Dobos Sándor, 2017.04.01. | Vízilabda

Döntetlennel ért véget a VasasPlaket és a BVSC bajnokija szombaton, 3-3-mal kezdünk a rájátszásban.

E.ON OB I, középszakasz, 8. forduló:

VasasPlaket – MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló 9-9 (2-3, 3-2, 1-2, 3-2)
Tüskeuszoda, vezette: Vogel G., Homonnai

Vasas: Jónás – Burián 1, Koopman, Babay 2, Bóbis 2, Takács, Steinmetz. Csere: Njegovan 1, Lindhout, Mészáros, Simon H., Bencz 1, Marnitz G. 2. Vezetőedző: Földi László

BVSC: Györke – Czigány 1, Létay 2, Török 2, Szabó Bence 1, Pásztor 1, Kovács P. Csere: Ambrus 1, Szabó Bendegúz, Várnai, Mátyok, Csapó M., Nagy Á. D. 1. Vezetőedző: Szűcs Levente

Gól/emberelőny: 2/9, illetve 3/14
Ötméteresek: 1/1, illetve -
Kiállítva cserével: Kovács P. (25.)

A VasasPlaket a második győzelmére készült a bajnokság középszakaszában, és mindez az utolsó győzelmet is jelentette volna ebben a szakaszban, merthogy a zárókört rendezték szombaton. A legutóbb az OSC-t is legyőző, jó formában lévő BVSC ellen dolgozott a revansvágy a csapatban, hiszen a Szőnyi úton meglehetősen sima győzelmet aratott a zuglói csapat a mieink felett.

Már csak azért is volt fontos a siker, mert a tét az volt, milyen kiindulópontról várhatja az 5-8. helyért futó rájátszást a VasasPlaket. 0-6 vagy 3-3 (döntetlen esetén 1-4 a BVSC-vel szemben), ez volt a kérdés, függően a Szeged-Miskolc bajnokitól is. A playoffban majd az egyik fél hetedik pontjárt zajlik az első kör, mivel a csapatok magukkal viszik az egymás elleni eredményeiket.

A Vasas csapatában Hőna Dávid hiányzott, a vendégeknél a fiatal Sugár Péter figyelte a meccset a medence széléről, de ugyanígy tett Märcz Tamás is, a BVSC korábbi edzője, a férfiválogatott szövetségi kapitánya.

Török Béla a falból, emberelőnyben szerezte a meccs első gólját (0-1), majd Létay Krisztián is így tett, igaz, a kiállított játékos már jött visszafelé, mikor a hálóba talált (0-2). A Vasasnak nem sikerült kihasználni az első fórt, Györke védett, hogy aztán Létay akciógóllal jelentkezzen, nagyon rosszul indult a meccs a Vasas szempontjából (0-3).

Kicsit javított a pillanatnyi helyzeten Aleksandar Njegovan emberelőnyös góljával (1-3), kár, hogy aztán megúszás után Györke Zsoltba lőtte a ziccert. Mégis közeledett a VasasPlaket a 7. percben, Marnitz Gergő lőtt emberelőnyös gólt, így az első szünetre „eggyel ment” a BVSC.

Bencz Rolf egy nagy góllal egalizált (3-3), szépen úszott meg előtte az egész csapat, és mivel Ambrus Ferenc a kapufát találta telibe emberelőnyben, a vezetésért támadhatott a Vasas, és Babay Árpád szép akciógóllal meg is szerezte azt, 4-3. Remek szériát ment tehát csapatunk!

Sőt, Jónás György remek védése után jöhettünk előre, Marnitz Gergő pedig emberelőnyös gólt lőtt, 5-3! Czigány Károly szépített gyorsan hasonló felállásban, majd egy meglehetősen ideges fél perc végén Szabó Bence csavart a kapuba, 5-5, Njegovantól szerezte meg a labdát kétszer is, előbb a víz alatt úszva, majd már a kapu előtt a kipattanót.

Idegesen haladt előre a játék, sok volt a hiba, így teljesen nyitott volt a nagyszünetben a meccs. (A Szeged-Miskolc bajnoki 5-4-re állt a félidőben.) Komoly taktikai tanácskozás folyt a medence partján a pihenő alatt, Földi László és Steinmetz Ádám is sokat beszélt a többieknek arról, mit kell jobban csinálni a fordulás után.

Jónás-védéssel indult a harmadik negyed, majd Burián Gergő lőtt szép emberelőnyös gólt, hogy aztán újra a VasasPlaket kapusa avatkozzon be jól. Pásztor Mátyás aztán csak meglőtte a maga gólját (addig jól semlegesítettük őt), majd Nagy Álmos Dániel húzta be a labdát a kapuba emberefórban, 3-2 után vezetett ismét a BVSC (6-7).

