Dobos Sándor, 2017.09.15. | Labdarúgás

A Vasas SC korábbi sportorvosa generációk számára jelentett biztos pontot a mindennapokban. Szeptember 20-án búcsúztatják.

Dr. Árky Nándor életének 88. évében, augusztus 31-én hunyt el.

Labdarúgóként ifjúsági válogatottságig vitte, de az orvosi diploma megszerzését követően felhagyott a focival és a Sportkórházban kezdett el dolgozni. Több mint fél évszázadot töltött ott, sebész, rendelőintézeti vezető, osztályvezető és főigazgató volt. Főigazgatóként tíz évig szolgálta a Sportkórházat, ez idő alatt felújították az épületeket, korszerűsödtek az osztályok, számos fejlesztés történt.

A labdarúgáshoz fűződő szenvedélye megmaradt, és több sportegyesületnél (és az ifjúsági válogatottnál) is dolgozott sportorvosként, a legmeghatározóbb közülük a Vasas SC volt (ahol nemcsak a labdarúgók, hanem például a kézilabdázók mellett is dolgozott).

A Sportorvosi Szemle egyik 2009-es számában portré jelent meg róla, amelyben Ihász Kálmán, a Vasas olimpiai bajnok labdarúgója így vallott róla:

„Azt hiszem, Nándi barátomnak nem is volt haragosa. Akkoriban a szilveszter estéket is együtt töltöttük. Jó barátságban voltunk. Így azután nem csoda, hogy a csapattal, a játékosokkal a mérkőzéseken is szinte együtt élt, egy-egy esetleges sérülés esetén náluk is jobban izgult.”


A kép jobb szélén dr. Árky Nándor

 

A Vasas SC-nek 1986-ban lett örökös tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság érdemérmét 2005-ben kapta meg.

Dr. Árky Nándort szeptember 20-án, szerdán, 10 óra 30 perctől kísérik utolsó útjára a Pestszentlőrinci Temetőben.


Hirdetések