Jenkei András, 2018.03.25. | Vívás

Több vasasos vívó is ott volt a páston a budapesti Westend Grand Prix-n, és nem is vallottak szégyent, noha az igazán nagy „durranás" ezúttal elmaradt.
 

A férfiak mezőnyében heten (Bányai Zsombor, Buta Levente, Fenyvesi Csaba, Koch Máté, Bányai Botond, Berta Botond és Hidvégi Gergő) képviselték a piros-kék színeket, míg a hölgyek között három vasasos-vívóért, Csonka Valéria és Kardos Edina mellett, az olimpiai  bajnok Szász-Kovács Emeséért szoríthattunk.

Pénteken a férfiak 289 főt számláló mezőnyében került sor a selejtezőkre, szombaton, pedig a nők estek át ugyanezen a procedúrán.
Koch Máté remekelt, hiszen a csoportkörből (5 győzelem, 1 vereség) egyenesen a 64-es főtáblára kvalifikálta magát,  Bányai Zsombor is eljutott a legjobb 64-ig, neki azonban a csoportösszecsapások után (4 győzelem, 2 vereség), még kétkörös egyenes kieséses szakaszon kellett tovább verekednie magát, amit egy finn és egy francia ellenfél legyőzésével sikeresen teljesített. A csoportjából továbblépett még vívóink közül Buta Levente (4/1), Hidvégi Gergő (4/2), Bányai Botond (3/3), Fenyvesi Csaba 3/3, míg Berta Botond(1/5) búcsúzott a további küzdelmektől. Az egyenes kieséses szakaszban (a 160-ba kerülésért) Bányai Botond török, Fenyvesi Csaba chilei, Hidvégi Gergő svájci ellenféllel szemben maradt alul. Buta Levente előbb legyőzött egy román párbajtőrözőt, majd a legjobb 64 kapujában ukrán vívó állította meg.
A 64-es főtáblán Bányai Zsombornak nem volt sok esély a a japán Itóval szemben (6:15), Koch Máté viszont szépen kezdett, 15:8-ra verte az ukrán Medvegyevet. A legjobb 16 közé jutásért pedig a riói olimpiai bajnok Parkkal kellett megküzdenie. És még is tette, de hogy...! Tavaly ősszel Heidenheimben, amikor egy bronzéremmel tette le a névjegyét a felnőtt mezőnyben, már felül múlta  a koreait, nem biztos, hogy sokan fogadtak volna rá, hogy másodszor is sikerül. Máté viszont nem törődőtt a külvilággal, pedig az asszó közben már veszni látszott a továbbjutás, azonban Halla Péter tanítványa remek koncentrációval fordítani tudott, és 15:12-es sikere a legjobb 16 közé jutást jelentette számára. A következő körben a kétszeres egyéni világbajnok észt Novoszjolov viszont megállította, de egyáltalán nincs oka a szomorkodásra, hiszen nagyon szépen teljesített a nap folyamán.

A nők szombati selejtezőjében, sem Csonka Valéria sem Kardos Edina nem élte túl a csoportkört, mindketten 2/4-es mutatóval búcsúztak. Vasárnap a főtáblán Szász-Kovács Emese az ukrán Brovko, majd a kínai Lai ellen biztosan győzött, ezután azonban fordult a  kocka, a olasz Rizzi ellen megmutatkozott hosszadalmas sérülése miatti kondícionális lemaradása, ellenfele 15:8-ra múlta felül a nyolcaddöntőben.


Hirdetések