Dobos Sándor, 2018.02.20. | Vízilabda

Óriási bravúr, valamint szerencse is kell ahhoz, hogy a VasasPlaket az utolsó alapszakasz fordulóban biztosítsa helyét a felsőházban.

Az alapszakasz "A" csoportjának állása:

1. Szolnoki Dózsa 13 13 - - 214-76 39
2. FTC PQS Waterpolo 13 12 - 1 221-80 36
3. BVSC-Zugló 13 7 1 5 137-115 22
4. Debreceni VSE 13 5 1 7 126-150 16
5. VasasPlaket 13 4 3 6 99-143  15
6. Kaposvári VK 13 5 - 8 96-148  15
7. AVUS Szombathely 13 2 - 11 105-188  6
8. UVSE 13 1 1 11 82-180  4

Nos, ha rátekintünk a tabellára, nem túl szívderítő a pillanatnyi látvány. A csoportbeli legjobb négy közé jutást, így a felsőházi rájátszást célul kitűző csapatunk jelenleg az ötödik helyen áll az A-csoportban, és a szerdai utolsó alapszakasz forduló előtt az esélyek inkább az ellenfeleknek kedveznek.

Hogy miért? Egyrészt legfőképpen azért, mert az utolsó ellenfél, a BVSC hazai pályán nem nagyon szokott botlani, mindössze egyszer tette ezt meg a középcsapatokkal szemben, amikor alulmaradt a Debrecen ellenében, némi meglepetésre. Sokkal jellemzőbb rá a felszabadultabb játék a Szőnyi úton, ez eredményezte például, hogy a címvédő, BL-győztes Szolnok mindössze egyetlen góllal, 10-9-re tudott Zuglóban nyerni, nem is oly régen.

Aztán az sem mellettünk szól, hogy a formánk nem túl kiegyensúlyozott, és a szezon végére átfordult a kocka, holott addig jobbára nyeregben érezhettük magunkat. Furcsa mód még az UVSE elleni első pontvesztés is belefért volna (a második már kevésbé), a Kaposvár elleni idegenbeli vereség viszont új mederbe terelte az eseményeket.

S ha már Kaposvár! Szécsi Zoltán vezetőedző távozása után Berta József vette át a társaság irányítását, ő pedig nagy lendületet adott a csapatnak, olyannyira, hogy az UVSE és a Szombathely biztos legyőzése után a forma most az ígéri, hogy ők futnak be a negyedik helyre. Ebben a Debrecen akadályozhatja meg a somogyiakat, a két fél éppen az utolsó fordulóban csap össze – Kaposváron.

Miklós Leventére továbbra sem számíthat Földi László vezetőedző, és a meccs érdekessége, hogy ez lesz Burián Gergely utolsó mérkőzése a Vasas felnőttcsapatában, legalábbis egyelőre – a középszakaszt már az OSC-ben tölti a balkezes fiatal.

Ami a középszakaszt illeti: az már elkezdődik szombaton (!), azaz mindössze két nap lesz arra, hogy ráhangolódjanak a fiúk a bajnokság második felére. Hatalmas bravúr lenne, ha a VasasPlaketnek ebben a két napban a felsőházi riválisok formáján kellene agyalgatnia, de azért nem lehetetlen a helyzet. A keretünk alkalmas arra, hogy egy középcsapat ellen a maga javára fordítsa a meccset, döntő lesz, hogy a két kapus hogyan teljesít majd szerda este.

A Vasas egyébként edzőmeccsekkel (is) hangolt a sorsdöntő bajnokira a válogatott szünetben, a török és a japán válogatott bizonyult hasznos edzőpartnernek.

Az üdvösséghez tehát győzelemre van szükség, valamint arra, hogy vagy döntetlen vagy kaposvári siker szülessen a másik mérkőzésen. Ha a Kaposvár szerzi meg a három pontot, mindkét együttesnek 18 pontja lenne, de az egymás elleni eredmény a Vasasnak kedvezne (a Komjádiban nagyon simán győztünk).

Csapatunk számára az alsóházi szereplés lényegében ismeretlen fogalom, így a szerdai bajnoki jelentősége és súlya nem kicsi. Éppen ezért fordultunk a drukkerekhez, Kálmán Zoltán, a Vasas Szurkolói Klub részéről szólt a srácokhoz, hogy adjon egy kis energiát a nagy feladat előtt a mieinknek.

„Akármilyen eredményeink is voltak a közelmúltban, a vízilabda a Vasason belül még mindig az egyik legtradicionálisabb sportág. A szurkoló persze manapság már eredménycentrikus, jobban szeret oda kijárni, ahol a sikerrel nagyobb eséllyel találkozhat. Ettől függetlenül van egy mag, amelyik ugyanúgy ott van a Komjádiban, mint korábban, és a csapat mellett áll. Nagyon jó lenne, ha szerdán sikerülne a bravúr, és odaérnénk a felsőházba, azok, akik a szurkolók közül kimennek a meccsre, most is teljes mellszélességgel a csapat mellett állnak majd. Támogatjuk a csapatot, mint mindig. Azt üzenem a srácoknak, tegyék oda magukat, nincs más lehetőség. Bízunk a fiúkban!”

Az utolsó alapszakaszforduló programja:

Február 21., szerda:

AVUS Szombathely–UVSE – 19 óra
Szolnoki Dózsa–Ferencváros-PQS Waterpolo – 19:15
Kaposvári VK–Debreceni VSE – 20 óra
BVSC-Zugló–VasasPlaket – 20 óra

D.S.


Hirdetések