Dobos Sándor, 2018.05.09. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia csapata a mindent eldöntő nyíregyházi negyeddöntőben 13 pontos hátrányból, lényegében az utolsó két percben fordított, és továbbjutott.

NB I/B Piros-csoport, negyeddöntő, 3. mérkőzés:

Nyíregyháza Blue Sharks – Vasas Akadémia 75-78 (17-27, 20-14, 20-14, 18-23)

Nyíregyháza: Nagy K. 16, Fazekas 9/3, Czura 5, Mokánszki, Bus I. 18/6. Csere: Stojanovic 16/6, Czinger 7, Sitku M., Oláh Z. 4, Szondi, Vida. Vezetőedző: Siska János

Vasas Akadémia: Moravcsik Á. 20/3, Boros M. 14/3, Katona R. 14/12, Andrássy 9/3, Völgyi 11. Csere: Kiss B. 10, Steier, Bencsik, Sólyom B., Kovács B., Barócsi, Kozma. Edző: Lekli József. Vezetőedző: Faragó Péter

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 2-1, a Vasas Akadémia javára.

Már nem volt javítási lehetőség a szerdai találkozó után, ez döntött a legjobb négy közé jutásról az NB I/B Piros csoportjában. Eddig 2-2 volt az állás a két csapat idei randevúi után, hiszen az alapszakaszban Budapesten le tudtuk győzni a végül harmadik helyen záró szabolcsiakat, míg a mostani negyeddöntőben vasárnap szintén a Vasas Akadémia örülhetett a 80-79-es győzelmével, ezzel harcoltuk ki a harmadik mérkőzést.

Rögvest egy Andrássy-triplával indítottunk, és jobban kezdtünk összességében is, 4 perc után 11-2-re vezettünk, és a lendület később sem tört meg, Moravcsik Áron vezérletével tízpontos előnyt dolgoztunk ki a negyed végére, 27-17!

Stojanovic igyekezett faragni a nyíregyházi hátrányon, hogy aztán Boros Márk kosarával már 13 pont legyen a különbség a javunkra. Czinger Zoltán és Fazekas Csaba pontjaival két pontra jött fel a hazai csapat, de végül négy pont azért maradt a nagyszünetig az előnyből (41-37).

A kritikus harmadik negyed következett, legalábbis vezetőedzőnk joggal emelte ki ezt a szakaszt legutóbbi értékelésében. A negyeddöntő első felvonásán és az alapszakasz utolsó mérkőzésén (amely épp Nyíregyházán volt) ebben a tízpercben kevésbé volt pontos a Vasas Akadémia, és bizony ezúttal is jobban ment a hazaiaknak, akik 51-50-nél átvették a vezetést, Bus Iván és Nagy Krisztián játszott ekkor jól, miközben nálunk leginkább Moravcsik volt ponterős, a csapat egyik legrutinosabb tagjaként 16 pontnál járt a harmadik negyed végén, ezzel egyébként a mezőny legeredményesebb dobója volt.

Megjósolhatatlan volt a végeredmény az utolsó negyed előtt, két azonos képességű csapat csatája volt ez, sok-sok érzelemmel és feszültséggel, Bus Iván egy közelivel 57-55-re alakította az állást az utolsó szünetre.

Nem jött jól Stojanovic triplája a záró játékrész elején, mint ahogyan három eladott labdánk sem ezt követően, alig két és fél perc alatt 64-55-re elment a Nyíregyháza, 7 perc volt hátra a meccsből. Hosszabb is volt a hazaiak kispadja egyébként, ennek is köszönhető, hogy sajnos, nőtt a különbség ezután. A negyed feléig kellett várni az első Vasas-pontra, Boros triplája volt az, de aztán csak 71-58 után jött a következő, nagy hajrát kellett volna bemutatni a fordításhoz.

És ez sikerült végül! 71-63 után kicsit befagyott az eredmény, majd jött Katona Róbert két, két pontra megközelítettük a Nyíregyházát.

Sőt, hiába dobott két büntetőt Bus Iván, Moravcsik Áron is triplát dobott, már csak egy pont volt a különbség, 73-72. Jött az utolsó perc és a slusszpoén: Kiss Barnabás dobott duplát, ezzel ismét átvettük a vezetést, majd jöttek a faultok, és ebből mi jöttünk ki jobban – miközben a hazai hármasok ekkor már nem jöttek be.

Nagy-nagy bravúr, a Vasas Akadémia ott van a négy között! Ott majd a Veszprém lesz az ellenfél.

Faragó Péter vezetőedző összegzése:

„71-58 után egy időkérés során azt kértem a fiúktól, ne adják fel. A Nyíregyháza továbbra is a zónát erőltette, így megpróbáltunk Katona Robinak üresebb dobóhelyeket teremteni, majd az ő ellentámadásaikat letámadni, megakasztani, hogy labdákat szerezzünk. Nem az volt ekkor a kérdés, hogy hol a lélektani előny, mert úgy éreztem, ebben a folyamatban nálunk volt. Tudtuk, hogy lesz 7-8 lehetőségünk, amiből 6-ot jó döntéssel meg kellett oldani, ellenkező esetben vége a meccsnek. Ezt sikerült megoldani, ráadásul az ellenfél teljesen leblokkolt, amit jelez, hogy az utolsó 17 másodpercben 3-ból 3 alkalommal leszedtük a támadólepattanót. Nagyszerű fordítás volt. Úgy érzem, mindhárom meccsen jól játszottunk, az elsőn volt egy olyan rövidzárlatunk a végén, ami a szoros eredmény után tízpontos nyíregyházi vezetést hozott, most nekik volt egy blokk a végén. A mérkőzés elején egyébként nagyon jól játszottunk, talán sosem voltam még ennyire nyugodt a fiúk játékát nézve, nem is kellett hozzászólnom a játékhoz. Aztán később persze kijött a fáradtság, de ebben most nem roskadtunk bele. Megyünk Veszprémbe, már pénteken, és benne van a csapatban, hogy ez a fáradtság lendületből eltűnik, és hozzuk azt a mérkőzést. A srácokat nagyon feldobta ez a fordítás, de ha végül alulmaradunk, jöhet a második meccs. A fiúk bebizonyították maguknak, hogy 0-1 után tudnak fordítani, bármi is történjen, nem aggódom a gyerekekért.”


Hirdetések