Dobos Sándor, 2019.01.08. | Sportlövészet

A Vasas-APLE versenyzői túlvannak az első Eb-válogatón, Gáspár Lalita ugyan döntőbe jutott, de lövőformája még csiszolásra szorul. Edzője szerint minden esély megvan arra, hogy az év további részében javuljon a helyzet, hiszen az akarat és az elszántság ott lakozik fiatal versenyzőnkben.

Eszéken rendezik március 15. és 25. között a légfegyveres Európa-bajnokságot, a 10 méteres versenyszámokban. A kontinenstornára három kvalifikációs verseny alapján lehet kijutni, ezek közül az elsőt a hétvégén Százhalombattán rendezték.

A Vasas első számú versenyzője, az olimpiai A-keretbe is bekerülő 17 éves Gáspár Lalita a juniorok között a selejtezőben a 9. helyen végzett, a felnőttek között viszont hatodikként jutott a döntőbe, ott az 5. helyen zárt. A junior lányok között Hurai Viktória érte el a legjobb Vasas-APLE-szereplét a selejtezőben, ott a 7. lett. A fiúknál Wittmann Péterre figyeltünk, ő is 5. lett a felnőtt döntőben (a junioroknak itt is csak selejtezőt rendeztek.)

Gáspár Lalita felkészítőjét, Szucsák Lászlót kérdeztük arról, hogy mit mutat ez a mostani eredménysor, mi van mögötte, és mire számíthatunk a folytatásban.

„Nem sikerült igazán jól ez a verseny Lalitának, nagy nehézségekkel küzdünk. Óriási nyomás alatt van, legalábbis ő így érzi, és bár az edzéseken elég jó teljesítményt nyújt, a versenyen ezt nem tudta megismételni. Voltak nagyon jó pillanatai, de még várni kell arra, hogy kiegyensúlyozott és eredményes legyen. Tudni kell, hogy Lalita éveken keresztül egy nem tudatosan, inkább reflexből, de kiválóan, mindenfajta tét és nyomás nélkül lövő versenyző volt, nagyon nehéz a lövéstechnikai átgyúrás ebből a szakaszból. Mindenkinek van egyébként egy ilyen átmeneti szakasza, a többi női versenyző is hasonló problémákkal küzd. Jelenleg egyikőjüktől sem számíthatunk kiemelkedő teljesítményre, de mindenki jön fel, ki kell tudni várni a jobb eredményeket” – utalt a részletekre a magyar válogatott mellett dolgozó szakember, megemlítve azt is, hogy Lalita az utóbbi időben nagyot nőtt, vékony testalkata most kicsit hátráltatja a fejlődésben, muszáj az izomtömegét is növelni – azaz sok feladat vár még rá.

„A lehetőség és a potenciál egyértelműem megvan benne, már csak azért is, mert az akarat és a szenvedély, ami benne feszül, irigylésre méltó. Meggyőződésem, hogy légpuskában is folyamatosan javulni fog és reális esélye van az Eb-szereplésre. De ha nem lesz ott az Eb-n, akkor sem érzek nagy gondot. A másik számában, az 50 méteres 3 testhelyzet versenyszámban, ami szintén az olimpiai program része, nem volt akkora visszaesés a teljesítményében, ott most is jó eredményekre képes. Ezen a héten például ezt gyakoroljuk a Fehér úton, hiszen a februári, indiai világkupán ebben a számban is indul, itt jobb, nemzetközi szinten is értékes eredményt várhatunk tőle. Mivel olimpiai kerettag, a világkupákon ott lehet, és fontos is, hogy ezeken a versenyeken szerezzen további tapasztalatokat” – tette hozzá Szucsák László.

Ezt a bizonyos indiai világkupát február 20. és 28. között rendezik Újdelhiben, míg a következő Eb-kvalifikációs versenyt, a Budapest Bajnokságot január 19-20-án, az országos bajnokságot pedig január 31. és február 3. között – ez lesz a harmadik válogatóverseny.

Európa-bajnoki kvalifikáció, 10 méter, 1. állomás, Százhalombatta:

Nők, légpuska, selejtező:
6. Gáspár Lalita 619.9 - döntőbe jutott
14. Kozma Nikolett 613.9
17. Hurai Viktória 608.9

Nők, légpuska, döntő:
1. Zwickl-Veres Kata (BHSE) 250.9
2. Horváth Lea (KVSE) 249.8
3. Mészáros Eszter (TIG) 227.9
5. Gáspár Lalita (Vasas) 185.3

Férfiak, légpuska, selejtező:
6. Wittmann Péter 613.9
11. Glázer Bence 603.2
15. Tóth Mátyás 586.5
17. Kozma Bence 570.4

Férfiak, légpuska, döntő:
1. Klenczer Márton (TIG) 249.3
2. Kiss Viktor (UTE) 248.9
3. Pekler Zalán (FSLK) 227.2
5. Wittmann Péter (Vasas) 181.4


Hirdetések