Dobos Sándor, 2018.04.06. | Evezés

A Vasas evezős szakosztálya ebben az évben is szép célokkal vág neki a szezonnak.

Itt a tavasz, így ideje kicsit bővebben szólni evezőseinkről, elvégre már egyre több időt töltenek vízen a fiatalok. Azért még a 2017-es szezon zárása kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a tavalyi 1000 méteres Mini Kupa futamainak összesített eredménysorában Elekes Zsófi a 12 éves leány kategóriában a második helyen zárt, igen kis különbséggel lemaradva az első helytől (44-41 pont). A Magyar Evezős Szövetségtől elismerő oklevelet kapott Zsófi a szép eredményéért.


Elekes Zsófi középen

Horváth László szakosztály-igazgatót már a téli alapozásról kérdeztük:

„Heti egy-egy alkalommal úszás, ergométeres evezés, konditerem, tornaterem és hegyi futás várt a lányokra a téli felkészülési időszakban. Mivel a szokásos evezős hegyi futóverseny időjárási okok miatt elmaradt, az első utánpótlásversenyen február 11-én a Téli Többtusta felmérőverseny volt, ott a 12 éves lányok közt huszonegy induló közül Elekes Zsófi a 9., Insperger Anna a 12. helyen végzett. A következő verseny az Ergométeres Diákolimpia keretében rendezett utánpótlás ergométeres országos bajnokság volt, éppen egy hónappal később, március 11-én, ahol a lányok iskoláik színeiben versenyeztek. Ezen külön kategóriában indultak az igazolt versenyzők (1000 méteren), illetve az amatőrök (500 méteren). A Vasas-lányok közül hárman indultak az igazolt versenyzők között: Insperger Anna a III/1 leány A kategóriában 3. lett kilenc indulóból, Elekes Zsófi a III/1 leány A kategóriában az ötödik helyet szerezte meg kilenc induló közül, míg Németh Flóra a IV/2 leány A kategóriában a 11. helyez zárt, három versenyzőt megelőzve.”

A tavasz beköszöntével aztán megkezdődtek a vízi edzések, illetve a vasasos csapatot új versenyzőkkel is bővítik. Az országos bajnokságra több mint tíz, megfelelően felkészített leány versenyző indítását tervezi a szakosztály.

Ami a MEC-Vasas versenyzőit illeti!

A téli alapozás az evezősök számára mindig a szezon legkeményebb időszaka, mivel ilyenkor a vízi edzéseket felváltják a szárazföldi ergométeres, konditermi és futóedzések. Ugyanakkor ezek az edzések alapozzák meg az egész tavaszi, nyári evezős szezont és a későbbi jó eredményeket.  

A február végi ergométeres országos bajnokságon a MEC-Vasas versenyzői megmutatták, hogy jól sikerült számukra a téli időszak, hiszen Tamás Bence a férfi felnőtt könnyűsúlyú mezőnyben ezüst-, míg Komáromi Máté a férfi felnőtt normálsúlyú mezőnyben bronzérmet szerzett. U23-as versenyzőink is remekeltek: Hopp Márton 6:02-es klubcsúccsal megszerezte a bronzérmet az U23-as normálsúlyú mezőnyben, míg Gerei Tamás ugyanebben a számban egyéni csúccsal a 9. helyen végzett.

Fotó: Sebestyén László

Márciusban megkezdődtek a vízi versenyek is a Budapest Cup nemzetközi regattával. Ezen a nagyszámú külföldi indulót felvonultató versenyen a MEC-Vasas férfi felnőtt 8-asa bronzérmet szerzett a brit Thames RC és a Csepel SC mögött (a képen a csapat tagjai).

A téli felkészülés és a kora tavaszi hosszú távú versenyeket követően áprilisban a válogatóversenyeket rendezik Szegeden, ahol az U23-as mezőnyben kormányosnélküli kettesben indulnak a MEC-Vasas sportolói, míg a felnőtt könnyűsúlyú mezőnyben Tamás Bence egypárban áll rajthoz.


Hirdetések