2008.01.17. | Aerobik-Fitnesz
A húszéves Roik Zsolt neve talán még a Vasas életét alaposan ismerő szurkolóknak sem cseng ismerősen, pedig klubunk aerobik szakosztályának élversenyzője, sportágában a világelithez tartozik.

Az aerobik a tornasport egyik szakága, a FIG - a Nemzetközi Tornaszövetség - égisze alatt zajlanak az eseményei. Az alábbi interjúban megismerkedhetnek fiatal reménységünkkel.

Hogy kerültél kapcsolatba az aerobikkal, ami elsőre inkább női sportágnak tűnik?
- Korábban nyolc évig szertornáztam, de egy sérülés kettétörte a pályafutásomat. Ezután Pestszentlőrincen ismerkedtem meg az aerobikkal. Elsőre számomra is furcsa volt a sportág, a ruhák valamint a színpadra lépés miatt, de mivel sok a közös pont a tornával, hamar sikerült hozzászoknom.

Miként lettél a Vasas versenyzője?
- Egy diákolimpiai döntőn találkoztam Dóczi Dorottyával, aki a Vasas aerobik edzője. Ő ajánlotta fel ezt a lehetőséget, mivel tehetségesnek talált. Sokat beszélgettem vele a dologról és végül éltem az eséllyel.

Mik azok az eredményeid amiket legtöbbre tartasz?
- 2004-ben Ausztráliában sikerült egyéniben megnyernem a junior világbajnokságot, és voltam EB-n második is, szintén a juniorok között. De büszke vagyok az összes külföldi versenyen elért eredményemre, amik között Világ Kupa érmes helyek is vannak. Idehaza idén én nyertem az országos bajnokságot.
Sajnos a novemberi, szombathelyi Európa-bajnokság nem úgy sikerült, ahogy vártam, nem kerültem be a döntőbe, a 9. helyen zártam a viadalt, ez persze egy pontozásos sportágban előfordulhat, bár azért hazai környezetben lehetett volna ez másként is.

Az ilyen esetek miatt is fontos, hogy minél több versenyen induljál, hogy a pontozók megismerjenek, tudják azt, hogy mire vagy képes. A gyakori utazás azonban nem olcsó mulatság, miből fedezed a külföldi versenyeid költségeit?
- Nehéz helyzetben vagyok. Idáig a családom támogatott, de az egyre növekvő költségeket már nem tudják állni, így edzőmmel lázasan kutatunk szponzorok után, eddig kevés sikerrel. Sajnos a cégek nem látnak üzletet az aerobikban, pedig szerintem a különböző, rendkívül népszerű bemutatók révén profitálhatnának a dologból.
Próbálok én magam is pénzt keresni, jelenleg azzal, hogy aerobik órákat adok a Pasaréti Sportcentrumban.
A külföldi versenyzés rendkívül fontos és nem csak amiatt, hogy pontozóknál képben legyek. A jó ranglistás helyezéshez, minél több versenyen kellene résztvennem, de ahhoz, hogy például el tudjak jutni Kínába egy rangsoroló viadalra, komoly anyagi háttérre lenne szükségem.

Hogy néznek ki az edzéseid?
- Mivel nincsen saját termünk, jelenleg legtöbbször a Tornacsarnokban gyakorolunk, persze ezt is bérelni kell. Hetente négy-öt edzésem van, de akad olyan időszak is, amikor hatszor tréningezem. Az edzések általában három, három és félórásak. Bemelegítéssel szoktunk kezdeni, van egy erősítő rész, majd a különböző elemeket vesszük át. Természetesen ahogy a többi sportágban, itt is vannak olyan időszakok, amikor már csak a koreográfiát és a gyakorlatokat tökéletesítjük.

A munka és a sok edzés mellett marad időd a tanulásra?
- Nehezen tudom megoldani a dolgot, jelenleg a Budapesti Műszaki Főiskolán tanulok, de az edzések és versenyek miatt sokszor hiányzom, ezt pedig a tanárok többsége nem tolerálja. Most azon fáradozom, hogy átkerüljek levelező tagozatra, bár így a tanulás is pénzbe fog kerülni. Remélem azért sikerül összehangolnom minden dolgomat, és sikeres lesz az új évem.

dan  


Hirdetések