Dobos Sándor, 2019.01.07. | Jégkorong

A Vasas SC U18-as csapata az 5. helyen zárta az ifibajnokság alapszakaszát, az osztrák bajnokságban pedig reális esélye van a felsőházi rájátszás előrésére is. Horváth András vezetőedzővel értékeltük az eddigi szereplést.

Nagyon sűrű a Vasas ificsapatának idei szezonbéli programja, hiszen mint arról korábban beszámoltunk, a keret az U18-as bajnokságon kívül elindult az U20-as bajnokságban és a korosztályos osztrák ligában (Erste Bank Juniors League) is. A szakvezetés ezt kivételes esélynek tartja, a játékosok hatalmas fejlődésen mehetnek keresztül, a lehetőség mindenki előtt ott áll – csak élni kell vele.

A magyar bajnokságban 12 győzelem, 1 hosszabbítás során elszenvedett és 6 rendes játékidős vereség a mérlege az alapszakasz végén csapatunknak, ez az 5. helyre elegendő, bekerültünk tehát a rájátszásba.

Az EBJL-ben csoportunkban a Fehérvár, a MAC és a Debrecen mögött a negyedik helyen zártunk, így a kvalifikációs körben harcolhatjuk ki a felsőházi playoff-szereplést. Itt a Vienna Capitals, a Villach, a Győr és a KMH az ellenfél. A Vasasnak 18, a Capitalsnak 14, a Villachnak 10, a Győrnek 9 pontja van – ez már az első mérkőzésünk utáni helyzetkép, merthogy a hétvégén már játszottunk is, a KMH-t 2-0-ra győztük le. A rájátszáshoz meg kell nyerni a csoportot.

„Elégedettnek kell lennem, mert tudtuk, azzal, hogy egy csapattal szerepelünk három fronton, egy kicsit túlfeszítjük a húrt” – kezdte összegzését Horváth András vezetőedző. „Ehhez képest mindhárom bajnokságban helytálltunk, és az általunk legfontosabbnak vélt U18-as bajnokságban az igen előkelő ötödik helyet szereztük meg, amivel teljesítettük a szezonra kitűzött célt, bejutottunk automatikusan a rájátszásba. Ez a tavalyi kilencedik helyhez képest egy nagy előrelépés. Az EBJL-ben 20 csapatból a 7. helyen zártunk az alapszakaszban, ez szintén dicséretes. Mondanom sem kell, hogy az elért részsikerek után azonnal nagyobbra törő vágyaink lettek, és kedvező pozícióból is várhatjuk a középszakaszt. Az alapszakaszban elért teljesítmény miatt sikerült egy kis előnyt kidolgozni a riválisokkal szemben. A Béccsel és a Villach-hal is idegenben játszottunk az alapszakaszban, mindkétszer győzni tudtunk, azaz az előjelek kedvezőek. Ezzel együtt akkor tudjuk érvényre juttatni az előnyünket, ha újra a legjobbunkat nyújtjuk, ellenük is.”

Felmerül a kérdés, a játékosok „súlyoztak-e” a meccsek között, volt-e tudat alatt kiengedés egy-egy bajnoki során, attól függően, éppen melyik ligában játszottak.

„Egy edző próbálja azt megértetni a játékosaival, hogy minden edzésen és minden mérkőzésen a maximumot kell nyújtani a fejlődés érdekében, de hazudnék, ha azt mondanám, nem láttam a srácokon ilyesmit. Voltak olyan mérkőzések, amelyeket könnyelműbben vettünk, természetesen ennek azonnal meg is lett az eredménye. Ugyanakkor összességében azt mondom, nagyon jót tett a fiúknak, hogy az U20-as bajnokságban is elindultunk, hiszen itt – néhány, a felnőttcsapattól kölcsönkapott játékossal – szintén voltak sikerélményeink, nagyobb tempóban játszhattak, ami dobott a hozzáállásukon, ezt pedig kamatoztatni tudtunk az U18-as bajnokságban. A szezon elején talán túl sok meccsünk is volt, a játékosoknak nem nagyon volt idejük túlgondolni az eseményeket, ebből jól tudtunk kijönni” – tette hozzá Horváth András.

A csapatból Farkas Botond többször is lehetőséget kapott a felnőttcsapatunkban, de rajta kívül Kiss Benedek, Matusek Bálint és Fekete Ferenc is megfordult az Erste Liga-keretben.

„A Vasas hosszú távú célja egyértelműen az, hogy minél több játékost neveljen ki, olyanokat, akik meghatározó tagjai lehetnek a felnőttkeretnek. A srácok látják, hogy erre megvan az esély, megvan előttük a példa, ez nagy motivációt kell, hogy adjon” – mondta U18-as csapatunk vezetőedzője, akit megkérdeztünk arról, mit gondol az Erste Liga-csapatunkról, Ladányi Balázs és Revák Zoltán fiatal felnőttegyüttesének első idényéről.

„Számomra nagyon kellemes meglepetés a csapat szereplése. Nagyon féltem ugyanis, hogy nem kezdődhet jól a bajnokság, majd azt követően a folyamatos vereségek miatt a játékosok teljesen felőrlődnek és elveszítik a motivációjukat. Ehhez képest rögtön a rajtnál hihetetlen lelkesedéssel vetették be magukat a srácok, és ez eredményességgel is társult. Később jöttek ugyan a vereségek, ugyanakkor egyre közelebb és közelebb kerültünk a többi csapathoz, és aztán már nem a lelkesedés miatt szereztünk pontot, pontokat, hanem a fejlődés miatt. Tisztában vagyunk vele, mindannyian tudjuk, hogy alsóházi csapat a miénk, de igenis mindenkit meg tudunk szorítani, és senki ellen nem feltett kézzel lépünk jégre. Nagyon boldog vagyok és rettentően örülök annak, hogy járható út az, ahol a fiatalok és a magyar jégkorong van a középpontban” – összegzett Horváth András.

Az U18-as csapatunk EBJL-programját ide kattintva lehet végigkövetni, legközelebb január 12-én, Győrben játszanak majd a fiúk.


Hirdetések