Jenkei Dániel, 2016.07.08. | Vízilabda

Dr. Steinmetz Ádám szakmai igazgatóhelyettessel értékeltük a 2015/16-os utánpótlás szezont.

Második szezonján van túl utánpótlás vezetőként a Vasasban. Mik az általános tapasztalatai?
Vegyes az összkép, hiszen számos téren előreléptünk, eredményességben viszont lehetett volna több ebben az idényben. Maga a rendszer egyértelműen olajozottabban működik, mostanra mindenki tudja a dolgát, a csapatoknak kialakult a fix heti programja, és olyan apró pozitívumok is voltak, mint például az, hogy már délután öt órától is kaptunk vízfelületet.

Említette az eredményességet, de sokszor mondják, hogy az utánpótlás-nevelésben nem feltétlenül ez a legfontosabb értékmérő.
Ez valóban így van, bár hozzáteszem, csak az országos felsőházi bajnokságokban induló csapataink összhelyezésében nem léptünk előre, abban viszont igen, hogy minden csapatunk az első ötben végzett a tizennégyes mezőnyben. Talán fontosabb arról beszélni, ami a legfőbb célkitűzésünk volt, hogy minél több utánpótláskorú játékos be tudjon mutatkozni a felnőtt mezőnyben.  Azt hiszem, ebben léptük a legnagyobbat előre, hiszen idén játszott az OB I-ben Burián Gergely, Bencz Rolf, Fazekas Gergő, Hajdú Attila, Péter Levente, Tóth Domonkos és Simon Henrik is. Ez összesen hét játékos, ami az OB I. felsőházának csapatai közül a legjobb mutató, de szerintem az egész OB I-ben nem sok csapat mondhatja el magáról, hogy ilyen mértékben támaszkodik a saját utánpótlására.

Hogy értékeli az egyes csapatok szereplését?
Kezdjük a legfiatalabbakkal, a 2003-as gyerekcsapatunk Godova Gábor irányításával a Komplex - ASI DSE - Budai Vasas - Vasas SC megállapodás eredményeként versenyezhetett. Jól szerepeltek, a bajnokság élmezőnyében végeztek, ami mutatja, hogy a fenti együttműködés sikeres.

A 2002-es csapatunk Nádor Zsombor irányításával megnyerte a Vidék Bajnokságot, így ők lettek az egyetlen bajnokcsapatunk, a Budapest Bajnokságban pedig a tavalyi tízedikről az ötödik helyre léptek előre.

 A 2001-es országos csapatunk negyedik helyen végzett, ami jelentős fejlődés. Kemény Kristóf gárdája számára nagyjából ez volt a realitás, ugyan az előttük végző csapatokat nem tudták legyőzni, a többieket viszont - főleg tavasszal –  tetszetős játékkal, nagy fölénnyel lépték le.

Térjünk át a serdülő korosztályra…
A serdülő II. csapatunk Dodog Szabolcs vezetésével kevés győzelemmel zárta az idényt. Hozzáteszem, itt valószínűleg mi is rossz döntést hoztunk, hiszen az ifi alsóházba neveztük őket, így két-három évvel idősebbek ellen játszottak. A szezon végére tapasztaltunk fizikális és taktikai előrelépést. Jövőre a saját korosztályukban akár bajnokok is lehetnek.

A serdülő I. csapat Plézer Jánossal ötödik lett az országos küzdelmekben. Hoztak több bravúrt is, de picit keserű a szájíz, mert a négybe vártuk őket. Ebből a csapatból azonban már hárman is bemutatkoztak a felnőtt OB I-ben, így kiváló egyéni teljesítményekről beszélhetünk.

Végül az ifik maradtak hátra…
Fodor Rajmund csapata is ötödik lett, aminél szintén többet vártunk. Csalódás, hogy nem sikerült a négybe jutás, de az ötödik helyért lejátszott meccseken meggyőző játékkal bizonyította a csapat, hogy nem ez az ő szintjük. Tekintettel arra, hogy a játékosok 80%-a jövőre is ifi korú, lesz lehetőség a javításra. Úgy gondolom, van realitása akár a bajnoki győzelem megszerzésének is. Szót kell ejteni még ennél a korosztálynál az OB II-es csapatunkról, nekik nem sikerült a feljutás, de az OB I-ben szereplő fiataljaink nélkül ez nem is volt lehetséges. Jövőre viszont egyértelműen megcélozzuk a feljutást ezzel a gárdával.

Végül beszéljünk kicsit a jövőről is, mik a tervek a következő idényre?
A nyári edzőtáborok hasonló forgatókönyv szerint zajlanak majd, mint az elmúlt években, de ezt is szeretnénk kicsit olajozottabbá tenni. A jövőről annyit, hogy visszatér a szakmai stábba Székely András, valamint Monostori Attila személyében egy sokszoros válogatott játékostól tanulhat majd a gyermek korosztály. Maga a szezon nem lesz egyszerű, hiszen az uszodafelújítások miatt előre láthatóan folyamatosan vándorolni kényszerülünk majd, ami kétségkívül megnehezíti a szakmai munkát.

Ezúton szeretném megköszönni minden kolléga áldozatos munkáját, az edzők és a stábtagok mellett kiemelve Vass Szilviát, valamint Mátéfalvy Csabát és Takács Bálintot, akik a kapusok és a bekkek fejlődését segítették egyéni képzéssel, ami rengeteg pluszt jelentett.


Hirdetések