Jenkei András, 2017.01.15. | Vízilabda

Hosszú szünet után folytatódott az OB I, a VasasPlaket alulmaradt a lelkesen és gyorsabban játszó PVSK ellenében.

E.ON OB I, A csoport, 10. forduló:

PVSK-Mecsek Füszért–VasasPlaket 11-7 (4-3, 3-1, 3-2, 1-1)
Pécs, 400 néző, vezette:
Vogel, Petik

Pécs: Barát – Horváth Zs. 1, Gogov 3, Csaba, Csacsovszky A. 2, Kolozsi, Rakonjac 2. Csere: Csacsovszky E. 2, Macsi, Krizsán, Opacak 1, Lajkó.
Vezetőedző: Lukács Gergely

Vasas: Jónás – Burián 1, Koopman 1, Bóbis 1, Babay 2, Takács B., dr. Steinmetz Á. Csere: Bencz, Mészáros Cs., Simon H., Hőna, Njegovan 1, Marnitz G. 1.
Vezetőedző: Földi László

Gól/emberelőny: 5/11, illetve 5/11
Ötméteresek: 1/1, illetve 1/1
Kipontozódott: Horváth Zs. (28.), illetve Takács (15.)

Egészen pontosan 52 nap telt el a legutóbbi férfibajnoki óta csapatunk számára, a Szentes hazai legyőzése után csak edzett a VasasPlaket december 20-ig, majd a munkát január elején kezdte újra. A jól sikerült ősz a harmadik helyen „tartotta” a csapatot, a felsőházi rájátszás karnyújtásnyira van, mint ahogyan ezt a harmadik pozíciót is meg lehet tartani az alapszakasz végére.
Ehhez azonban meg kell nyerni minden „hozható” mérkőzést, és még egy vagy két bravúr sem ártana. Hogy a „hozható” meccs vagy a bravúr kategóriájába tartozik-e a Pécs elleni idegenbeli bajnoki, megítélés kérdése. Bár gyengébben kezdte az újjáalakuló Lukács-csapat a bajnokságot, aztán egyre jobban összeállt, a Szeged ellen legutóbb például döntetlent ért el. (A két csapat őszi mérkőzésén sokáig vezetett a Pécs a Komjádi-uszodában, csak a legvégén sikerült megszerezni a győzelmet.)

Ráadásul a PVSK megnyerte decemberben a Komjádi-kupát, abban a csapatban az OB I-es gárda magja játszik. Azaz egyáltalán nem számíthatott Földi László csapata sétagaloppra, és már az első negyedben látszott, igyekezni kell, ha ponttal, pontokkal akar nekivágni a hosszú visszaútnak a Vasas. A telt házas pécsi uszodában forró hangulat fogadta a csapatokat, és ezt csak erősítette, hogy rögvest az első szakaszban megrázták magukat a felek. Sorra estek a gólok, és sorra a Pécs vezetett. 2-0 és 3-2 után is sikerült egyenlíteni, de ezt követően már nem.
Földi László főleg azt hiányolta, hogy a mieink nem úsztak fel elég gyorsan a támadásokhoz, így kevesebb idő maradt azok befejezésére. A Drasko Gogovra kiemelten építő PVSK gyorsabban játszott, és még rátett egy lapáttal a második negyedben is.
Az Isztambulban ifi világbajnoki címet szerző Csacsovszky Erik két gólt vállalt ebben a szakaszban, a második gólja után 6-4-re ment a Pécs, még jobban fájt, hogy az emberelőnyös találat előtt Takács Bálint kipontozódott – még csak a 15. percben jártunk ekkor.
Kimaradt egy emberelőny ezután Vasas-részről, és a negyed végére ez megbosszulta magát. Igaz, egy technikai hiba folytán nőtt a pécsi előny: Földi László rosszkor kért időt, járt az 5 méteres, amit Gogov értékesített.

