Jenkei Dániel, 2016.10.10. | Klub

Már idén elbúcsúzik a Vasas labdarúgócsapata a legendás Illovszky-stadiontól. Markovits László klubelnökkel beszélgettünk erről és más aktuális témákról.

Talán a legfontosabb kérdés Vasas-függő szemszögből: mikor mehetnek utoljára meccsre a jelenlegi Illovszky-stadionba a szurkolók?
Hosszú folyamaton vagyunk túl, de ma már ki tudom jelenteni, hogy október 29-én, a Videoton elleni hazai mérkőzés alkalmával búcsúzunk a stadiontól. A bontással kapcsolatos közbeszerzés végén járunk, tehát abszolút van realitása annak, hogy október végéig leszerződjünk a nyertes kivitelezővel. Ahogy a júliusi szurkolói találkozón is említettem, különválasztottuk a bontást és az új stadion kivitelezésének eljárását, ezzel időt tudunk nyerni, hiszen ameddig a szükséges adminisztráció zajlik az építkezés kapcsán, addig megtörténhetnek az olyan előkészületek, mint a bontás és a tereprendezés. A terv továbbra is az, hogy legkésőbb 2018 első felében már az új stadionban játszhasson a labdarúgócsapat. A klubnak az lenne a legszebb 107. születésnapi ajándék, ha már március 16-án birtokba vehetnénk az új létesítményt.

Hogyan búcsúznak a jelenlegi stadiontól?
Nem egyszerű elengedni az elmúlt évtizedeket, ezért számos programmal szeretnénk emlékezetessé tenni az utolsó mérkőzés napját. Szeretnénk felidézni az Illovszky Stadion bő félévszázados történetét, aktívan bevonni a gyerekektől a labdarúgó legendákig az egész Vasas családot, és lehetőség nyílik egyedi emlékekhez is hozzájutni a stadionhoz kapcsolódóan.  Az biztos, hogy egyfelől szomorú lesz a búcsú, hiszen akármennyire is elavult a mostani létesítmény, felejthetetlen pillanatok, emlékek fűződnek hozzá. Másfelől viszont ez egy történelmi pillanat, egy régen várt új időszak kezdete is.

Mekkora kihívást jelent egy új stadion megépítése?
Az biztos, hogy nagyon komoly felelősség. Gondoljunk csak bele, hogy egy lakásfelújításra is mennyi időt és energiát kell fordítani, ahhoz, hogy a végeredmény minden szempontból megfelelő legyen az elvárásainknak. Egy ötezer fős stadion tervezése során az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a négy lelátórész eltérő adottságai ellenére olyan legyen a végeredmény, hogy egy igazi katlanban érezzük magunkat. A jogerős építési engedélynek napokon belül birtokában leszünk, most azon dolgozunk, hogy a konkrét építkezés szakaszában is minden részlet rendben legyen. Három fő szempont lebeg a szemünk előtt: az első a sportszakmai szempontok figyelembevétele, mint például a játéktér magas minősége, a második a szurkolók kényelme, a harmadik pedig az, hogy arculatilag is a lehető leginkább vasasossá tudjuk tenni az új stadiont.

Mennyibe fog mindez kerülni?
Az elsődleges feladatunk az volt, hogy megtaláljuk a reális arányokat, és zöldmezős beruházásként egy fedett lelátókkal körbezárt, ötezer fős stadion épülhessen, az előbb említett prioritások figyelembevételével. Véleményem szerint sikerült egy olyan tervezési programot alkotnunk, amely nem tartalmaz semmilyen felesleges, vagy valóságtól elrugaszkodott részletet. A kivitelezés Európai Uniós eljárásrend szerinti nyílt közbeszerzés keretében valósul meg, ezért annak eredménye után látjuk majd a pontos végösszeget. Előtte felesleges becslésekbe bocsátkozni.   

Eddig csak a stadionról esett szó, pedig más létesítményeken is dolgoznak…
Igen, egy átfogó létesítményfejlesztési programot valósítunk meg 2016 és 2020 között. Több kisebb fejlesztésünk már el is indult az utóbbi időszakban. Ha fogalmazhatok így, épül a Vasas-város, még ha földrajzilag nem is egy helyen, hiszen a Fáy utca mellett Pasaréten, a Folyondár utcában, sőt a Normafán is tervezünk felújításokat, fejlesztéseket. Mindehhez már első körben jelentős támogatást kaptunk a Kormánytól, amit igyekszünk lelkiismeretesen, a kellő szakmai hozzáértéssel felhasználni.

Melyek a konkrét, már folyamatban lévő fejlesztések?
A program első elemei már meg is valósultak, Pasaréten átadtuk az új rekortánpályát, a Fáy utcában pedig hamarosan elkészül egy minőségi sportra alkalmas, multifunkcionális sátor. Folyamatban van a Folyondár Sportcentrum rekonstrukciója, és a Fáy utcai kézilabdacsarnok korszerűsítése is. Mindkét esetben rendelkezünk építési engedéllyel, így ezek a fejlesztések is elindulhatnak jövő év elején. Ez is előrevetíti, hogy 2020-ig elképesztő fejlődésen mennek majd keresztül ezen állami tulajdonú ingatlanjaink. Ha minden megvalósul, akkor az tényleg több évtizedre meghatározhatja a klub életét, a gyerek-szabadidősporttól kezdve a minőségi utánpótlássporton keresztül egészen a felnőtt élsportig.

Impozáns tervek, de a Vasas név a fejlesztésektől függetlenül is jól cseng manapság a sportéletben.
A sikeres olimpiai szereplés után a Vasas presztízse tényleg látványosan megnövekedett, mindenki elismeri a teljesítményünket. Jó érzés, hogy Rióban beérett az eddigi munka gyümölcse és 2016-ban a Vasast ismét a sikeresség szinonimájaként emlegetik. A legkisebb gyerekektől az idősebb korosztályig mindenki büszke rá, hogy a Vasas családhoz tartozhat. Hab a tortán, hogy labdarúgócsapatunk is messze a várakozásokon felül teljesít, ez szintén sokat nyom a latba a klub megítélésénél. Az élet viszont nem áll meg, már az újabb négyéves olimpiai ciklus szakmai munkájára koncentrálunk, amely kapcsán a létesítményfejlesztések mellett elsősorban a 2020-as tokiói olimpia van előtérben. Mindig lehet tovább fejlődni, még jobban működni, még akkor is, ha ezt az évet nehéz lesz túlszárnyalni…


Hirdetések