Dobos Sándor, 2017.04.06. | Vízilabda

Mínusz kettőről állt fel a Vasas csapata a Népligetben, így az OB I/B-be jutásért játszhat a folytatásban.

OB II-es bajnokság, Közép-csoport, 8. forduló:

Vasas Ferencváros 7-7 (1-1, 0-2, 3-2, 3-2)
Népliget, vezette:
Rubos, Mucskai

Vasas: Dévai – Fazekas 1, Hajdu, Ladányi, Trombitás 2, Makszim 2, Fodor. Csere: Zsíros 1, Szabados, Máté, Bozó, Péter 1, Sólyom.
Vezetőedző: Plézer János

FTC: Jókai – Goschi 1, Baski, Gál 1, Turnai A., Szőke 3, Beliczay 1. Csere: Torda, Fülöp, Mickic, Turnai B., Fazekas B. 1.
Vezetőedző: Péter Imre

Gól/emberelőny: 2/7, illetve 2/5
Ötméteresek: 1/1, illetve 0/0
Kiállítva cserével: Fülöp (26.)

Sorsdöntő mérkőzés előtt állt a Vasas csapata az OB II-ben, és erre már nagyon régóta készültek a fiúk. Az előző héten, Debrecenben játszott ifimérkőzés után edzőtáborban maradt a cívis városban a keret, így még inkább a népligeti összecsapásra fókuszált.

Hogy mi is volt a tét?

Nos, Plézer János csapata mindenképp szeretne az OB I/B-be jutni, hogy a fiatalok tovább és tovább fejlődjenek. Az OB II-es együttes ugyanis gyakorlatilag az ifikeretet jelenti, amely egyébként nagyon sűrű és tartalmas szezont él meg. Az ifibajnokságban a második helyen áll a csapat, hamarosan jön a KSI elleni rangadó, de szépen menetelt a gárda a Komjádi-kupában is, onnan épp a Ferencváros ejtette ki őket.

Emiatt is volt tehát revánsvágy a Vasasban, egyébiránt pedig az OB II Közép-csoportjának megnyerése volt a csütörtöki találkozó tétje. A korábbi 14 mérkőzés során egyszer kikapott a Fraditól a Vasas, egyszer viszont négy góllal megverte a zöldeket, így összesítésben jobban állt. A kiírás alapján a négy csoport győztese játszik az OB I/B-be jutásért, ezért hajtottunk tehát.

Trombitás Tamás 5 méteresével szerzett vezetést a csapat, amely nagyon idegesen játszott. Tapintható volt, hogy izgulnak a fiúk, pontosabban túlizgulják a meccset. Nem csoda, tényleg nagyon akartak, ez pedig olykor görcsösséghez vezet.

1-0 után folyamatosan a Ferencvárosnál volt az előny, 3-1-re, 5-3-ra és 6-4-re is ment a Fradi. Szőke Benedeknek ment jól a túloldalon, míg a mieink leggólerősebb játékosai kicsit visszafogottabban teljesítettek. Legalábbis egy ideig.

Annak ellenére, hogy a Vasas volt a pályaválasztó, a „hazai pálya a zöldeknél” volt, de a fiúk küzdöttek, hajtottak egymásért a végsőkig. Dévai Kristóf a kapuban mutatott be többször bravúrt, még akkor is, amikor kétszer is rosszul indított a véghajrában.

Nem tudott két gólnál jobban elmenni a Fradi, és benne volt a levegőben, hogy lecsap a lehetőségre a Vasas. És így is tett.

Már 7-5-re vezetett a Ferencváros, amikor valamivel több mint két perccel a vége előtt Fazekas Gergő lőtt bombagólt, a labda a kapufáról Jókai kapus fejére, onnan a gólvonal mögé pattant. Ezután két kivédekezett Fradi-akció jött, majd az utolsó percben „megette a kakaóscsigát a Fradi”.

Ez a figura neve ugyanis a Vasas edzésein. És kik mutatták be? Bozó Péter és Péter Levente, a csapat két legfiatalabb, serdülőkorú játékosa. Bozó kapta meg középen a labdát, és lövés helyett továbblöbbölte azt Péternek, aki egyenlített!

Volt még hátra egy Fradi akció, de elidegeskedték a hazaiak a támadást, így már nem volt más hátra, mint lenyelni a labdát.

A vége döntetlen, az egymás ellen eredmény alapján a Vasas megnyerte az OB II Közép-csoportját.

A csapat remekül küzdött, érthetően nagyon örültek a fiúk a meccs végén.

Plézer János vezetőedző megkönnyebbülten nyilatkozott a meccs végeztével: „Valahol ez így volt szép, legalábbis a Fradi és a köztünk zajló történet utolsó előtti felvonásában. A Komjádi-kupában ők mentek tovább, itt mi, talán nekünk ez fontosabb volt. A szezon előtt legalábbis aláírtam volna ezt a továbbjutást a Komjádi-kupa négyes döntőjével szemben. Nem játszottunk jól, de volt tartásunk, és az eszünk a helyén volt akkor, amikor kellett. Ezt másodszor csináltuk meg, hiszen a szombathelyi ifibajnokin is az utolsó percben fordítottunk kétgólos hátrányból. Nagyon boldogok vagyunk, kell még egy kis idő, amíg feldolgozzuk ezt a sikert. Várjuk a négyes döntőt.”

Péter Levente lőtte az egyenlítőgólt, így összegzett:

„Az az igazság, hogy edzéseken szoktuk csinálni ezt a figurát, kakaóscsiga a neve, edzőmeccseken is előjött már, de ilyenkor élesben, a vízben az embernem nem jut eszébe semmi, legtöbbször ösztönösen cselekszik. Nagyon nehezen indult a meccsre, azt mindenki láthatta, rendesen ráizgultunk. Sokaknak nem ment az elején, az volt a kérdés, mikor tudjuk a zónát átlőni. A végén, ha nagy nehezen is, de elkaptuk a fonalat, és egy ilyen fenomenális akcióval egyenlítettünk. Vetem a keresztet, hogy nyertünk, a sors ezt így akarta. Örülünk, és készülünk a BVSC elleni bajnokira.”

Férfi OB II Osztályú Országos Bajnokság - Tabella

1.  Vasas II. 15 13 1 1 254-89 40
2.  FTC PQS Waterpolo  15 13 1 1 197-89 40
3.  Vidám Vízilovak Club SE 14   7 0 7 154-148 21
4.  Sportliget S.E.  14   6 0 8 134-149 18
5.  Dunaújvárosi Főiskola VE 14   2 0 12 93-214   6
6.  Váci Vízilabda SE  14   1 0 13 79-222   3

Hirdetések