Jenkei András, 2017.01.30. | Vízilabda

A Szolnok után az OSC is jobb volt a VasasPlaketnél, az igazi erőpróba jövő héten következik.

E.ON OB I, 12. forduló:
A Híd-OSC Újbuda-VasasPlaket 16-11 (4-1, 5-2, 3-3, 4-5)
Nyéki Imre Uszoda,

Vezette: Petik, Csanádi

OSC: Bisztritsányi – Brguljan 2, Bátori 4, Gór-Nagy 1, Kovács G. 3, Salamon 2, Nikics 1. Csere: Bundschuch 1, Juhász, Seman 1, Szabó B. 1, Német T.
Vezetőedző: Vincze Balázs

Vasas: Jónás – Burián 1, Koopman 3, Bóbis 2, Mészáros Cs., Takács, dr. Steinmetz Á. 1. Csere: Simon H., Njegovan, Babay 3, Bencz 1, Hőna.
Vezetőedző: Földi László

Gól/emberelőny: 4/7, illetve 2/9
Ötméteresek: 1/1, illetve 1/1
Kipontozódott: Hőna (28.)

Marnitz Gergő nélkül indult neki a vasárnapi tévés meccsnek a Vasas, a rutinos játékos egy ideje betegséggel küzd, az orvosok pedig úgy gondolták, jobb, ha még pihen a következő, egyébként sorsdöntő mérkőzésig (legközelebb a Szegeddel játszik csapatunk).
Elég langyos tempóban indult a találkozó, nehezen fejeződtek be a támadások mindkét kapu előtt, ráadásul egy-egy emberelőny is kimaradt, amíg Bátori Bence meg nem törte a jeget az 5. percben (1-0). Alig egy perc múlva Bundschuch Erik használt ki középen egy újabb előnyt, hogy aztán Hőna Dávid kezéről lopják le a labdát a Simon Henrik által kiharcolt Vasas-fór végén.
Szabó Balázs maradt egyedül a 7. percben egy rossz helyezkedés után (3-0), Aleksandar Njegovan pedig csak a kapufát találta el, stabilizálódott az OSC előnye az első negyed végére. Steinmetz Ádám nevét skandálta viszont az utolsó percben a Vasas-mag, merthogy klasszis centerünk bravúrosan tett be egy labdát a kapuba (3-1). Kár, hogy azonnal jött rá a hazai válasz Kovács Gábor részéről, s bár 7 másodperccel a vége előtt még Földi László időt kért, és egy fórt is kaptunk, szépíteni már nem sikerült, 4-1.
Jól indult a második negyed, mert elhozta a Vasas a labdát, majd mivel emberelőnyben volt még, a vezetőedző azonnal időt kért, és bár a passzok nem voltak tökéletesek a támadás során, Bóbis Máté csak „bevágta” a labdát (4-2). Csapatunk korábbi kedvence, Drasko Brguljan azonnal büntetett, tartotta háromgólos előnyt az OSC.
De ezúttal is csak egy kis ideig, hiszen Jesse Koopman akciógóllal jelentkezett (5-3). A szerbek olimpiai, világ- és Európa-bajnok centere, Szlobodan Nikics gondoskodott róla, hogy az OSC továbbra is nyeregben érezze magát. Előbb 5 méterest harcolt ki Takács Bálinttal szemben, a büntetőt Salamon értékesítette, majd egy emberelőnyt „hozott össze”, azt Drasko Brguljan váltotta gólra, 7-3.
A negyed derekán egy-egy fontos fór maradt kihasználatlanul, majd Földi László kétszer is figyelmeztette játékosait: „Mozdulj meg, mozdulj meg!” Mármint támadásban, amelyben kicsit statikus volt a Vasas ezen az estén.
Simon Henrik, csapatunk fiatal centere azt mondta a bajnoki felvezetéseként, hogy döntő lehet, mennyire sikerül kevés gólon tartani a tavalyi bajnokság bronzérmesét. Nos, a második negyed végén két kihagyás elég volt, hogy félidőre 9 álljon a hazai csapat neve mellett a Vasas 3 találatával szemben.

