Jenkei Dániel, 2017.05.24. | Birkózás

Négy arannyal és további medálokkal zárták a Vasas birkózói a szabadfogású országos bajnokságot.

Négy vasasos elsőség. Bizony régen írhattunk le ilyet felnőtt birkózóverseny után, ezúttal azonban a Soroksáron rendezett szabadfogású országos bajnokságon remekül jött ki a lépés (vagy inkább a fogás) a mieinknek.

A vasárnapi nap egyébként maratoni hosszúságúra nyúlt, az utolsó súlycsoportok döntői este nyolcra fejeződtek be.

De haladjunk szép sorjában: női 48 kg-ban Köteles Alexandra állhatott a dobogó tetejére, róla azt kell tudni, hogy öt év szünet után idén januárban kezdet újra a birkózást a Vasasban. Jól tette a 27 éves versenyző, hiszen nagyon simán nyerte valamennyi meccsét.

Ha simánál létezik simább, akkor ez a jelző Sastin Mariannára illik: világbajnoknőnk 63 kg-ban szinte meg se izzadt, mindhárom meccsét az első menetben eldöntötte, így ő is bajnok lett.

A férfiaknál 65 kg-ban Üveges Csaba gyarapította a legfényesebb kollekciót, ő három éve edz a Vasasban, de csak idén igazolt hozzánk. Az első meccsén akadt némi pszichés gát, lassan lendült bele, de utána már nem akadt nyitott kérdés. A döntőjét például 8-0-al hozta.

96 kg-ban Fodor Tamás diadalmaskodott, aminek azért van komoly értéke, mert a döntőben 2-1-re verte a válogatott Szmik Attilát, aki az elmúlt évek világversenyeink képviselte Magyarországot. Fodor az intések tekintetében alulmaradt volna, de végül képes volt akciót bemutatni a fináléban is, így megérdemelten lett bajnok.

A négy arany mellé jutott egy ezüst (Szabó Eliána – 69 kg), valamint öt bronz is (Szabó Jázmin – 63 kg, László József - 65 kg, Szabó Noé - 86 kg, Fodor Péter - 120 kg, Szakolczi Zoltán - 71 kg).

Mindez azt jelentette, hogy a női pontversenyt megnyertük, a férfiaknál pedig a Szombathelyi Haladástól minimálisan lemaradva másodikak lettünk.

Ubránkovics Csaba szakosztály-igazgató így értékelt honlapunknak:  - Nagyon örülünk, hogy ennyire jól sikerült, de benne volt az eredmény a csapatban. Kötöttfogásban múltkor semmi nem klappolt és pechünk is volt, ezúttal viszont szinte minden összejött. Fodor Tamást külön kiemelném, elhitte, hogy megverheti válogatott ellenfelét és ez a magabiztosság áradt belőle az egész nap folyamán. Emellett a taktikát is precízen betartotta, jól védekezett és ideális pillanatokban tudott akciózni. Összességében mindenki megfelelt az elvárásoknak, Szabó Noé és Szakolczi Zoltán nagyon közel álltak a döntőbejutáshoz, de így se lehet okunk panaszra. Most kis pihenő következik, nyáron pedig edzőtáborokkal, külföldi versenyekkel készülünk tovább, elsődlegesen majd az őszi csapatbajnokságra.


Hirdetések