Dobos Sándor, 2018.12.19. | Curling

A világbajnoki kvalifikáció szempontjából is fontos országos bajnokság rendkívül kiélezett küzdelmet hozott a döntőben, a Vasas korábbi vb-ezüstérmes párosa a harmadik, mindent eldöntő mérkőzésen maradt alul a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt párossal szemben.

A vegyes párosok A ligájában nyolc páros csatázott az idei országos bajnokságon, amelyet még csütörtökön kezdtek el és aztán kedden fejeztek be a Kamaraerdei Curling Klubban. Öt csapat még a tavalyi országos bajnokságon elért helyezésével kvalifikálta magát a mezőnybe, ehhez jött hozzá a B liga első két helyezett párosa, illetve az ifjúsági országos bajnokság győztese (jövőre egyébként az ifi ob már nem kvalifikál a felnőtt ob-re).

Mindez azt jelenti, hogy a mostani országos bajnokság első hat helyezettje jogosult majd jövőre az A-osztályban küzdeni, két csapat pedig kiesett a B-ligába.

Ami pedig a konkrét eredményeket illeti: az alapszakasz, azaz a csoportkör végén eldőlt, hogy a hat A-ligában maradt csapat közül három is vasasos, az egyik ráadásul az élen végzett, így küzdhetett az aranyéremért a négyes döntőben. A nemrégiben a B-ligát megnyerő juniorpárosunk, Nagy Laura és Spiller Emilio a hatodik helyen zárt, Dencső Blanka és Szabó Gergely – a tavalyi ezüstérem után – idén nem jutott a négy közé, igaz, szoros küzdelemben csúsztak ki a négy közül. A vasárnap végződő csoportkörben egyébként mindenki játszott mindenkivel egy mérkőzést, így alakult ki a végső sorrend.

A csoportkört a korábbi vb-ezüstérmes, vb-hatodik Szekeres Ildikó, Nagy György páros nyerte, így hétfőn ők folytathatták a további küzdelmeket az éremért. Legnagyobb ellenfelük a korábban kétszer is világbajnoki címet szerző Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt egység volt – a csoportkörben a Vasas párosa nyert egyébként 5-4-re. Ezzel együtt nem maradtak veretlenek a mieink, hiszen a Szabó Enikő, Fóti Balázs duó nagy bravúrral le tudta őket győzni.

Az izgalmak ezután következtek.

A curlingben már megszokott szisztéma alapján bonyolították le az elődöntőket. Az 1. és a 2. helyezett párosé volt az első elődöntő, ennek a győztese egyből a fináléba jutott, a vesztes azonban még nem mondhatott búcsút döntős álmainak, hiszen ilyenkor az alapszakasz 3. és a 4. helyezettje mérkőzésének győztesével játszhat a fináléért.  

Nos, Kiss Zsolték megnyerték az első elődöntőt a Vasas duója ellen, így Szekeres Ildikóéknak a vigaszágon kellett javítaniuk és ez sikerült is. A döntőben aztán az első mérkőzést 11-2-re nyerték Kissék, de a második találkozón sikerült egyenlíteni egy izgalmas forgatókönyv után.

Nagyon kiélezett volt a finálé – ahogyan tavaly is –, a mindent eldöntő, keddi mérkőzésen már 6-2-re is vezetett a Szekeres, Nagy páros, azonban Kissék a hetedik endben három pontot írtak, majd aztán az utolsóban is kettőt, ez pedig nagy fordítást eredményezett, 7-6-ra ők nyertek.

Mindez azt is jelenti, hogy az ő párosuk indulhat majd a világbajnokságon.

A Szekeres Ildikó, Nagy György páros azonban nem marad nemzetközi viadal nélkül, hiszen a Vasas párosa rendszeresen részt vesz a World Curling Touron, így lesz ez a jövőben is. A következő állomás majd Hollandiában, Zoetermeerben lesz január 11. és 13. között.


Vegyes páros országos bajnokság:

A csoportkör végeredménye:

1. Szekeres Ildikó, Nagy György 6/1
2. Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 6/1
3. Halász Csilla, Ézsöl Gábor 5/2
4. Bíró Bernadett, Kalocsay Ottó 4/3
5. Dencső Blanka, Szabó Gergely 3/4
6. Nagy Laura, Spiller Emilio 2/5
7. Szabó Enikő, Fóti Balázs 2/5
8. Joó Linda, Tatár Lőrinc 0/7

Elődöntők:
Szekeres Ildikó, Nagy György-Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 3-8
Halász Csilla, Ézsöl Gábor-Bíró Bernadett, Kalocsay Ottó 5-8

Vigaszág:
Szekeres Ildikó, Nagy György-Bíró Bernadett, Kalocsay Ottó 7-3

A bronzéremért:
Bíró Bernadett, Kalocsay Ottó-Halász Csilla, Ézsöl Gábor 10-3

A döntőben:
Szekeres Ildikó, Nagy György-Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 2-11
Szekeres Ildikó, Nagy György-Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 10-7
Szekeres Ildikó, Nagy György-Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt 6-7


Hirdetések