Jenkei Dániel, 2018.10.06. | Karate

Aktívan telt az első őszi hónap karatéban, lássuk hol jártak versenyzőink!

A karateversenyek az év során két fő időszakba sorolhatók: januártól nyár elejéig tart a tavaszi versenyidőszak, szeptembertől decemberig pedig az őszi.

Mindkét szezonban számos hazai és külföldi megmérettetésen vehetnek részt a karatésok: a kezdők lehetőséget kapnak kisebb versenyeken gyakorolni, az élversenyzők pedig a nemzetközi versenyeken tudnak felkészülni a kihívásokra. Az őszi szezon a 14-20 éves versenyzőknek mindig különlegesnek számít, hiszen kvalifikációs időszak a februári korosztályos Európa-bajnokságra.

Szeptember első napján máris külföldre utaztak a Vasas karatésai, hiszen a horvátországi Cakovecben vettek részt egy nemzetközi versenyen.

"Az élversenyzőinknek kitűnő gyakorlási lehetőség volt a kvalifikációs versenyek előtt, de nem csak ők, hanem a a fiatalabb versenyzők is utaztak ezúttal. Sok kezdő karatésunknak ez volt az első külföldi megmérettetése, a közös utazás, az új környezet és új ellenfelek, az erős nemzetközi mezőny hatalmas élménnyé tette ezt a napot a kezdők számára." - mondta el Egri Tamás szakosztály-igazgató.

Az eredmények sem maradtak el: Czudor Olivér, Geréd-Király Péter, Udvari Zsófia, Szkotniczky Ákos és Forgács Tamás ezüstérmet, míg Árkos Olivér, Kántor Kevin, Tomán Zsombor, Forgács Richárd, Végh Dorina és Knirsch Marcell bronzérmet hozott haza


Csapatunk a Cakoveci versenyen.
 

Szeptember második hetében a szezon egyik legnagyobb versenye, a legrangosabb hazai megmérettetés, a Budapest Open következett. A rekordlétszámú versenyre 38 országból közel 2000 nevezés érkezett, a színvonalat tekintve így egy Eb-vel is felért a megmérettetés.

A kétnapos versenyt három éremmel zárta a Vasas: Csicsay Gergely junior katában bronzérmes lett, Forgács Tamás U21 katában ért el harmadik helyezést, míg Udvari Zsófia a junior 53 kilós kumitések között állhatott a dobogó harmadik fokára, mindhárman értékes kvalifikációs pontokat gyűjtve az eredményeikkel.
 


 

A folytatásról így beszélt Egri Tamás:

"A Budapest Open utáni hetekben bevettük Szlovéniát, először a nagyokkal, majd a kicsikkel indultunk meg. Szeptember 15-én Mariborba utaztunk az élversenyzőinkkel, akik a szeptember végi és októberi nagyobb nemzetközi versenyekre gyakorolhattak. A versenyzőink jól teljesítettek, és az eredmények sem maradtak el. Jó jel, hogy karatésaink számos döntőt és bronzmeccset hoztak le nyertesen, 5 aranyéremmel, 1 ezüsttel és 6 bronzzal térhettünk haza."

(Aranyérmeseink: Barta Domonkos (U12 -40 kg kumite), Geréd-Király Péter (U15 +50 kg kumite), Csicsay Gergely (kadet kata), Udvari Zsófia (junior -53 kg kumite) és a Forgács Richárd-Mérő Bálint-Csicsay Gergely katacsapat. Ezüstérmes: Geréd-Király Tamás (junior -68 kg kumite). Bronzérmeseink: Mérő Bálint (felnőtt kata), Forgács Richárd (junior kata), Bán Dominik (U14 kata), Mórocz Ákos (U21 -67 kg kumite), Végh Dorina (U21 -55 kg kumite), Geréd-Király Péter (kadet -52 kg kumite).

"Szeptember 22-én a kezdőkkel utaztunk Szlovéniába, akik Kranjban vehettek részt a második külföldi, egyben első szlovén versenyükön. Ezúttal kisebb verseny volt, mint a hónap elején Cakovecben, a cél a gyakorlás volt, és a szervezők segítségével minden versenyzőnk több kategóriában tudott indulni, hogy a lehető legtöbb tapasztalatot szerezze. A mieink nagyon jól teljesítettek, mindenki tudott gyakorolni és tapasztalatot szerezni, de sok meccsen kijött a versenyrutin hiánya, így bár sok érmünk lett, csak kevesen tudtak döntőbe jutni."

(Aranyérmeseink: Czudor Olivér és Péter Márton. Ezüstérmeseink: Pócsi Petra, Steiner Dávid, Barta Domonkos, Lipcsey Eszter és Légrádi Lola. Bronzérmeseink: Csicsay Gergely, Kántor Kevin (2x), Árkos Olivér (2x), Gábor Dorián (2x), Pásztor Zsombor, Blága Miró, Zámodics Réka, Czudor Olivér, Hetesi Balázs, Barta Domonkos, Bartos Benedek, Borsos Alexa, Lipcsey Dorottya és Lipcsey Eszter.)

Szeptember utolsó hétvégéje sem maradt verseny nélkül, az élversenyzőkre egy háromnapos túra várt Rijekában.
A Croatia Open minden őszi szezonban az egyik legnagyobb verseny, mely hatalmas mezőnyeivel, világversenyeken érmes versenyzőivel nagyon rangos viadalnak számít.

Rijekából a katacsapatunk (Forgács Richárd-Mérő Bálint-Csicsay Gergely) két érmet is hozott: a juniorok között 4 szép katával és egy fantasztikus értelmezéssel elsők lettek, a felnőttek között pedig kitűnően versenyezve, a dobogó harmadik fokára állhattak fel.


Kata csapatunk (Forgács Richárd, Mérő Bálint és Csicsay Gergely) a dobogón


Egyéniben Geréd-Király Péter ért el harmadik helyezést U14 -52 kg kumitében, rajta kívül Borbély Márk (junior -55 kg kumite) teljesítményét érdemes kiemelni, aki három nyert meccsel ötödik lett.

Októberben sem lesz megállás: a lengyel Polish Open mellett a szekszárdi Cikádor-kupán is lesz kinek szurkolni.


Hirdetések