2018.09.26. | Kosárlabda

A magyar női kosárlabda jövője – és persze jelene – játszik Pasaréten hétről hétre, a Vasas Akadémia fiatal kerettel vág neki az újabb szezonnak is, a rájátszásba kerülés reményében.  

Még a tavalyinál is fiatalabb lesz a kerete a Vasasnak (a legfiatalabb az A-csoport mezőnyében), a korosztályos válogatottakkal teletűzdelt csapatunk ismét üde színfoltja lesz a bajnokságnak. A tavalyi keret legidősebb játékosa, Kalu Ezinné távozott, helyét a fiatalok fogják betölteni, és Földi Attila vezetőedző egyáltalán nem fél ettől, sőt. Nemrég így nyilatkozott a szakosztály weboldalának:

„Tavaly is sok tizennyolc év alatti játékosunk volt, akik meghatározó szerepet játszottak a felnőtt gárdában, erre most megpróbálunk még tenni egy lapáttal. Dombai Réka, Tóth Orsi, Varga Alíz és a többiek a maguk korosztályában mind szupersztárok. Pontosan tudjuk, mennyire tehetségesek, és mennyi minden van még bennük. A bizalom minden fiatal irányában megvan, mi hiszünk bennük, és megteszünk mindent annak érdekében, hogy tisztességgel megállják helyüket a felnőttek között.”

Dombai Réka egyébként tavaly 15 évesen (!) mutatkozott be a felnőtt csapatban, a nyáron ott volt a világbajnoki 4. helyet szerző U17-es válogatottban, csakúgy, mint Varga Alíz, Boros Berta és Tóth Franka. Réka aztán az U16-os Eb-n is szerepelt, ott a 7. helyen zárt a nemzeti csapattal. Az U18-as Európa-bajnokságon bronzéremmel gazdagodó magyar válogatottban pedig Tóth Orsolya, Varga Alíz, Boros Berta és Tóth Franka képviselte a Vasas Akadémiát.

(Ne feledkezzünk meg az U18-as 3x3-as kosárlabda-válogatottról se, itt Tóth Orsolya és Budácsik Dorottya volt ott a csapatban, valamint a frissen igazolt Madár Kata, előbbi két tehetségünk ott lesz a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián is, hasonlóan Földi Attilához, aki a szövetségi kapitányi feladatokat látja el.)

Érkeztek is játékosok a csapathoz, Vukov Szonja és Bach Boglárka a DVTK-ból, utóbbi Vasas-nevelés, ők most a rutinosabb kosarasokhoz tartoznak majd a maguk 24 és 21 évükkel, míg Madár Kata és Hizsnyik Dóra egyelőre az NB I/B-s csapatban kap majd vezetőszerepet.

A Vasas Akadémia átlagéletkora 18,94 év lesz ebben a szezonban!

Fontos azt is megjegyezni, hogy klasszikus értelemben vett légiósa csak egy van a Vasasnak, a centerünk, Karakasevic Jefimija. Hogy miért?

„Sara Heljic és Nadja Smailbegovic is légiósként vannak titulálva, de ők valójában olyan tehetséges fiatalok, akik itt járnak iskolába, az Akadémián edzenek. Nem hárul rájuk olyan szintű teljesítménykényszer, mint egy klasszikus légiósnál. Ők nem azért jöttek ide, hogy 15-20 pontot átlagoljanak komoly pénzekért, hanem azért, hogy itt tanuljanak, és saját tudásukat a legmagasabb szintre fejlesszék” – fogalmazott a szakvezető, akinek nem volt egyszerű dolga, hiszen a(z örömteli) válogatott kötelezettségek miatt csak augusztus végére, szeptember elejére állt rendelkezésre először a teljes keret.

Így szeptember 18-án játszotta csak első edzőmeccsét a csapat, akkor Pasaréten a brnói BK Zabiny ellen 71-47-re kikapott. A múlt héten Prágában készültek a lányok (és a juniorcsapat is), mindhárom ottani felkészülési találkozót megnyerték: a Slavia Prahát 81-56-ra és 63-60-ra, míg a Slovanka MB csapatát 69-55-re győzte le. Persze, sem ezekből, sem az első edzőmeccsen elszenvedett vereségből nem kell velős konklúziókat levonni. Itt egyébként Böröndy Vivien hiányzott a csapatból, aki a felnőtt 3x3-as válogatottal túrázott Indiában.

A Vasas Akadémia Győrben kezdi a bajnokságot vasárnap, de ezt megelőzően még csütörtökön edzőmeccset vív a montenegrói Buducsnoszt Podgoricával.

Ajánljuk egyébként a női kosárlabdázóink egyre bővülő tartalommal bíró weboldalát, valamint Facebook- és Instagram-oldalát is.

Női kosárlabda NB I, 1. forduló:

CMB CARGO UNI Győr–Vasas Akadémia – szeptember 30., 17 óra

A bajnokság sorsolásához ide kell kattintani.

A Vasas Akadémia kerete a 2018/19-es szezonban:

Bach Boglárka, Boros Berta, Böröndy Vivien, Budácsik Dorottya, Dombai Réka, Heljic Sara, Hizsnyik Dóra, Madár Kata, Karakasevic Jefimija, Nadja Smailbegovic, Tóth Franka, Tóth Orsolya, Varga Alíz, Vukov Szonja

Vezetőedző: Földi Attila
Edző: Krivacsevics Dragoljub


Hirdetések