Jenkei Dániel, 2018.05.17. | Karate

Egyre komolyabb presztízsre tesz szert honi szinten karate sportágunk.

A közelmúltban rendezték meg a WKF Karate magyar bajnokságot. A rangos megmérettetés idén rekordlétszámot hozott: csaknem 900 versenyző indult el a kétnapos versenyen. Szombaton a 14 év felettiek léptek tatamira, vasárnap a fiatalabbaké volt a főszerep.

Szombaton a hivatalos WKF kategóriák versenyszámait bonyolították le a kadet, junior, U21 és felnőtt korosztályokban. A Vasas versenyzői a korosztályos Eb-kvalifikáció során is megmutatták, hogy a hazai mezőnyből kiemelkednek, és ennek megfelelően a magyar bajnokságon is kimagaslóan teljesítettek.

A korosztályos fiú kata versenyszámokban a tavalyi versenyidőszakhoz hasonlóan most is a Vasas karatésai domináltak. Már a 14-15 éves kadeteknél sikert arattunk: Csicsay Gergely kitűnő formában katázva, minden meccsét megnyerve megszerezte élete első korosztályos magyar bajnoki címét.
 


Mérő Bálint formagyakorlat közben

A 16-17 éves junior katásoknál is a Vasas karatésai bizonyultak a legjobbnak. Mérő Bálint és Forgács Richárd is magabiztosan jutott döntőbe, ahol egy szoros meccsen 3-2-re végül Bálint nyert, így junior katában Mérő Bálint első, Forgács Richárd második helyezést ért el.

A sikersorozat az U21-esek között folytatódott: a februári Eb-n ötödikként végző Forgács Tamás a papírformának megfelelően minden meccsét 5-0-ra megnyerve a dobogó felső fokára állhatott, ezzel megszerezve első U21-es magyar bajnoki címét.

Tomi nem csak az U21-esek között remekelt: az egyik legnépesebb mezőnyben, a felnőtt férfi katások között is sorra nyerte a meccseit, csak a korábbi világkupa-bronzérmes Koch Szabolcs tudta megállítani. Tomi így a bronzért mehetett, a bronzmeccsen a junior magyar bajnokunkat, Mérő Bálintot győzte le. Forgács Tamás így felnőttben bronzérmes, míg Mérő Bálint ötödik lett.
 


Forgács Tamás katázik
 

Felnőtt katában a másik ágon Sindeles Szabolcs szintén a bronzmeccsig jutott, ahol nagyon szoros meccsen, 3-2-re sajnos alulmaradt, így Szabi szintén ötödikként zárt.

Szombaton nemcsak a katásaink, hanem a kumitések is jól szerepeltek. A lány kumitések között kadetban, juniorban, U21-ben és felnőttben is született vasasos érem.

A kadet -54 kilósok között Udvari Zsófia csak a végső győztestől kapott ki, majd a vígaszágon minden meccsét megnyerte, így bronzérmes lett. Szintén az első meccsét elvesztve, majd a vígaszágon javítva állhatott a dobogó harmadik fokára junior +59 kilóban Szedő Luca.

A lány kumitések éremesőjét Klement Kármen tette teljessé: Kármen az U21-esek között aranyérmet, a felnőtt -50 kilósok között bronzérmet szerzett.

Klemen Kármen a bajnoki trófeával
 

A fiú kumitéseink is remekeltek: kadet -57 kgban Borbély Márk nem túlzással élete formájában küzdött. Fantasztikus pontokat szerzett és értékes meccset nyert, de a szerencse nem neki kedvezett, így végül 5. helyen zárt.

A juniorok között már összejött az érem, sőt, abból is a legszebb: Geréd-Király Tamás olyan könnyedén iskolázta le a mezőnyt, mintha csak egy bemutatón volna. Tomin nem tudtak pontot szerezni, és 4-0, 8-0, 9-0 arányban nyerve a meccseit -68 kilóban megszerezte első junior magyar bajnoki címét.

