Jenkei András, 2017.02.08. | Röplabda

Közel kétórás visszavágó után megérdemelten lépett tovább a Challenge-kupában a belga Beveren a Vasas Óbudával szemben.

Vasas Óbuda – Asterix Avo Beveren 2:3 (19, -13, -13, 19, -10)
Vezette: Rusinoiu, Maifoshis.

Vasas Óbuda: Hardy 5, Kountoura 6, Rountree 15, Pekárik 2, Németh 14, Török 6. Csere: Lévai (liberó), Szedmák 4, Durst, Kiss.
Vezetőedző: Jókay Zoltán.

Asterix: Biebauw 5, Van Gestel 15, Lemmens 8, D’Hondt 4, Herbots 18, Van Avarmaet 9. Csere: Ruysschaert, De Tant (liberó), Coppin 1, Stragier Coppens 2.
Vezetőedző: Gert Vande Broek.

Rossz hírrel kezdődött a mieink számára a belga bajnok Asterix Avo Beveren elleni Challenge-kupa párharc visszavágója, ugyanis a Magyar Kupa közelgő döntője miatt Jókay Zoltán nem merte megkockáztatni a kisebb sérüléssel bajlódó Emily Sklar játékát.

Amerikai légiósunk hiánya ellenére is fantasztikusan kezdte együttesünk a találkozót, kiváló mezőnymunkával állva hagytuk ellenfelünket, Gert Vande Broek nyolc labdamenet alatt mindkét időkérési lehetőségét kénytelen volt kihasználni (7:1). Továbbra sem találták játékukat a belgák, kilenc ponttal is vezettünk, ám Britt Herbots nyitássorozatát követően Jókay Zoltánnak is rendet kellett tennie a fejekben (13:7). Török Kata szerváival sikerült ismét nagyon ellépnünk, az Asterix zárkózási kísérleteit pedig a parádézó Németh Anett pontjaival rendre sikerült visszaverni (21:15). A játszma végéig már nem változott a különbség, önbizalomdús, jó játékkal szereztük meg a vezetést (25:19, 1:0).


                                                                                   fotó: Vasas Attila

A második szettre sajnos egy jóval határozottabb Asterix érkezett a pályára, jó nyitásokkal és pontos támadásaikkal könnyedén kerültek előnybe (4:11). Németh szerváival négy pontra zárkózott csapatunk, ám Vande Broek időkérését követően megtört a lendületünk, a belgák pedig gyakorlatilag eldöntötték a játszmát (12:20). A szett végén Jókay Szedmák Rékát, Kiss Grétát és Durst Annát is beküldte, az eredményt azonban ez már nem befolyásolta, egyenlített a Beveren (13:25, 1:1).

A harmadik játszmát már sokkal jobban kezdte együttesünk (6:6), a lendület azonban sajnos nem tartott sokáig. Zsinórban hét pontot szerezve ellépett ellenfelünk, majd a játék minden elemében jobb teljesítményt nyújtva még tovább növelték előnyüket (9:20). Bántóan simán nyerte újabb játszmát az Asterix Avo Beveren, mellyel egyúttal be is biztosították továbbjutásukat a Challenge-kupa következő körébe (13:25, 1:2).

Vande Broek a biztos kvalifikáció tudatában több cserejátékosának is lehetőséget adott, az eredmény pedig így már kimondottan szorosan alakult (8:7). A Beveren cseréi is igyekeztek bizonyítani edzőjüknek, magas hőfokon égve átvették a vezetést, ám az egyre javuló Török pontjaival gyorsan egyenlíteni tudtunk (16:16). Kountoura szép akcióival a vezetést is átvettük, és a végjátékban sem remegtek meg a kezek, ötszettes meccsre kényszerítettük a belga bajnokot (25:19, 2:2).

Nyitásfogadás nélkül kezdtük az ötödik játszmát, Jókay Zoltán három labdamenet után ki is kérte első idejét (0:3). Továbbra sem tudtunk mit kezdeni az ellenfél nyitásaival, hatalmas hátránnyal fordultunk a térfélcserére (1:8). Németh nyitásaival, valamint Kountoura támadásaival a folytatásban három pontra zárkózott csapatunk (8:11), ám az Asterix ismét tudott újítani, így végül kettős győzelemmel jutott a Challenge-kupa legjobb nyolc csapata közé (10:15, 2:3).

Jókay Zoltán vezetőedző: - Sokszor szoktam mondani, hogy egy megnyert első szett során arra is figyelni kell, hogy a biztos vezetésnél elkövetett könnyelműségeinkkel ne hozzuk fel az ellenfelet a következő játszmára. Most nem éreztem úgy, hogy ez történt volna, a belgák egyszerűen váltottak, és kijött a sebességbeli különbség, ami eldöntötte a továbbjutást. Nem szeretném Emily Sklar hiányára sem fogni, mindig az aktuális keretnek kell megoldani a feladatot, és vannak olyan játékosaink, akik tudják őt pótolni. Pénteken jön a Békéscsaba a kupadöntőben, azt már sokszor megtapasztaltuk mostanában, hogy milyen ellenük kikapni, jó lenne végre kipróbálni, hogy milyen legyőzni őket.

Sarlós Márton


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!


Hirdetések