Jenkei András, 2018.07.18. | Kosárlabda

A Vasas női kosarasai a mögöttük hagyott idényben – ahogy korábbiakban is – számos remek siker részesei lehettek, ám nem feltétlenül ezekre a legbüszkébbek a szakosztálynál.

Ha csak a különböző korosztályos bajnokságok végeredményeire tekintünk rá, akkor is egyértelmű – hiszen a számok ritkán hazudnak – , hogy a pasaréti műhelyben, Krivacsevics Dragoljub szakmai vezető irányításával olyan munka folyik, amely rendre értéket állít elő. A 2017/18-as idényben a Vasas Akadémia junior csapatának tagjai bajnokok, a kadettek pedig ezüstérmesek lettek, és a fiatalabb korosztályok mezőnyében is ott voltak a lányok a  végelszámolásánál.
Az aktuális bajnoki helyezéseknél azonban átfogóbb cél vezérli a szakosztály irányítóit, az egyénre szabott képzéssel, olyan minőségi játékosokat szeretnének nevelni, akik a későbbiek során tovább lépve, képesek megállni helyüket a felnőtt mezőnyben. A szándék már eddig is igazolást nyert, elég csak végignézni a hazai első osztályú csapatok játékoskereteinek listáját, szinte mindenütt találni olyan neveket, amelyeknek viselői vagy a Vasasban nevelkedtek, vagy fiatalon megfordultak nálunk.

„A kiemelt egyéni képzés nem feltétlenül a mi találmányunk, hiszen az akadémiai rendszerben is az elvárások közé tartozik, ugyanakkor az is tény, hogy mi már jóval az Akadémiánk hivatalos létrejötte előtt erre az útra léptünk." – kezdte Bolyó Judit, a Vasas női kosárlabdázóinak szakosztály elnöke – „Minőségi játékosokat akartunk mindig is képezni, és ezt a célt szolgálja, az NB I A-s csapatunk működtetése is.  Korábban is kiemelt jelentőséggel bírt számunkra, hogy a nálunk nevelkedő fiatalok meghatározó idejű lehetőséget kapjanak a hazai élvonalban, erősödjenek, gyűjtsék a tapasztalatokat. Ez a folyamat változó sikerrel zajlott a közelmúltban, de azt gondolom ősztől új lendületet kaphat ez az irány. Az új idényben az U18-as bajnoki címet szerző junior gárdánk képezi majd a csapat magját, kiegészülve néhány olyan rutinosabb, de még mindig fiatal játékossal, mint a már eddig is nálunk szereplő és bizonyító Böröndy Vivienn, az amerikát is megjárt Vukov Szonja, vagy a korábban már szintén a Vasasban pallérozódó, és most visszatérő Bach Boglárka."

A minőségi játékosok képzése cseppet sem hiú ábránd, amit a 2017/18-as idényben, a különböző korosztályokban a válogatottságot kiérdemlők tekintélyes száma is bizonyít. Mérész Beatrix az U20-asoknál, U18-ban Tóth Orsolya, Varga Alíz, Tóth Franka, Dombai Réka, Budácsik Dorottya és Boros Berta, U16-ban Altmann Anna, Dombai Réka, Kuncz Petra, Mudra Viola és Szerencsés Tamara. Az U15-ös korosztályban Dúl Terka, Sitku Zsuzsanna, Siklós Dorottya, míg az U14-esek között Édes Emese, Antal Fanni, Van Rijs Dóra ölthette magára a címeres mezt.

„Remek szakemberek dolgoznak a Vasas Akadémián, akik nagyon jól összeszokott csapatot alkotnak. Kiválóan működik az egyes évfolyamok között a felfelé történő edzés és versenyeztetés. Ennek számos pozitívuma közül azt emelném ki elsősorban, hogy valamennyi edzőnk személyesen is megismeri az eltérő életkorú gyerekeket, akiknek beilleszkedését az adott csapatba zökkenőmentesen tudják segíteni." – folytatta a szakosztály elnök „Persze az életben nem zajlik minden ennyire simán, évről évre szembesülünk azzal, hogy egy-egy jó képességű, de még a fejlődési pályáját járó fiatal csábítóbb lehetőségnek vél egy anyagilag előnyösebb ajánlatot. Az élvonalbeli klubok által megszavazott(!) mérsékelt nevelési költségtérítésért most is egy fővárosi riválisunkhoz igazol két eddig nálunk nevelkedő játékos. Mi ebbe az irreálisnak tűnő versengésbe nem kívánunk beszállni. Lehet, hogy kicsit naivan, de reménykedem abban, hogy az általunk létrehozott értékek is lehetnek annyira vonzóak, mint pár tizezer forinttal magasabb fizetés..."


Hirdetések