Jenkei András, 2018.12.21. | Vívás

Férfi kardban és párbajtőrben is a Vasashoz került az egyéni bajnoki cím 2018-ban.

Ahogy beszámoltunk róla, összesen 67 egyéni indulóval vágott neki a Vasas SC a felnőtt országos bajnokságnak 2018-ban. Persze ebben a szép számban voltak bőven utánpótlás versenyzők is, akik számára az ob remek gyakorlási lehetőség.

A csütörtöki selejtezőnap jócskán meg is rostálta a mezőnyt, 600-ból „csak” 129-en maradtak, és bizony ezúttal senki sem mentesült az első kör alól, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron is szorgosan vívta az asszókat a selejtezőben.

Az igazi izgalmak aztán péntek délelőtt kezdődtek, jött az egyenes kiesés tábla.

Férfi párbajtőrben Bányai Zsombor, Róna Milán, Koch Máté, Nagy Dávid, Fenyvesi Csaba és Bányai Botond is a 32 közé jutott. A címvédő Bányai Zsombor számára negyeddöntő és Peterdi András jelentette ezúttal a végállomást, Nagy Dávid és Koch Máté viszont éppen egymás ellen vívta az elődöntőt, és végül előbbi került be az esti fináléba, Koch pedig bajnoki bronzéremmel zárt.

A döntő előtt Kulcsár Győzőre emlékeztünk, Nagy Dávid pedig a honvédos Peterdi Andráson “bosszulhatta” meg Bányai Zsombor kiejtését.

Jól indult számára az asszó, aztán a végére háromtusos hátrányba került, de innen is lett visszaút: Nagy Dávid a hirtelen halálban nyerte meg első felnőtt bajnoki címét, még juniorkorúként. Jár az elismerés neki, és Halla Péter mesternek is.


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

A női párbajtőr Szász-Kovács Emese hiányában egy kicsit csendesebb volt számunkra, de a fiatalok közül azért többen jól vívtak: Nyikos Zsófia 8., Csonka Valéria 11., míg Wetzker Laura 15. lett.

Női kardban, ahogy sejthető volt, Katona Renáta jutott a legtovább, őt a nyolc között Bérczy Dorottya búcsúztatta végül, Keszei Kíra és Kelecsényi Mirabella pedig egy körrel hamarabb estek ki.

És végül a férfi kardról, amely kapcsán mindenki sejtette, hogy Szilágyi Áron és Szatmári András között dől majd el vélhetően az aranyérem sorsa, csak arra gondoltak kevesen, hogy a csúcsasszóra már a legjobb nyolc között sor kerül.

Szilágyi Áron ezúttal visszavágott az immár MTK-színekben induló Szatmárinak, és végül a fináléig jutott, ahol másik válogatott társa, Decsi Tamás várt rá.

Az a Decsi Tamás, akinek a saját édesapja az edzője, testvére, András, pedig Szilágyi Áron mestere. A sok Decsi jelenléte azonban nem zavarta meg kétszeres olimpiai bajnokunkat, aki a fináléban is hengerelve vette vissza a bajnoki címet.


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

Ami pedig a többieket illeti, a Vasasból még Galgóczy Tamás, az ifi olimpiai bajnok Rabb Krisztián, Nagy Pál, és Habony Viktor fértek fel a tizenhatos táblára férfi kardban, de ezt a kört egyikük sem tudta abszolválni már.

Két arany, egy bronz, nem lehet tehát panaszunk összességében az egyéni versenyekre, és szombaton, a csapatküzdelmek során még további érmek kerülhetnek vasasos nyakakba a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.

Eredmények - Magyar bajnokság 2018

férfi kard egyéni:
  1. Szilágyi Áron
10. Rabb Krisztián
12. Habony Viktor
15. Galgóczy Tamás
16. Nagy Pál
31. Hepke Alajos
35. Hunyady Dániel
38. Horváth Barna
41. Hunyady Bendegúz
42. Bíró Hugó
44. Miklós Gergely
45. Kis-Tamás Bence
48. Rajkai Boldizsár
53. Máttyus Sebestyén
55. Mikes Mátyás
56. Szántó Zoltán

női kard egyéni:
  6. Katona Renáta
10. Kelecsényi Mirabella
11. Keszei Kira
19. Pénzes Borbála
20. Fenyősi Zita
21. Kornéth Emese
22. Báthory Kata
28. Soós Dorottya
34. Együd Eszter
38. Juhász Anna

női tőr egyéni:
38. Kósa Judit

férfi párbajtőr egyéni:
    1. Nagy Dávid
    3. Koch Máté
    5. Bányai Zsombor
  12. Fenyvesi Csaba
  16. Róna Milán
  20. Bányai Botond
  21. Bakos Bálint
  36. Hidvégi Gergő
  43. Buta Levente
  46. Bende Bence
  47. Lóránd Ádám
  50. Nagy Marcell
  58. Régely András
  59. Lénárd Vince
  66. Hamilton-Meike Jonathan
  83. Gyenes András
  97. Joszki Péter
  98. Fóti Adorján
  99. Bús Dániel
111. Semerédy Péter
133. Spalek András
141. Klempa Márk

női párbajtőr egyéni:
  8. Nyikos Zsófia
11. Csonka Valéria
15. Wetzker Laura
20. Pleesz Hanna
21. Gábor Ágnes
22. Bukócki Bianka
33. Kardos Edina
38. Lipthay Hanna
40. Csoknyai Lilla
70. Tartóczki Vera
78. Gálfalvy Nóra
80. Kulcsár Hedvig
83. Fekete Bosziljka
93. Tóthmátyás Zsófia


Hirdetések