Jenkei András, 2017.06.30. | Kosárlabda

Szép sikerekkel zárták a maguk mögött hagyott bajnoki idényt a Vasas utánpótláskorú leány kosarasai.

Bajnoki címnek örülhetett a kadett csapat. Diósadi Deák Éva tanítványai május végén a miskolci döntőben magabiztosan gyűjtötték be az aranyat. Az együttes az idény során huszonnégy bajnoki mérkőzést játszott, melyek közül kettőt veszítettek el a lányok. A legelsőn  a Nyíregyházával szemben, valamint a felsőházi rájátszás első találkozóján, a későbbi bajnoki döntős ellenfél, a Csata DSE ellen maradtak alul.
Amikor azonban kellett mindig győztek, így a bajnoki finálé csoprtmérkőzésein és elődöntőjén sorrendben a Széchenyi KA (83-47), a DVTK-ÉLKSK (102-26), a Kosárlabda Akadémia Pécs (113-50), majd a Csata DSE/B (96-58) ellen. A bajnoki címről döntő összecsapáson következett a Csata DSE/A csapata. A végeredmény (84-46) ugyan azt sejteti, hogy nem volt kérdés melyik csapat örülhet a végén, ám a mester, Diósadi Deák Éva szerint nem volt annyira egyszerű a helyzet: „Döntőt játszani mindig nehéz, mindig nagyobb a mentális teher, mint bármelyik más mérkőzésen. Ez látszott is az első félidei játékunkon. Bár kadett korosztályban még nehéz alkalmazkodni a különböző vegyes védekezésekhez és zónákhoz, és nagy taktikai csata is folyt a játéktéren, mégsem értettem, hogy miért játszunk olyan lassan, és tompán. A nagyszünet után azonban varázsütésre megváltozott minden. Egészen más mérkőzést láthattunk, mint az első félidőben. Agresszívan védekeztünk, lepattanókból, szerzett labdákból indultunk. A harmadik negyedben (6:31) állva hagytuk az ellenfelünket. A második félidőben úgy játszottunk, ahogy arra egész évben készültünk. Gratulálok valamennyi játékosomnak, a díjazottjainknak - Dúl Panka, Varga Alíz, Tóth Franka, Dombai Réka - pedig külön is a kiemelkedő játékhoz!"

A bajnokcsapat tagjai: Budácsik Dorottya, Kara Helga, Varga Aliz, Gangl Kinga, Boros Berta, Király Csenge, Dúl Panka, Schiroky Szonja, Sagát Dóra, Mátyus Zoé, Lovas Adél, Tóth Orsolya, Tóth Franka, és Dombai Réka.

A junior és serdülő csapatunk egyaránt ezüstéremmel zárta az idényt. A juniorok számára már márciusban lezárult a bajnoki idény. Eördögh Edit csapata huszonnégy veretlenul lejátszott meccs után jutott el a bajnoki döntőig. További négy összecsapáson ott sem volt probléma, ám a fináléban az évközben kétszer is szoros mérkőzésen legyőzött BEAC-Csata Újbuda KA nagy csatában elorozta az aranyat a mieink elől. Ellenfelünk 84-75 arányban diadalmaskodott. Együttesünk legjobb játékosa Dúl Panka lett, Mérész Trixi pedig az edzők szavazatai alapján az All Star csapatba került.
Eördögh Edit így értékelt: „Remek hangulatban és telt ház előtt, játszottuk a finálét. Sajnos idegesen kezdtünk és az üres helyzeteinket sem tudtuk pontokra váltani. A négy nap legrosszabb dobóteljesítményét produkálta a csapat (35%).
Sajnálom, hogy a lányok nem úgy védekeztek, amit megbeszéltünk a mérkőzés előtt és a szünetben, hiszen 75 dobott ponttal meccset lehet nyerni, de a 84 kapott pont megpecsételte a sorsunkat. Védekezésben voltunk puhák és nagyon-nagyon fegyelmezetlenek! Extra csapatteljesítménnyel harcoltuk ki a döntőbe jutást, ám a legfontosabb pillanatokban nem hittünk magunkban és egymásban. Nem akadt senkio,  aki átlendítette volna a csapatot a holtponton.
Mindenesetre gratulálok a lányoknak az ezüstéremhez, többen közülük már most felnőtt csapatunk meghatározó játékosai és a fiatalabbak között is sokan lesznek akik jövőre helyet követelhetnek maguknak a legmagasabb osztályban."

A serdülő csapat szintén elismerésre méltó idényt futott, évközben – ahogy a döntőben is – csupán a Csata DSE jelentett számukra megoldhatatlan feladatot, a többi vetélytársat kivétel nélkül legyőzték. Edzőjük, Kertész Dávid joggal beszélt elégedetten tanítványairól a bajnoki döntőt követően: „Hatalmas gratuláció jár a lányoknak az egész éves munkáért, a döntő kivívásáért, és az ott mutatott teljesítményért egyaránt. Számomra egyértelmű siker, hogy a nyolc-kilenc korosztályos válogatottal felálló Csata egyedül ellenünk nem tudta megdobni a száz pontot. Ez a lányok remek teljesítményének, kiváló védekezésének dicsérete."

A hazai sikerek mellett nemzetközi színtéren is megmutathattak magukat csapataink a szezon során. Az U14-es csapat az olasz Velencében nyert nemzetközi tornát, az U12-eseknek Horvátországban sikerült ugyanez, Sopronban pedig másodikak lettek egy hasonló viadalon.

A korosztályos válogatottakba az U14-eseknél két főt, az U16-osoknál 5 főt, az U18-nál 2 főt, míg az U20-nál 3 főt adott a Vasas.

Érdekesség, hogy a kispályás, 3x3-as magyar bajnoki címet is a Vasas nyerte az U18-as korcsoportban.


Hirdetések