Dobos Sándor, 2017.12.12. | Curling

A Szekeres Ildikó-Nagy György páros nyerte a curling vegyes páros országos bajnokságot, miután a döntőben legyőzte a Dencső Blanka-Szabó Gergely duót.

Trónfosztás a vegyes párosok hazai mezőnyében!

A folyamatosan fejlődő és hátországát tekintve is gyarapodó (ebben élen jár a Vasas szakosztálya) sportág egyik presztízs szakágában négy év után új, pontosabban régi-új gazdára lelt a bajnoki cím, és a piros-kék színek hívei ennek kifejezetten örülhetnek.


A képen Nagy György, Szekeres Ildikó, Darryl Horne edző, Dencső Blanka és Szabó Gergely

Merthogy már az elődöntők után biztossá vált, hogy Vasas-aranyat jegyezhetünk fel, hiszen a Dencső Blanka-Szabó Gergely kettős remek játékkal legyőzte a kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt duót, míg a másik ágon a korábbi négyszeres magyar bajnok, vb-ezüstérmes Szekeres Ildikó-Nagy György kettős jutott a fináléba.

A nyolccsapatos „A”-liga döntőjét hétfőn kezdték az érdekeltek, az első felvonást a Szekeres-Nagy páros nyerte, így kedden behúzhatta a bajnoki aranyérmet. Nos, ezt meg is tette a duó, egy roppant érdekes, változatos és furcsa végjátékot produkáló mérkőzésen. Már 5-0-ra is vezettek ugyanis, de aztán a következő endben 5 pontot tudott írni a másik trónkövetelő páros, ezzel egyenlített. Sőt, vezetett is, hogy aztán a Szekeres-Nagy kettős egalizáljon. 6-6 után következett a mindent eldöntő end, amelynek végén jó helyzetet teremtett Szekeres Ildikó utolsó kövével, de még jött a rivális is. Egészen pontosan végül mégsem jött, ugyanis lejárt az idejük, nem tudták elindítani azt a követ, amivel még bevihették volna a győztes pontot: a meccset, így a vegyes páros országos bajnokságot a Szekeres Ildikó-Nagy György kettős nyerte, így ők indulhatnak majd a világbajnokságon is.

„Furcsa így megnyerni egy mérkőzést, gratulálok Gergőéknek, mert remekül játszottak. Ilyen az élet. Örülök, hogy végül miénk lett az aranyérem, külön öröm, hogy nekem ez a 26., Ildikónak pedig a 28. bajnoki aranya. Köszönöm a szervezőknek a remek rendezést, a kiváló jeget, és örülök, hogy egyre több a fiatal a sportágban, övék a jövő” – értékelt Nagy György a döntőt követően. (Ebben az évben először rendeztek „B”-csoportos vegyes páros ob-t is.)

„Az utóbbi években már nagyon nehéz dolgunk volt az országos bajnokságon, nem is sikerült mostanában győznünk, így nekünk ez a győzelem egy nagy előrelépés ismét. Vegyes párosban nincs megnyert mérkőzés, ezt a döntőben, a keddi mérkőzésen is lehetett látni. Magabiztosan vezettünk, aztán egyetlen endet elszúrtunk, és mindent újra kellett kezdeni, építeni. Nehéz így örülni, még nem is fogtam fel, és van bennem egy kis rossz érzés, hogy úgy nyertük meg, hogy lejárt Blankáék ideje. Annak viszont nagyon örülök, hogy megdobtam az utolsó kövemet, parádésan, így is nagyon nehéz dolguk lett volna egyébként is az utolsó dobásnál, még ha teljesíthető is lett volna a feladat” – fogalmazott a duó másik tagja, Szekeres Ildikó, aki elmondta, a páros továbbra is indul a nemzetközi World Tour-viadalokon, amelyeken A-csoportos, olimpiai kvalifikációt teljesítő párosok ellen versenyezhetnek havonta minimum egy alkalommal, s mindez kiváló felkészülést jelenthet a majdani világbajnoki tornára.

Az ezüstérmes páros tagja, Szabó Gergely is értékelte az országos bajnokságot.

„Összességében elégedett vagyok az eredményünkkel. Az ob előtti több hetes felkészülés során próbáltunk formába lendülni, és volt egy időszak, amikor voltak kétségeink afelől, mire mehetünk majd. Aztán ahogy játszottuk a meccseket, egyre élesebb szituációkba kerültünk, így egyre több tapasztalatot szereztünk ebben a játékrendszerben, ami teljesen más, mint a normál csapatcurling esetében. A vegyes páros más taktikai repertoárt igényel, át kellett állni fejben rá, de mire az egyesen kieséses szakaszhoz értünk, szerintem elkaptuk a fonalat és rájöttünk arra a megfelelő taktikára, amellyel az erős csapatok ellen esélyünk lehet. Az elődöntőben abszolút nem voltunk esélyesek, így teljesen nyugodtan játszottunk, nem volt veszítenivalónk, szinte meg is tudtunk dobni mindent, nem remegett meg a kezünk, kihasználtuk a lehetőséget. A döntő első meccsén hullafáradtak voltunk, 48 óra alatt az volt a hatodik meccsünk, aznap a harmadik. Elfáradtunk fejben, de a második mérkőzésre próbáltuk összeszedni magunkat. A meccs derekára „megtaláltuk” a jeget, a drawsebességet, és meg is teremtettük a győzelmünk alapját. Végül mégis, egy rutintalanság miatt le kellett mondani az aranyéremről. Sajnáljuk, de az ezüst is jó eredmény. Nagyon köszönjük a családtagok és a Vasas támogatását is” – mondta Szabó Gergely, aki mindössze harmadik éve játszik vegyes párost Dencső Blankával, a duó két éve a 10., tavaly a 4. helyet szerezte meg.

A vegyes páros ob végeredménye:

1. Szekeres Ildikó-Nagy György (Vasas SC)
2. Dencső Blanka-Szabó Gergely (Vasas SC)
3. Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt
4. Bíró Bernadett-Kalocsay Ottó

D.S.


Hirdetések