Háromgólos hátrányba került a nagyszünetre a VasasPlaket, amely nem tudott akciógólt szerezni. Bóbis Máté törte meg ezt a jeget bombagóljával a harmadik negyed harmadik percében, ezzel 8-6-ra zárkóztunk. Viszont Barát Ferenc teljesítménye feljavult a pécsi kapuban, lövőink eszén többször is túljárt.
9-6-nál ismét időt kért Földi László azt kérte a fiúktól, jobban húzzák szét a pécsi védelmet, és többet mozogjanak. Bóbis Máté lőtte a támadást a falba, ellenbe a másik oldalon Csacsovszky Alex nem így tett: ő Jónás György kapujába bombázott 1:38-cal a szakasz vége előtt, 10-6-os pécsi vezetést jegyezhettünk fel. Ez maradt a negyed végére is az eredmény.
S aztán igen rosszul indult a negyedik negyed: Toni Opacak három ember gyűrűjében lőtt szabaddobásgólt középről, majd ugyanő blokkolt egyet a másik oldalon, 11-6.
Nagyon hosszú idő után tudott a Vasas ismét gólt szerezni aztán, a negyed 5. percében Babay Árpád kettős emberelőnyben szépített (11-7), de ekkor már érezni lehetett, nagy csodának kellene bekövetkeznie a fordulathoz.

Ez nem jött el, így a Vasas vereséggel kezdte a naptári évet. A harmadik helyet ezzel együtt tartja a csapat, ehhez a Szeged szolnoki veresége járult hozzá. A Pécs három pontjával közeledik az ötödik Debrecenhez.

A mieink legközelebb egy hét múlva, január 21-én a bajnok Szolnokot fogadják a Tüskeuszodában.

Földi László vezetőedző értékelése: „Ezek az első mérkőzések mindig másabb tempóban kezdődnek. Az első negyedben nagyon sok volt a kiállítás, utána megnyugodott a mérkőzés. Hasonló történt egyébként a Komjádi-uszodában is, az őszi meccsen, ahol szintén voltak váratlanabb dolgok. Ezekhez most jobban alkalmazkodott a Pécs. Ezzel együtt a védekezésben nem voltunk határozottak, precízek, éppen ezért a támadásaink sem voltak hatékonyak. A Pécs megérdemelten győzött. Ezt az eredményt a helyére kell tenni, fogjuk is tudni kezelni, okulnunk kell belőle.”

dr. Steinmetz Ádám a meccs után így nyilatkozott: „Gratulálok a Pécsnek, amely a játék minden elemében felülmúlt minket. Az kérdés volt valóban, hogy a két hónap kihagyás mit eredményez, aki látta a meccset, az érzékelte, hogy elég rosszul jöttünk ki belőle. Nagyon jó szériában voltunk az ősz végén, ezt nem tudtuk folytatni. Védekezésben sok gólt kaptunk, de az ősszel is, akkor viszont túl tudtuk dobni őket. Újra kell építkeznünk, a vereségből tanulni kell. A felsőházba be akarunk jutni, erre jó esélyeink vannak, de ahhoz, hogy ott vérmesebb reményeink legyenek, ahhoz ez a játék kevés lesz. Nem a vereség a nagy baj, hanem az, hogy kifejezetten rossz egyéni teljesítmények voltak ma, ez eddig nem volt ránk jellemző.”

A forduló további eredményei:

KSI-A Híd-OSC Újbuda 4-17 (3-2, 1-5, 0-5, 0-5)
Szolnoki Dózsa-Közgép-Contitech-Szeged Diapolo 11-8 (0-2, 5-1, 1-2, 5-3)
Debreceni VSE-Metalcom-Szentes 14-6 (3-1, 3-2, 4-1, 4-2)

A bajnokság A csoportjának állása:

1. Szolnoki Dózsa Közgép 10 9 - 1 148-69 27
2. A-Híd OSC Újbuda 10 8 1 1 129-82 25
3. VasasPlaket 10 6 1 3 94-92 19
4. Contitech Szeged 10 4 4 2 104-82 16
5. Debreceni VSE 10 4 1 5 93-102 13
6. PVSK Mecsek Füszért 10 3 2 5 95-110 11
7. Metalcom-Szentes 10 1 1 8 63-116   4
8. KSI SE 10 - - 10 61-134   0

Hirdetések