Dobos Sándor, 2018.03.21. | Jégkorong

A Market-Vasas juniorcsapata szétlövés után 4-3-ra kikapott az újpestiektől a 3. helyért vívott párharc első felvonásán.

U20-as magyar bajnokság, a 3. helyért, 1. mérkőzés:

Market-Vasas–UTE 3-4 (1-0, 1-1, 1-2, 0-0, 0-1) – szétlövéssel
Gólszerzők
: Bukor (5., 30.), Szlépka (44.), illetve Szalma (32., 60.), Molnár (55.), Páterka (70.)

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1-0, az UTE javára.

Egy nappal a Fehérvár elleni mindent eldöntő EBYSL-elődöntő előtt a Vasas juniorcsapatának a magyar bajnokság bronzpárharcának első mérkőzésén kellett bizonyítani, a Vasas Jégcentrumban. (A találkozó előtt köszöntötték a Vasas U12-es és U14-es játékosaiból álló csapatot, amely nemrég kategóriájában 5. helyen zárt Québecben, a hagyományos PeeWee Nemzetközi Utánpótlás Jégkorongtornán.)

Fotók: Vasas Attila

Csapatunk a MAC Budapesttel szemben maradt alul az elődöntőben, a lilák a Fehérvárral szemben, de jelzésértékű volt, hogy az első mérkőzésen „csak” 2-1-re nyert a Volán. A szezon alapszakaszában a Vasas idehaza 4-2-re, idegenben 2-1-re verte a lilákat, de a „házirangadó” (mégiscsak Újpesten működik a Jégcentrum és a Vasas szakosztálya) mindig presztízsmeccsnek számít.

Ahol sosem lehet eldönteni, ki is az esélyes – na jó, azért a Vasas inkább annak számított. Farkas Gergely védte csapatunk kapuját ezúttal (emellett Szarvas Balázs és Faragó Bence személyében két újoncot is avattunk ezen az estén), Garbacz Máté a csütörtöki meccsre járatja csúcsra magát és rápihen a rangadóra, fiatal kapusunk pedig remekelt. Többször is bravúrral akadályozta meg az újpesti gólt az első harmadban, és ez akkor is jól jött, ha alapvetően mi uraltuk a játékot (Márkus Balázsnak például szép távoli lövései akadtak).

Ennek első ékes bizonyítéka Bukor Rajmund 5. percben szerzett gólja volt, Székely-Mádai Gergő előtte egészen parádés botmozdulattal csente el az újpesti védő lábai közül a korongot, majd passzolt, Rajmi pedig nem hibázott, 1-0.

Előtte Csatádi Gergelynek volt nagy helyzete a másik oldalon, és kapuvasig is eljutott az UTE, gólig végül ekkor még nem. Érdekesség, hogy nagyon kevés játékmegszakítás akadt az első harmadban.
 

Visszavágó szombaton

Nem úgy a másodikban, ahol például a 4. perc végén Oroszi Álmos és Kiss Roland mutatott be kifejezetten tartalmas bunyót, mindketten 2+2 percre kiálltak. A 30. percben Bukor Rajmund duplázott, kétgólosra nőtt ezzel az előnyünk, de nem sokkal később Szalma Zsolt szépített, és meg is érdemelte talán a gólt az UTE. Fel is bátorodtak ettől még inkább, de a harmad védése Márkus Levente nevéhez fűződik: csodás Vasas-akció végén egy az egyben lőhettünk kapura, Rózsa István maradt közepén, reflexmozdulattal kitolta az újpesti kapus.  

Mielőtt jobban izgultunk volna, Szlépka Armand lőtt gólt a 44. percben, igaz, videóbíró erősítette meg a találatot, ami persze nem érdekelte a Vasas-híveket. Hét és fél perccel a vége előtt nagyon komoly ütközés történt a pálya közepén, két újpesti hokis csapódott teljes erővel össze, szerencsére nem lett belőle probléma.

Lett viszont probléma a végjátékkal, nem bírtuk ki ugyanis Kováts Máté kiállítását, 5 és fél perccel a vége előtt Molnár András hozta közelebb a vendégeket. Akik aztán rettenetesen beszorították a Vasast saját kapuja elé a végén, a kapust is lehozták, és az igyekezetnek meglett az eredménye. 9 (!) másodperccel a vége előtt Szalma Zsolt betalált, jöhetett a hosszabbítás. Nem így terveztük, hasonló volt tehát a koreográfia, mint a Fehérvár elleni legutóbbi EBYSL-mérkőzésen (ott is 3-1 után lett 3-3).

A ráadásban végül nem esett gól, pedig a tízperces szakasz hajrájában emberelőnybe kerültünk, így 4 a 3-ban támadhattunk a győzelemért – nem sikerült ezt kihasználni. Következhetett a szétlövés, amelyben Márkus Balázs, Szlama Dániel és Bukor Rajmund is hibázott, míg a túloldalon két hiba után Páterka Bence már pontos volt. Az újpestiek elkezdhették az ünneplést.

Csakhogy!

Már a drukkerek, a szülők és barátok közül is többen az aulában jártak, amikor észrevették, hogy a párbaj folytatódik. A szabályok szerint ugyanis öt büntetőt kell lőni a szétlövésben. Rolbázás után jött is még kettő-kettő, de minkét oldalon kimaradtak a büntetők.

Másodszor is elkezdhetett tehát örülni az UTE.

4-3-ra nyert a vendégcsapat, így vezet a bronzéremért vívott párharcban. A második mérkőzést szombaton rendezik.

Ladányi Balázs vezetőedző:

„Nem érdemeltünk ma győzelmet, mert nem erre a lépcsőfokra koncentráltunk. A harmadik harmadban és a hosszabbításban összesen nyolc kapura lövésünk volt, ami finoman szólva is kevés. A hokiban az a szép, hogy a labda holnap ismét fel van dobva. Reméljük, leütjük.”


Hirdetések