Dobos Sándor, 2018.07.13. | Jégkorong

Hamarosan négy vasasos jégkorongozó utazik Hoffmann Attila edző társaságában Montrealba. Ösztöndíjprogramot indítottunk.

Erősödik a kanadai kapcsolat!

Ez mindig örömteli, hiszen a sportág őshazája sok szempontból is lehetőséget jelent. Lehetőséget a fiatalok, a hokipalánták számára, de lehetőséget a szakemberek számára is a további fejlődésre. Pontosan ezt a célt szolgálja az a tíznapos út, amelynek során az egyik legmenőbb fejlesztőtáborban vehet részt négy vasasos hokis. Hoffmann Attila edző kíséri majd el Balasits Barnabást, Balázs Olivért, Károly Róbert Nikolaszt és Horváth Kristófot Montrealba. Őt kértük meg arra, foglalja össze, hogyan is erősödött meg a már meglévő kanadai kapcsolat, és mit is takar pontosan ez a mostani utazás.

„Az elmúlt években többször is jártunk Kanadában, a PeeWee utánpótlás hokitornán, és ennek köszönhetően is sikerült elég jó kapcsolatot kialakítanunk ottani edzőkkel, szakemberekkel. Olyanokkal is találkoztunk, akik fejlesztőtáborokat szerveznek, tavaly pedig egy hosszabb beszélgetés során felmerült annak a lehetősége, hogy tehetséges magyar fiatalok is részt vehetnének ezeken adott esetben. A kapcsolatunk folyamatos volt a kintiekkel, az előrelépés a Vasas áldozatvállalásának és az idén meghozott döntésének köszönhető. Jól tudjuk, hogy Kanadába utazni nem könnyű és a tábor költségei is elég magasak, így a Vasas úgy döntött, hogy a szülők terheit csökkentendő, minden, a táborba kiutazó játékos költségét átvállalja. Ez nem csak erre az évre szól, minden évben szeretnénk, ha a játékosaink közül többen is részt vennének a táborban, így elindítottuk a Vasas Kanadai Ösztöndíj Programot” – foglalta össze a megállapodás lényegi indulását Hoffmann Attila.

„Ebben az évben az ifi, a serdülő és a kölyök korosztály utolsó éves hokisaira terjesztettük ki ezt a lehetőséget, és nem titok, hogy a kanadai partnerrel egy hosszú távú megállapodásra törekszünk, aminek egy későbbi fázisa lehet az, hogy a tehetséges magyar gyerekeket az észak-amerikai karrier, egy esetleges kinti szerződés felé tereljük. Nem mondok újat, amikor azt mondom, hogy Kanadában kiváló körülmények és szakmai háttér mellett pallérozódhat egy fiatal, és az is egyértelmű, hogy a tengerentúli szerződések, a kinti lehetőségek elcsípése általában ajánlások révén történik. Ha még szorosabbá válik a mi kapcsolatunk, az esélyek is megnövekedhetnek” – tette hozzá a szakember.


Balázs Olivér is utazik Kanadába

A mieink a Somang Hockey fejlesztőtáborába utaznak, lényegében ez egy „vándortábor”, hiszen a többek között komoly NHL-es múlttal is rendelkező edzőket is foglalkoztató társaság nemcsak ott helyben, Kanadában tart táborokat (persze, ez az otthonuk), hívják őket Ázsiába, például Japánba, Koreába, de európai országokba is 10-14 napos táborok megszervezésére. A táborok nagyon tartalmas, szakmailag erős és rendkívül hasznos programot kínálnak a gyerekeknek, akik rövid idő alatt is hatalmasat fejlődhetnek. De nem akárki! Hoffmann Attila elmondta, milyen kritériumok alapján kerülhettek be a fiatalok a programba.

„Nagyon komoly feltételei voltak ennek a lehetőségnek, és a feltételrendszernek komoly az üzenetértéke is. Egyrészt természetesen a saját korosztályában kimagasló teljesítményt nyújtó fiatalok jöhettek számításba, a korosztályoknál dolgozó edzők, szakemberek ajánlásával. Nem elég azonban a tehetség, az alázat, a hokihoz való hozzáállás tökéletessége, fontos, hogy a gyerekek az iskolában is jó teljesítményt nyújtsanak, a tanulmányi eredményeket is figyelembe vettük. Voltak olyan gyerekek, akik emiatt kerültek ki a képből, muszáj, hogy a jégen kívül is megfelelő legyen a hozzáállása a fiataloknak.”

A Vasas Kanadai Ösztöndíj Program révén a gyerekekkel minden évben – hiszen hosszú távra tervez klubunk – egy vasasos edző is Kanadába utazik, először a kapcsolatot kiépítő Hoffmann Attila.

„Nekünk is kiváló lehetőség ez a tábor, hiszen egy héten keresztül ott vagyunk a helyi edzőkkel együtt a jégen, a szakmai programot és anyagokat is megkapjuk tőlük. Lényegében egy edzői továbbképzést jelent ez nekünk, így elmondható, hogy mindenki jól jár: a szülök, a gyerekek, az edzők is. Ez a mostani a próbaévünk sok szempontból, nagyszerű lenne, ha idővel egy-egy fiatal meg tudna ragadni abban a közegben. A gyerekeket motiválni szeretnénk ezzel a lehetőséggel, a szülők részéről is érezzük a nyitottságot, gyümölcsöző lehet ez a kapcsolat. Jövőre a 2005-ös születésű gyerekek közül is megkaphatják a lehetőséget páran, ha egész évben megfelelő lesz a hozzáállásuk, teljesítményük. Hatalmas köszönet a Vasas SC vezetőségének, hogy ezt a programot támogatja, szakmailag nagyon nagy lehetőség ez a további fejlődésre” – foglalta össze Hoffmann Attila.

A szakember és Balázs Olivér, Károly Róbert Nikolasz (ők válogatott játékosok egyébként), Horváth Kristóf, valamint Balasits Barnabás tehát július 22-én utazik Kanadába, ahol már tárt karokkal várják őket (a Somang Hockey Facebook-oldala például már június elején üdvözölte az új magyar kapcsolat létrejöttét).

Jó utat a srácoknak, addig pedig kellemes hangolódást!


Hirdetések