Dobos Sándor, 2018.07.26. | Sportlövészet

Target sprint versenyszámban is indít magyar versenyzőt a sportlövő szövetség a changwoni világbajnokságon. Külön öröm számunkra, hogy a Vasas versenyzőjét, Ozsvárt Donátot neveztük, akinek kifejezetten tetszik ez a fiatal versenyszám.

A Magyar Sportlövők Szövetsége kedden jelölte ki az augusztus 31. és szeptember 15. között rendezendő dél-koreai világbajnokság keretét. Ahogyan arról beszámoltunk, Gáspár Lalita, a Vasas-APLE első számú lövője több versenyszámban is indulhat a junior lányok között, de lesz érdekeltségünk a fiúknál is. Target sprintben a 17 éves Ozsvárt Donát lesz ott a vb-n.

„Igazából sejtettem, hogy bekerülhetek a csapatba abban az esetben, ha a junior korosztályban is indítunk lövőt, hiszen az év közbeni versenyeken én voltam a legeredményesebb. Miskolcon, Szegeden és Budapesten is volt verseny, amit megnyertem, egyedül az ob-n lettem harmadik, mert ott bevállaltam, hogy a közvetlenül előtte kapott új puskával lövök. Akkor még szokatlan volt, így lettem harmadik. Nagyon örülök, hogy utazhatok, még nem jártam Dél-Koreában, biztosan nagy élmény lesz” – fogalmazott Donát.

A tehetséges versenyző tavaly Gödöllőről igazolt a Vasashoz, és versenyeztetése széles összefogás eredménye.


Ozsvárt Donát kék pólóban

„Tavaly kezdtem el Budán edzeni, előtte Szucsák Mátyásnál űztem a sportlövészetet Gödöllőn. Most heti 3-4 alkalommal edzek Pasaréten, az atlétikapályán, és 2-3-szor a Normafán, ahol lőni is tudok” – mondta a második vb-jére készülő versenyző.

„Még nagyon fiatal, de igen gyorsan és pontosan lő, emellett még gyorsan is fut. Már tavaly is ő állt a junioroknál az élen, és ezt az elsőségét végig tudta is tartani az év során” – tette hozzá Fazakas Mónika, a Vasas SC sí szakosztályának utánpótlás igazgatója.

A target sprint versenyszám során az indulók először 400 métert futnak, majd 5 lövést adnak le bukócélra, 10 méterről. Ismét 400 méter és 5 lövés következik, majd a végén még 400 méter futás. Összesen 15 lövést adhatnak le egy periódusban a versenyzők, ezzel kell gazdálkodni – fontos követelmény, hogy egyesével kell tárazni a puskákat a lövéseknél.

„Úgy vettem észre, hogy ha valaki lassabban fut, be tudja hozni a gyors lövésekkel az esetleges hátrányt. 400 méteren egyébként sincs olyan nagy differencia a versenyzők között. Meg kell találni az egyensúlyt, mert lehet, hogy valaki az elején fut egy 55-ös 400-at, de aztán kipurcan és nem tud koncentrálni. Szeretem ezt a versenyszámot” – mondja Donát, aki a gödöllői Török Ignác Gimnázium tanulójaként gyakran bevállal futóversenyeket is, mezei futást vagy 400 métert, és általában be is jut az országos döntőbe a gimis csapattal.

Ozsvárt Donát a tavalyi suhli világbajnokságon is ott volt már, akkor a 12. helyen zárt, emellett egy szerbiai Grand Prix-versenyről van még egy igen értékes ezüstérme.

„Szeretném a maximumot kihozni magamból és minél jobban teljesíteni. Biztos, hogy nehéz dolgom lesz, mert sok az erős nemzet, a németek különösen. Szeretnék az első tízben végezni, és ha összejönne egy dobogós helyezés, nagyon boldog lennék” – fogalmazott a Vasas sportlövője.


Hirdetések