Jenkei Dániel, 2018.11.22. | Műkorcsolya

Nyáron újjáalakult műkorcsolya szakosztályunk utánpótlásában gőzerővel zajlik a munka. Major Andrea szakosztály-igazgató mesélt a hétköznapokról, és bizony sokszor tátva maradt a szánk, főleg az edzésadagokkal szembesülve.

Mi történt az indulás óta, milyen most a műkorcsolya-élet a Vasas Jégcentrumban?

Mondhatom, hogy jól állunk, pörög folyamatosan dolog, a mindennapokban 50-60 fő körüli létszámmal dolgozunk, sokféle szinten, sokféle korosztállyal, és terveink szerint tavaszra még tovább tudunk bővülni.

Kik azok, akik versenyeznek is már?

Van a rekreációs csoportunk, amely nagyon szorgalmasan készül, és versenyezni is szokott. A legkomolyabb munkát pedig az élversenyzők végzik, akiket már kicsi kortól tudatosan arra nevelünk, hogy később a legmagasabb szintre juthassanak el, és az úgynevezett ISU-versenyeken fejlődhessenek. Az ő edzéseik száma általában 10 felett alakul heti szinten, és Tokaji-Kulcsár Zsófia, valamint Tóth Zoltán és az én vezetésemmel készülnek.

Nem semmi, ennyit más sportágakban felnőtt szinten sem edzenek. Milyen foglalkozásokból tevődik össze ez a komoly szám?

Természetesen a jeges edzések adják az alapot, több edzővel, körülbelül 4-6 fős csoportokban foglalkozunk a gyerekekkel.  Emellett Simkó Andrea kiváló balettfoglalkozásokat tart, de erőnléti, koordinációs, gyorsasági, illetve technikai száraz edzés is színesíti a palettát. Az erőnléti edzésekben egyébként Juhász Bianka is közreműködik, aki az olimpiai bajnok short track csapat felkészítésében is részt vett.
 


Hány éves korban érdemes elkezdeni a műkorcsolyát?

Azzal talán nem árulok el nagy titkot, hogy korai érésű sportág a mienk, tehát már 3-4 éves kortól elkezdhető, 10-11 évesen pedig már egészen komolyan csinálják a tehetségek. Az orosz vagy éppen japán lányok 13-14 évesen már négyes ugrásokra is képesek. Nyilván a másik oldalon ez azzal jár, hogy sokan kiégnek 16-17 évesen. A mi szemléletünk az, hogy 20 éves kor környékére próbáljuk csúcsra juttatni a versenyzőinket.

Mindez komoly áldozatokkal járhat a családoknak.

Azt szoktuk mondani, a műkorcsolyába bele kell szeretni, ez máshogy nem működik. Valóban, egyáltalán nem könnyű reggel hatkor edzeni, vagy délutánonként 4-5 órát a csarnokban tölteni, majd utána hazamenni tanulni. Nem beszélve arról, hogy a sok edzés a szülők számára is komoly logisztikai kihívás. A már említett korai érés miatt pedig egészen kicsi gyerekekre kerül komoly elvárás a sportágban. Aki élversenyzői szinten csinálja, az nyáron például már nem tud leállni hosszabb időre, maximum 1-2 hét jut mondjuk a nyaralásra.

Kik azok, akikre most a Vasasban érdemes odafigyelni?

Jelenleg hat olyan versenyzőnk van, akik jégre lépnek kiemelt versenyeken. A 7 éves Hiezl Emma például élete legjobb eredményét érte el néhány hete Miskolcon a Kelet-Magyarország Kupán, ahol második lett a 15 fős mezőnyben, magyar és szlovák ellenfelek között. A szlovéniai Celjében pedig 11. lett, szintén egy nívós nemzetközi megmérettetésen. Ahhoz képest, hogy csak két éve korcsolyázik, ezek óriási eredmények tőle. A 9 éves Tóth-Páldi Anna szintén jól szerepelt ezen a versenyen, Simkó Lili pedig remek példa arra, hogy ha valaki kellően tehetséges és szorgalmas, akkor a rekreációs csoportból is válhat élversenyzővé. Most Miskolcon egyébként rekreációs kategóriában is rendeztek versenyt, ahonnan sok érmet hoztunk, és mindenki nagyon szépen helytállt a saját korosztályában.
 

 Hiezl Emma a dobogó második fokán
 

Izgulósak a lányok?

Nagyon is, az átlagnál jobban szerintem, ami néha rányomja a bélyegét a versenyekre, de azért hosszú távon ebből a lelkiállapotból profitálni is lehet.

Vannak vasasos fiúversenyzők is?

Most már igen, bár e tekintetben tényleg nagyon kicsi itthon a merítési lehetőség. A mieink közül Magyar Ildikó tanítványa, a 12 éves Csaba Máté például ISU-kategóriában megnyerte a Kelet-Magyarország Kupát, és a 11 éves Rác Kolos is gyorsan veszi az akadályokat, hamarosan őt is láthatjuk majd versenyeken.

Most kifejezetten az utánpótlásról beszélgettünk, de ne maradjon ki a Vasas olimpikon élversenyzője, Tóth Ivett sem. Vele milyen a kapcsolatotok?

A kicsik természetesen nagyon felnéznek rá, még akkor is, ha kevésszer látják a mindennapokban, hiszen ő általában délelőttönként edz a Jégcentrumban. Karácsony előtt viszont tervezünk egy bulit a gyerekekkel és a szülőkkel, ahol ő is fel fog lépni, szóval próbáljuk minél szorosabbra fűzni a vasasos műkorcsolya közösséget.
 

 Major Andrea szakosztály-igazgató, Tóth Ivett, és Tokaji-Kulcsár Zsófia szakmai igazgató (fotó: Vasas Attila)


Hirdetések