Dobos Sándor, 2018.03.27. | Labdarúgás

A Vasas olimpiai bajnok labdarúgóját hatalmas tisztelet övezi Dél-Amerikában. Hazánk chilei nagykövete meglátogatta a csatárlegendáról elnevezett amatőr futballklubot Talcahuanóban.

A Concecpión tartományban fekvő városban 1968. március 1-jén a Vasas és a magyar labdarúgás számára is szívet melengető esemény történt, ugyanis lelkes futballszeretők klubot alapítottak, és az egyesületet Farkas Jánosról nevezték el (Club Deportivo János Farkas). Mindezt egy évvel azután, hogy csapatunk megnyerte a Hexagonal-kupát Santiago de Chilében.

Az amatőr klub még ma is működik, s bár Farkas János 1989 óta nincs közöttünk, emléke azóta is él a dél-amerikai országban. Ötven évvel a klub megalapítása után Deák Miklós, Magyarország chilei nagykövete meglátogatta az egyesületet. Weboldalunknak így számolt be a látogatásról:

„Jorge Baksai Márquez concepcióni tiszteletbeli konzulunk társaságában utaztam Talcahuanóba. Az egyesület létrehozásának 50. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen jelen volt Héctor Jarpa, a klub elnöke, annak több korábbi vezetője és a felnőtt labdarúgócsapat néhány játékosa is. Rövid beszédet mondtam a jeles évforduló alkalmából, egyúttal átadtam Markovits László elnök úr üdvözletét, valamint azt a speciális, ez alkalomra készített „Farkas – 50” feliratú mezt, amelyet magammal hoztam Chilébe. Az egyesület elnöke köszönetét fejezte ki a Vasas SC-nek, valamint a nagykövetségnek is a figyelmességért. Elmondta, hogy a csapat rendkívül szerény körülmények között, teljesen amatőr módon működik, játékosok tagdíjából működtetnek nyolc csapatot, a legfiatalabbaktól a 35 és 45 év feletti szeniorcsapatokig. Nincs szponzoruk, minden segítséget szívesen fogadnak, akár Magyarországról is. A klub egyébként a város szegénynegyedében működik. Az elnök úr elmondta, fontos feladatuknak tekintik, hogy az ifjúságot bevonják a sportba, és ezzel hozzájárulhatnak a bűnözés, a kábítószer-fogyasztás megelőzéséhez, visszaszorításához” – fogalmazott Deák Miklós.

A mellékelt képeket köszönjük Jorge Baksai Márquez tiszteletbeli konzulnak.


Hirdetések