Sok volt a síp a találkozón, így a kontra is, higgadtnak kellett maradni a vízben a negyedik negyedre, amire egygólos hátránnyal készült a Vasas, merthogy kimaradt a fontos akció a negyed végén (Lindhout lövését védte a BVSC kapusa).

Kovács Péter kapott cserés kiállítást az első akció során, a csapatunk viszont kapkodott ebben a szituációban, és egyébként is kicsit tanácstalanná vált támadásban a meccs második felére. Török Béla büntetett, két góllal elment a BVSC, 6:11-gyel a vége előtt (6-8).

Egy percre rá két ziccer is kimaradt, előbb Mészáros Csaba, majd Bóbis Máté hibázott, még szerencse, hogy utóbbi aztán javított, 7-8. Csakhogy Babayt kiszórták, Ambrus Ferenc pedig közelről betalált, megint kettő volt a differencia.

Fontos fór maradt ki nem sokkal ezután, viszont 1:43-mal a vége előtt Babay Árpád visszahozta a pontszerzés reményét (8-9). Majd ugyanő adta középre a labdát Steinmetz Ádámnak, kijött Györke Zsolt, 5 métereshez jutott a Vasas. Bóbis Máté állt oda, és bevágta, 9-9, 59 másodperc volt hátra!

38 másodperccel a vége előtt emberfórt kapott a BVSC, de Jónás György nagy bravúrral védeni tudott, 9-9 maradt a vége.


                                                            fotók: Vasas Attila

Mivel a Szeged háromgólos hátrányt adott le a végén a Miskolc ellen, és a vége szintén döntetlen lett, nem változott a tabella alsó fele. A Miskolc maradt az ötödik, ellenük játszik majd a VasasPlaket, a miskolci sikernek köszönhetően 3-3-ról.

A másik párharcban viszont 6-0-val kezdődik a csata a BVSC és a Szeged között, a zuglóiak állnak jobban.

Földi László vezetőedző értékelése a mérkőzést követően: „Nehéz ilyet mondani egy végülis visszahozott meccs végén, de tényleg sokat hibáztunk. Úgy érzem, nemcsak mi, hanem a BVSC is, így sokkal inkább a küzdelemről szólt ez a találkozó, mintsem a taktikus és jó játékról. Nagyot küzdöttünk, kétgólos hátrányt dolgoztunk le a végén, mert nem adtuk fel, csináltuk a dolgunkat. Ez mindenképpen pozitívum, és végül az a szerencsés helyzet állt elő, hogy az ellen a Miskolc ellen folytatjuk, amelyikkel szemben a legjobb az összevetésünk. Ebből a helyzetből próbáljuk majd meg kihozni a legjobbat, természetesen meg szeretnénk nyerni a párharcot”.

A kétgólos Bóbis Máté összegzése: „Nagyon fontos volt, hogy pontot szerezzünk ezen a meccsen, örülök, hogy ez sikerült. Inkább a szívünkkel értük el végül, semmint a tudásunkkal. Elég hullámzó volt a meccs, örülök, hogy a hullám tetején ért véget a mi szempontunkból. Ez a küzdelmes döntetlen tartást adhat nekünk, hiszen egy erős BVSC ellen sikerült elérni. Pozitív, hogy higgadtak tudtunk maradni, ebben az idősebb és rutinosabb játékosok adtak sok segítséget. Kíváncsian várjuk a Miskolc elleni párharcot.”

A további mérkőzéseken:

Contitech-Szeged-Diapolo–Pannergy-Miskolci VLC 12-12 (1-2, 4-4, 5-3, 2-3)
A Híd-OSC-Újbuda – FTC-PQS Waterpolo 11-10 (3-2, 3-4, 4-3, 1-1)
ZF-Eger – Szolnoki Dózsa-Közgép 8-5 (2-1, 3-1, 1-1, 2-2)

A középszakasz végeredménye:

1. ZF-Eger 61 pont
2. Szolnoki Dózsa-Közgép 60 pont
3. A Híd-OSC-Újbuda 50 pont
4. FTC-PQS Waterpolo 43 pont
5. Pannergy-Miskolci VLC 34 pont
6. MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló 33 pont
7. Contitech-Szeged-Diapolo 28 pont
8. VasasPlaket 26 pont

Az elődöntőben:

ZF-Eger – FTC-PQS Waterpolo
Szolnoki Dózsa-Közgép – A Híd-OSC-Újbuda

Az 5-8. helyért:

Pannergy-Miskolci VLC – VasasPlaket
MKB-Euroleasing-BVSC-Zugló – Contitech-Szeged-Diapolo

A játéknapok: április 15., 19., 22.


Hirdetések