt májusban majd a maratoni Eb-re rendezik, ott kell először bizonyítani – egymás ellen is.


Hirdetések