Jenkei Dániel, 2018.06.19. | Műkorcsolya

Az utánpótlásbázis mellett élsportolói szinten a téli olimpikon Tóth Ivett fémjelzi majd a Vasas Jégcentrumban újraéledő szakosztályt.

Nyárra esik egy téli sportággal kapcsolatos fontos bejelentés: júniustól a jégkorong mellett klubunk műkorcsolya szakosztálya is helyet kap a Vasas Jégcentrumban, Major Andrea szakosztály-igazgató és Tokaji-Kulcsár Zsófia szakmai igazgató irányítása alatt.

Újraéledő sportágról van szó, hiszen 1997-től már működött a műkorcsolya a Vasasban, Tóth Zoltán pedig 2002-ben a Salt Lake City-i téli olimpián is képviselte a piros-kék színeket. Később Száraz András irányította a szakosztályt.

A jelenben szintén egy olimpikonnal folytatódik a történet, hiszen az 50 fős utánpótlásbázis mellett egy élversenyző, Tóth Ivett is csatlakozik klubunkhoz. Ő az, aki a 2018-as pjongcsangi téli olimpián az ACDC Back in Black és Thunderstruck című számaira korcsolyázott a rövidprogramban, és végül elsöprő közönségsikert aratva jutott tovább.
 


 

Ivett az olimpiai szereplés mellett Eb 8. és a világbajnoki 21. hellyel büszkélkedhet. Néhány hónapja pedig - a már említett Tóth Zoltán mellett - a Vasas szakmai igazgatója, Tokaji-Kulcsár Zsófia irányítja az edzéseit.

 

Tokaji-Kulcsár Zsófia, Tóth Ivett és Major Andrea (fotó: Vasas Attila)


A műkorcsolya több szempontból is jól illeszkedik a klub stratégiájába. A Vasas Jégcentrum infrastruktúrája lehetőséget teremt, hogy a jégkorong mellett egy újabb téli sportágnak is vasasos otthont teremtsünk. Az is fontos szempont volt a döntésünknél, hogy olyan tapasztalt szakemberekkel működhetünk együtt, akik garanciát jelentenek az eredményes munkára. A sportág újraindulásával a klub még szélesebb körben ismertté válhat, tovább épülhet a számunkra nagyon fontos Vasas-közösség. Nem utolsósorban pedig Tóth Ivett személyében egy újabb eredményes és nagyon szimpatikus egyéni élsportolót nyertünk meg, aki példaképe lehet a Vasas kötelékében korcsolyázó gyerekeknek.” – mondta el honlapunknak Markovits László, a Vasas SC elnöke.

Major Andrea szakosztály-igazgató így nyilatkozott az indulás kapcsán:

- Immár ötödik éve foglalkozom műkorcsolyával a Jégcentrumban, emellett a Vasas jégkorongozóinak tartok korcsolyatechnikai edzéseket. Profi, stabilabb hátteret szerettem volna a gyerekeknek, és ezt a Vasas tudja mostantól megteremteni számunkra. Tokaji-Kulcsár Zsófia szakmai igazgatóval már 4-5 éves kortól várjuk a kicsiket, és szeretnénk a meglévő 50 fős létszámot folyamatosan növelni. Ez egy olyan sportág, amelyben nem feltétlenül csak versenyzőket nevelünk, hiszen amellett, hogy a tehetségeket ideális ívre állítjuk, azokat is várjuk, akik csak a mozgás élvezetéért szeretnének csatlakozni hozzánk. Úgy gondolom, a Vasas név komoly segítséget nyújt majd a toborzásban, ráadásul a jégtámogatás és az eszközök terén is komoly fejlődésen mehetünk keresztül a klubnak köszönhetően. Zsófin keresztül pedig Ivettet is megnyertük, ami azért nagy dolog, mert a fiatalok testközelből figyelhetnek egy példaképet a mindennapokban.

 

Tóth Ivett:
- Az elmúlt évemet Svájcban töltöttem, de végleg hazaköltöztem, és nagy megnyugvás, hogy új edzőpárossal, egy olyan klub kötelekében folytathatom, mint a Vasas. Pontosan tudom, hogy milyen sportolókkal kerülök közös egyesületbe, és ez nagyon motiváló számomra. Szakmailag pedig nagyon gyorsan felvettük egymás ritmusát az edzőimmel.
Ötévesen kezdtem a műkorcsolyát, eleinte csak hétvégén edzettem, aztán egyre inkább az életem részéve vált. Jöttek az első versenyek és programok, majd a Grand Prix-k, végül a nemzetközi junior megmérettetések.
Az álmom természetesen a téli olimpia volt, amely idén Pjongcsangban be is teljesült. A koreográfusommal mindig azon vagyunk, hogy olyat alkossunk, ami megragad az emberek fejében. Ez az ACDC-sláger jó választásnak tűnt, hiszen a mai napig rengetegen tombolnak rá a világ különböző pontjain. Persze ekkora sikerre és világszintű visszhangra még mi sem számítottunk…

 

Tokaji-Kulcsár Zsófia, szakmai igazgató:
- Nagy örömmel mondtam igent Major Andrea felkérésére, hogy segítsek a Vasas műkorcsolya-életének újraindításában. Hosszú távra tervezünk, rögtön három évben gondolkozunk. Fontos, hogy összeszokjon az edzői team, később ez lehet a záloga, hogy minél több versenyzőt eljuttathassunk hazai és nemzetközi ISU-kategóriás versenyekre.
Az pedig valóban szerencsés egybeesés, hogy a közelmúlttól Tóth Ivett szakmai felkészítéséért is én felelek Tóth Zoltánnal közösen. Két hónapja dolgozunk együtt Ivettel, le a kalappal előtte, csodálatos személyiség. Szeretnénk segíteni a munkáját és az életét, hogy elérhesse a céljait.

Hirdetések