Dobos Sándor, 2018.08.31. | Jégkorong

Két hét múlva elrajtol az Erste Liga, a Schiller-Vasas HC pedig nagy erőkkel készül a felnőttbajnokságra, három edzőmérkőzésről vontunk mérleget a vezetőedzővel.

A Schiller-Vasas HC csapata egészen biztosan az Erste Liga egyik üde színfoltja lesz, függetlenül az eredményektől, hiszen szinte kizárólag fiatalokkal, tehetséges magyar játékosokkal indul a bajnokságban, ráadásul a részvétellel és a Szuper Levente szakosztály-igazgató által megálmodott modellel a Vasas Jégcentrum is különös helyszíne lesz a bajnoki pontvadászatnak.

A hokis társadalom visszajelzései alapján egyértelműen örülnek a Vasas visszatérésének, és bizony sok minden történt az elmúlt hetekben, hónapokban a csapat körül. Kialakult a 23 fős keret, szakmai megállapodás köttetett a MAC Budapesttel, csatlakozott a szakmai stábhoz Diego Scandella, megújult, piros-kék színekben pompázik az öltöző, és folyamatosan zajlik a munka a háttérben, például annak érdekében, hogy a hazai mérkőzések igazi közösségi élményt jelentsenek a szurkolóknak, szimpatizánsoknak.

Ladányi Balázs vezetőedző eközben stábjával a csapat minél eredményesebb szerepléséért dolgozik, Revák Zoltán másodedző, Székely Csaba kapusedző, Horváth András erőnléti edző, Szirányi Dániel fizioterapeuta és persze Diego Scandella értő támogatásával.

A mieink eddig három edzőmérkőzést játszottak. Előbb a Dunaújvárossal, ahol 7-1-re nyert az ellenfél, majd jött a Debrecen elleni párosmeccs. A Vasas Jégcentrumban 4-2-re, Debrecenben 5-2-re nyert a rivális.

Ladányi Balázs vezetőedző így értékelt a DAB elleni mérkőzést:

„A Dunaújváros ellen érthetően nem voltunk egy súlycsoportban, látszódott tisztán, hogy van mit ledolgoznunk abból a hátrányból, amivel indulunk. Ugyanakkor voltak periódusok a meccsen, amiből lehet és kell is építkezni. A hibákon javítani kell, a rutin és a tapasztalat a többi csapat ellenében sem nálunk lesz, azt a szezon közben kell megszerezni, és mindezt a még meglévő hiányosságot küzdőszellemmel kell kompenzálni.”

A Debrecen ellen már nem volt ekkora számszerű differencia a csapatok között, a tanulság itt is az volt, hogy muszáj 60 percen keresztül koncentrálni.

„Mindkét Debrecen elleni találkozón úgy tűnt, hogy az első pár percben elmegy a meccs, de hazai pályán 0-2-ről fel tudtunk állni. A kétgólos hátrány után egész jó képet mutatott a csapat a hozzáállás, a küzdőszellem, a tempó tekintetében, 7 perccel a vége előtt még döntetlenre álltunk, végük nem tudtuk a magunk javára fordítani a meccset. Egy edző egy 4-2-es vereség után nem lehet maradéktalanul elégedett, viszont biztató volt, amit a srácoktól láttam. Debrecenben aztán ugyancsak az volt a célunk, hogy az elején egyszerűsítsük le a játékot, és bár jól is indult a meccs, egy kontrából kaptunk egy gólt, aztán egy szerencsétlen másodikat, és ez a két peches gól annyira megfogta a csapatot, hogy még kettővel sikerült növelni a hátrányunkat. Viszont a második harmadtól azt a játékot mutattuk, amit az elejétől fogva vártunk, sok energiával, sok ütközéssel, sok jó megmozdulással jöttünk fel mezőnyben, zárkóztunk, végül 5-2-ig jutottunk. Ami biztató, hogy okoztunk nehéz perceket a rutinosabb debrecenieknek. Muszáj majd ezt a képet mutatunk a folytatásban, hogy kompenzáljuk a rutintalanságunkat.”

A Schiller-Vasas csapata – mint ahogyan beszámoltunk róla – szorosan együttműködik szakmai téren a MAC Budapesttel, és ez abban ölt testet, hogy jó pár játékos lehetőséget kap a kékeknél, és a MAC is rendelkezésre bocsát fiatalokat a Vasasnak, közülük többen is játszanak majd a tervek szerint az Erste Ligában.

A MAC legutóbbi skóciai túráján Czakó Barna és Bukor Rajmund is ott volt, Rajmit azóta a héten ismét „kölcsönkérte” partnercsapatunk.

„Nagyon örülünk, ha játékost adhatunk a MAC-nak, a visszajelzések alapján szépen teszik a dolgukat a srácok, meghálálják, hogy ott lehetnek. Akár edzésen, akár mérkőzésen, jóval magasabb tempóban játszanak, ez pedig tovább építi őket. Fontos, hogy amikor visszajönnek hozzánk, ugyanezt a tempót tartsák, függetlenül attól, hogy mi egyelőre még nem állunk azon a szinten, mint egy légiósokkal, válogatott felnőttjátékosokkal dolgozó csapat. Bízom benne, hogy ez a megállapodás gyümölcsöző lesz a folytatásban is. Az biztos, hogy mi egyik srác fejlődésének az útjába sem állunk, ilyen értelemben egy célért dolgozunk” – fogalmazott Ladányi Balázs.

A bajnokság rajtjáig, szeptember 11-ig tovább folyik a csapat játékának csiszolása, és amit a vezetőedző kiemel: a védekezés tökéletesítése.

„A legnagyobb probléma, amivel küzdünk, nem más, minthogy a srácok túlnyomó többsége az egész utánpótlás karrierje során, úgymond, konkurencia nélkül játszott a klubcsapatában. Csak a korosztályos válogatottakban volt kérdés, hogy az illető játszik-e vagy sem. Éppen ezért a küzdőszellem nincs 60 percen keresztül a legmagasabb fokon, ezt kell kialakítanunk.”

A Schiller-Vasas HC csapata jövő szerdán Nagyszombaton játszik felkészülési mérkőzést, majd másnap az Aquaworldben hangolódik a szezonra, hogy azután két nap pihenőt kapjanak a játékosok a nagy menetelés előtt. Vasárnap és hétfőn pedig már a közvetlen felkészülés következik a szeptember 11-i első bajnokira, amelyet Debrecenben játszik a csapat.


Hirdetések