Geréd-Király Tamás (pirosban) szerzi meg a győztes pontját egy fejrúgással
 

Az U21 -84 kilósok között a fiúk vasasos házi döntőt rendeztek. A körmérkőzéses kategóriában Szkotniczky Ákos és Knirsch Marcell is gyönyörű pontokat szerzett, a kettejük meccse döntött a magyar bajnoki címről. Közülük végül Marcell került ki győztesen, így magyar bajnok lett, míg Ákos ezüstérmet szerzett.



Knirsch Marcell szerez pontot egy fejrúgással

Az egyéni versenyzőink mellett a Csicsay Gergely-Forgács Richrád-Mérő Bálint összetételű katacsapatunk is brillírozott. A srácok saját kategóriájukban, az U18-asok között, és felnevezve a felnőttek között is magyar bajnokok lettek. Utóbbi azért is különösen nagy szó, mert náluk sokkal idősebb csapat ellen győztek úgy, hogy a mieink legfiatalabbja még csak 15 éves. Csapatunk minden meccsét 5-0-ra nyerte, ezzel a tavalyi címet megvédve végérvényesen letették névjegyüket a hazai mezőnyben.

Kétszeres Magyar Bajnok csapatunk formagyakorlat közben

Versenyzőink szombaton összesen 8 arany- 2 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek, ami a Vasas Karate alig több mint kétéves történelmének legfényesebb magyar bajnoki szereplését jelenti. A vasasos éremeső ezúttal csapatösszesítettben is a dobogóra repített minket: az MTK és az UTE csapata után idén mi lettünk a harmadik legeredményesebb egyesület.



Edzőink a dobogón a 3. legeredményesebb csapatnak járó kupával dr. Mészáros Jánossal, a Magyar Karate Szövetség elnökével


Vasárnap a 14 év alattiak folytatták, amit a nagyobbak elkezdtek. A kicsik között még nem indultunk annyi kategóriában, mint az idősebbeknél, de így is sok szép eredménynek örülhettünk.

Az utánpótlás kategóriákban a 12-13 évesek között Vízvári Gergő lett magyar bajnok. Geri fegyelmezetten küzdött, jól alkalmazta az edzésen tanultakat, így megérdemelten állhatott fel a dobogó felső fokára.

A 8-9 éves -30 kilósok mezőnyében Kolman Ákos harmadik helyen végzett, míg Kántor Kevin és Péter Márton egyaránt ötödik lett élete első bajnokságán.

+30 kilóban Czudor Olivér egészen a döntőig jutott, ahol szoros meccsen kapott ki, így ezüstérmet szerzett, míg Árkos Olivér ötödik helyezett lett. A 12-13 éves +45 kilósok között Blága Miró hajszálnyival maradt le a döntőről, kis különbséggel kapott ki a későbbi győztestől. A bronzmeccsen Miró javított, szép küzdelemmel magyar bajnoki bronzérmet szerzett.

A haladó versenyzőink jó formában küzdöttek, kitűnően alkalmazták az elmúlt időszak edzésein és gyakorlóversenyein tanultakat. Ennek megfelelően szép helyezéseket értek el, de a teljesítményük alapján még több van bennük.

A 11 éves Barta Domonkos jó formában, fegyelmezetten küzdve nyerte meccseit, de a szerencse ezúttal elpártolt tőle, így végül ötödik lett. A 13 éves Tomán Zsombor egy nyert meccs után hajszálnyival maradt le a döntőről, majd a bronzmeccsen győzni tudott, így magyar bajnoki harmadik lett.

Egri Tamás szakosztály-igazgató elmondta, hogy kicsikre és nagyokra egyaránt büszkék lehetünk, a versenyzők nagyon jól küzdöttek és kitűnően alkalmazták az edzésen tanultakat, a felnövekvő Vasas Karate generáció teljesítménye alapján méltó arra, hogy a mostani élversenyzők nyomába érjen.


Hirdetések