Dobos Sándor, 2017.07.09. | Vízilabda

A férfi juniorválogatott az belgrádi világbajnokságon bizonyítana, remélhetőleg két Vasas-játékossal a keretben.

A szerb fővárosban augusztus 5. és 13. között rendezik a világbajnokságot az 1997-es korosztály számára, emlékezhetünk, ez az a válogatott, amely egy éve Hollandiában meglehetősen furcsa körülmények között szenvedett vereséget az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, Olaszország ellenében.

Akkor az eredményjelzőn véletlenül egy góllal többet írtak az olaszok neve mellé, s hiába egyenlített nagy hátrányból Horkai György válogatottja (amely Simon Henrik erősen véleményes 4 perces kiállítása miatt nagyrészt emberhátrányban érte el ezt a bravúrt), a nyilvánvaló tévedést nem ismerték be, nem orvosolták, a mieink óvását pedig elutasították.

Az élet ment tovább, egy év pedig gyorsan eltelt, a keret már a világbajnokságra készülhet, nagy revánsvággyal. A juniorválogatott bő keretében ott van Simon Henrik és Burián Gergő, a mieink a hétvégén a BVSC-uszodában a BENU Kupán bizonyítottak.

Simon Henrik (felső sor, jobbról a második) és Burián Gergő (alsó sor, jobbról a második) a vb-re hangol (Fotó: MVLSZ)

Három rendkívül erős válogatottat, sorrendben az orosz, a görög és az olasz csapatot győzték le, egyaránt három góllal. A VasasPlaket két játékosát kérdeztük a torna végén, hol tartanak a felkészülésben.

„Nekem sok pihenőm nem volt, az ifidöntő után egyből kezdtem a juniorválogatottnál, június ötödike óta edzünk. Most vagyunk féltávnál. Szerintem Szombathelyre már a világbajnoki keret utazik le július 17-én. Ott négy napot készülünk, aztán jön a nemzetközi torna. Erős csapatok voltak itt is, a hétvégi BENU Kupán, jó felkészülési torna volt ez” – mondta Burián Gergő.

„Örülök, hogy az olaszok ellen is nyertünk, a tavalyi fiaskó után ez fontos volt. Egy csoportban vagyunk a vb-n is, szeretnénk nekik majd visszavágni, ezt a meccset is komolyan vettük. Várom már nagyon a világbajnokságot” – tette hozzá.

Simon Henrik is bízhat abban, hogy ott lesz a szűk keretben:

„Örülök, hogy meg tudtuk nyerni a BENU Kupát. Próbáltam minél jobb teljesítményt nyújtani, mert a tavalyi Eb nem úgy sikerült, ahogy terveztem. Az olaszok elleni 4 perces kiállítás azért még bennem van, még akkor is, ha az egy másik kérdés, járt-e valójában. Jó, hogy most nyertünk ellenük, de nyilván a vb-n majd még fontosabb lesz. A felkészülés nagyon kemény, de most már túlvagyunk a fizikális részén, inkább a játékon, az emberelőny, -hátrányon és a taktikán van a hangsúly. Örülök, hogy itt vagyok, azon dolgozom, hogy a végén legyek a legjobb formában” – összegzett a VasasPlaket centere.

A BENU Kupa magyar mérkőzései:

Magyarország-Oroszország 10-7 (2-2, 3-0, 5-3, 0-2)
Burián Gergő 2 gólt lőtt.

Magyarország-Görögország 11-8 (3-0, 2-3, 2-3, 4-2)
Burián Gergő 1 góllal zárt.

Magyarország-Olaszország 12-9 (2-2, 4-2, 3-3, 3-2)
Burián Gergő és Simon Henrik 1-1 gólt szerzett.

A BENU Kupa végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Olaszország 4 pont, 3. Görögország 3 pont, 4. Oroszország 1 pont

A belgrádi junior világbajnokságon a magyar válogatott Olaszország, Egyiptom, Kanada és Dél-Afrika társaságában játssza majd a csoportmérkőzéseket. 


Hirdetések