Dobos Sándor, 2017.06.03. | Vízilabda

Nagy hátrányból felállva győzte le Plézer János csapata a BVSC-t, így az aranyéremért játszhat.

BENU Ifjúsági Bajnokság, négyes döntő, elődöntő:

Vasas-Continental–BVSC-Zugló 6-5 (1-1, 1-3, 2-0, 2-1)
Széchy-uszoda, 300 néző, vezette: Rubos, Balázs

Vasas: Dévai – Ladányi, Fazekas G., Hajdu, Bencz 1, Burián 2, Fodor R. 3. Csere: Zsíros, Máté, Trombitás, Bozó, Péter L., Makszim. Vezetőedző: Plézer János

BVSC: Mizsei – Mladoniczky, Ágh, Molnár K. 1, Vincze B. 1, Tanczer, Sugár 1. Csere: Fodor O., Szarvas, Makai 1, Gyenis, Lihotzky 1, Balaska. Vezetőedző: Derekas Szilárd

Gól/emberelőny: 2/6, illetve 1/7
Kiállítva cserével: Mladoniczky (32.)

Az év egyik legfontosabb mérkőzését játszotta a Vasas ificsapata szombaton a margitszigeti kánikukában. Igaz, sok ilyen volt már a szezonban ennek a társaságnak, gondoljunk csak a Ferencváros elleni OB II-es mérkőzésre, amikor az OB I/B-be jutásért küzdött a Népligetben, sikeresen.

Fontos volt azért is a BVSC elleni elődöntő, mert mi másért, ha nem a döntőbe jutásért küzdött egész évben a csapat, márpedig azt – szép szezon és 23 győztes bajnoki ide vagy oda – egy mérkőzésen kellett elérni.

Azt is meg kell említeni, hogy a Széchy-uszodában rendezett négyes döntő két meccse többek számára is a karrierje két utolsó utánpótlás-mérkőzésének (volt) tekinthető.

Ezek „kemény” tények, talán ezek miatt volt egy kicsit bénult a csapat a mérkőzés első felében, no és azért, mert a BVSC kiválóan védekezett. A szoros emberfogás nem ízlett a mieinknek, nagy lövőink nem tudtak helyezeteket kialakítani maguknak és a centerünket sem találta meg a labda – bármennyire is kérte Plézer János.

Nagyon kérte pedig… A szakember többször is felemelte hangját az időkérések és a szünetek alkalmával, és ennek meg is lett az eredménye a fordulást követően. Nagyon kellett ehhez a meccsen három gólig jutó Fodor Richárd gólja a második negyed végén, elvégre nem volt mindegy, hogy mínusz háromról (1-4) vagy mínusz kettőről (2-4) folytatódik a csata.

Burián Gergő szerzett szép ejtésgólt a harmadik negyed második percében, majd ugyanő volt az, aki kiegyenlített, 4-4. Nagy kő esett le sokak szívéről ekkor.

Majdnem hat perc telt el aztán gól nélkül, mígnem egy emberelőnyt kihasznált a BVSC már a zárószakaszban, ismét reagálni kellett erre, és Bencz Rolf egy bombagóllal reagált is. Sőt, Fodor Richárd 3 és fél perccel a vége előtt megszerezte a vezetést – először a találkozó során.

Ez már tetszett Steinmetz Ádámnak is, a Vasas utánpótlás szakmai igazgatójának is, aki Varga Dániellel nézte végig a találkozót, és aki a negyed végén már maga is odasétált a napernyő alatt szolgálatot teljesítő eredményjelzőhöz kideríteni, mennyi is van még hátra.

Érezni lehetett egyébként, hogy sok gól már nem esik a mérkőzésen, és aztán úgy alakult, hogy egy sem esett: a mieink okosan védekeztek, Dévai Kristóf remekelt (mint ahogyan az egész mérkőzésen), így meglett a várva várt siker.

A Vasas-Continental vasárnap 19 órától a bajnoki aranyéremért játszhat a KSI-vel.

A mérkőzéseket egyébként a Magyar Vízilabda Szövetség weboldalán élőképpel lehet követni.

Plézer János vezetőedző értékelése:

„Megilletődötten kezdtünk, mert bár fel voltunk készülve, mégsem voltunk… A körülményekkel, a négyes döntő miliőjével itt szembesültünk, és ez kicsit megfogott minket. Nagyon vártam, hogy vége legyen a második negyednek, muszáj volt már pár szót beszélni a srácokkal. Az, hogy négy gólt kaptunk csak a félidőig, az bizakodásra adott okot számomra. Éreztem, hogy meglehet, hogy van esély, hiszen amit már megéltünk a gyerekekkel egész évben nagy mélységeket egy-egy meccsen, de sosem adtuk fel, az utolsó másodpercig küzdöttünk mindig, most is. Hittem a győzelemben, még akkor is, ha néha egy kicsit kritikusabban fogalmaztam néhány játékosnak a meccsen. Nagyon büszke vagyok a csapatra, ezért küzdöttünk egész évben. Szeretnénk megélni a vízilabda ünnepét vasárnap.”

Fodor Richárd, csapatunk háromgólos centere:

„Kicsit görcsösen kezdtünk, senkinek nem volt még ilyen négyes döntőben része Zsíros Patrikot kivéve. Nem sikerültek a lövések, nem találtuk el a kaput, és nagyon meglepett minket a szoros emberfogás, nem nagyon tudtuk az elején felvenni velük a versenyt, a passzokban is kapkodtunk. Utána János biztató szavai erőt adtak, és aztán tényleg azt csináltuk, amit tudunk, ami bennünk van. Számoltunk azzal, hogy mumus lehet a BVSC, mert az alapszakaszban is megszenvedtünk velük. De ott vagyunk a döntőben, mert most sem adtuk fel. Sokan mondják, ne add fel, ne add fel, de mi tényleg tudunk küzdeni a végsőkig. Mindannyian tudtuk, hogy nyerni kell, és hogy nyerni is fogunk, ez ösztönzött minket. Kemény meccs lesz a vasárnapi, mindent bele kell adni, bele is fogunk.”

Dévai Kristóf, csapatunk kapusa:

„Őszintén szólva régen fáradtam el ennyire, még a hangom is elment. Nehéz volt nagyon… Küzdöttünk, hajtottunk, itt-ott a szerencse is mellénk állt, a kapufa is velünk volt, de ennek így kellett lennie. A sors igazságtalansága lett volna, ha egy ilyen szezon után nem jutunk a döntőbe. Beérett a munka gyümölcse, a bajnokságban tíz ponttal zártunk a BVSC előtt, muszáj volt nekünk nyerni. Ezen a meccsen ott volt a csapat minden egyes tagja, azok is, akiket nem lehetett beírni, mert csak 14 játékos nevezhető. Közös ez a siker, egymásért küzdöttünk. Nagyon várom a döntőt, mert ez lesz az a meccs, amiért egész évben dolgoztunk. Szeretnénk egy ifibajnoki győzelemmel befejezni az évet, és többünk az utánpótlás pályafutást is.”

A másik mérkőzésen:

KSI SE–Ferencváros 14-6 (1-0, 3-1, 3-1, 7-4)

A vasárnapi program:

Ferencváros – BVSC – a 3. helyért, 16 óra
Vasas-Continental–KSI – döntő, 19 óra


Hirdetések