Burián Gergő szerencsés gólja alakította négyre ezt a részeredményt fordulás után (a blokkról pattant a jobb sarokba a labda), és jöhetett volna közelebb is csapatunk, ám egy lefordulás után Bisztritsányi Dávid védett bravúrral egy Babay-lövést. S persze, hogy jött a válasz, Gór-Nagy Miklós révén visszaállt a hatgólos differencia, 10-4.
Bencz Rolf emberelőnyből szépített aztán a negyed közepére, de Salamon Ferenc gyorsan válaszolt, azaz a játék képe nagyon nem változott, függetlenül attól, hogy a mieink már tudatosabban, „bemelegedve” szőtték akcióikat. Mondjuk, Jesse Koopman váratlanul lőtt az 5. percben, de hát szükség van az egyéni villanásokra is egy szoros meccshez, ebből mutatott egyet a holland légiós (11-6). A negyedet végül 3-3-mal hozta a Vasas, apró sikerek!

Nikics-góllal indult a zárónegyed, majd két Jónás György-védéssel folytatódott, és egy újabb Koopman-góllal, 13-7. Mivel ekkorra eldőlt a meccs, mindkét csapat lazábban és felszabadultabban lőtt, így akadhatott be néhány remekbe szabott lövés is (Babay Árpád duplázott például).
A vége ezzel együtt biztos OSC-siker, a Vasas készülhet a jövő szerdai, Szeged elleni rangadóra.

Földi László vezetőedző így értékelt a mérkőzést követően: „Volt olyan része a meccsnek, ami biztató volt, de volt olyan része is, ami kevésbé. Főleg védekezésben követtünk el olyan hibákat, ami nem lett volna szabad. Ennek köszönhető, hogy sok gólt kaptunk. A lőtt gólok számával olyan nagyon nagy baj nem hiszem, hogy volt, 11 góllal már meccset lehet nyerni. De az OSC ma nagyon stabilan és fegyelmezetten játszott, a meccs elejétől fogva sem volt kérdés, hogy melyik csapat fog nyerni. Úgy edzettünk, hogy egy kicsit fáradtabb lehet a csapat,  egy hét alatt három meccset játszunk majd, és akkor, az erőltetett menet közben nehéz lesz edzeni. Bízom benne, hogy a Szeged ellen már olyan játékot nyújtunk majd, amivel megfelelünk az elvárásainknak. Jó meccs lesz, két hasonló szintű, hasonló formában lévő csapattal, szóval jó kis vízilabdát fogunk látni.”

A két nagy gólt szerző Bóbis Máté így összegzett: „Úgy indultunk neki a két nehéz meccsnek, hogy a segítségükkel visszatérjünk arra az útra, amin tavaly jártunk. A Szolnok elleni mérkőzésen ez sikerült is, ezt akartuk továbbvinni az OSC ellen. Támadásban ez ment is, de a védekezésünk az nem volt az igazi. Az OSC nagyon komolyan vette az elejét, mi meg egy kicsit belealudtunk. A támadásaink a meccs második felében egész jól működtek, ezt szeretnénk átmenteni a szerdai, szegedi mérkőzésre. A Szeged és a KSI ellen is a győzelemre törekszünk majd.”

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szolnoki Dózsa Közgép 12 11 1 179–82 33
2. A-Híd OSC Újbuda 12   9 2 1 155–103 29
3. Contitech Szeged 12   5 5 2 125–99 20
4. VasasPlaket 12   6 1 5 114–120 19
5. PVSK Mecsek Füszért 12   5 2 5 112–124 17
6. Debreceni VSE 12   4 1 7 103–129 13
7. Metalcom-Szentes 12   2 1 9 78–131   7
8. KSI SE 12   – 12 74–152   0

Hirdetések