Dobos Sándor, 2018.12.16. | Vívás

A Vasas csapatban junior világ- és Európa-bajnok, egyéniben vb-ezüstérmes párbajtőrözőjének ez az első egyéni világkupaaranya.

Igen népes mezőny, 203 induló vett részt a második junior világkupaállomáson, a görögországi Heraklionban, Kréta szigetén. A magyar küldöttség is nagy volt, tizenketten utaztak ki, közülük a Vasast Nagy Dávid, Bányai Botond, Koch Máté és Bende Bence képviselte.

A csoportkörben mind a négyen 5 győzelemmel és 1 vereséggel végeztek, természetesen ez továbbjutást jelentett a 128-as főtáblára. A legjobb 64 közé jutás sem okozott aztán gondot egyiküknek sem, a 32 közé viszont csak két vasasos vívó jutott, egyrészt Koch Máté éppen Bányai Botonddal vívott, és nyert ellene 10-7-re, másrészt Bende Bence nem bírt a francia Paysannal, egyetlen tussal kapott ki tőle.

A 16 közé egy lengyel és egy brazil versenyzőt kellett legyőzni, ez sikerült is, aztán a nyolcaddöntőben német és olasz riválison át vezetett az út a nyolc közé, ahol Nagy Dávid és Koch Máté egymással vívott. A mérkőzést Dávid nyerte (Máté így hatodikként zárt), aki aztán az elődöntőben az orosz Svelidzét verte, hogy később a döntőben is domináljon. Ott az egész nap során remekül vívó Andrásfi Tibort legyőző olasz Gazzanigát múlta felül 15:12-re.

Korábban három egyéni világkupaezüstje volt Nagy Dávidnak, most megvan az első arany.


Nagy Dávid, Koch Máté és Andrásfi Tibor (Fotó: Magyar Vívó Szövetség)

Junior párbajtőr világkupa, Heraklion:

A legjobb 32 közé jutásért:
Koch Máté-Bányai Botond 10:7
Nagy Dávid-Spirin (orosz) 15:8
Bende Bence-Paysan (francia) 9:10

A legjobb 16 közé jutásért:
Koch Máté-Kolanczyk (lengyel) 15:14
Nagy Dávid-Camargo (brazil) 15:12

A nyolcaddöntőben:
Koch Máté-Weckerle (német) 15:9
Nagy Dávid-Preziosi (olasz) 14:10

A negyeddöntőben:
Nagy Dávid-Koch Máté 15:10

Az elődöntőben:
Nagy Dávid-Svelidze (orosz) 15:13

A döntőben:
Nagy Dávid-Gazzaniga (olasz) 15:12


Bronzérem csapatban

Vasárnap aztán a csapatversenyt rendezték meg Heraklionban, a magyar párbajtőrválogatott az Andrásfi Tibor, Bende Bence,  Nagy Dávid, Koch Máté összeállításban állt fel, azaz három vasasos versenyzővel. A mieink előbb Nagy-Britanniát, majd Csehországot verték 45:30-ra, az elődöntőben viszont 37:30-ra kikaptak a lengyelektől, itt egy rövidzárlat elég volt ahhoz, hogy a rivális örüljön. A 3. helyért játszott találkozón viszont nem volt kérdés: Nagy Dávid vezérletével (+9-cel zárt!) legyőztük az oroszokat, 41:34-re. Bronzéremmel térhetnek tehát haza a fiúk Krétáról.


Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Bende Bence (Fotó: Magyar Vívó Szövetség)


Hirdetések