Jenkei András, 2016.04.18. | Ökölvívás

A törökországi Samsunban múlt héten lezajlott kvalifikációs versenyen a Vasas-Süllős kiválósága, Harcsa Zoltán olimpiai kvótát szerzett.

Ahogy már jeleztük, a Vasas-Süllős négy öklözője szállt ringbe az olimpiáért a Fekete-tenger partján. A férfiak mezőnyében egy-egy súlycsoport első három helyezettje, míg a nőknél a két döntős bokszoló számíthatott az olimpiai részvételre. A riói helyekért nagy volt a tülekedés, a mieink közül ezúttal a 75 kg-ban versenyző Harcsa Zoltánnak sikerült ezt kivívnia.

69 kg-ban Bacskai Balázs az elmúlt időszak sikerei okán is, esélyesnek számított. Európa-bajnokunk első mérkőzésén a görög Tsagkrakost 3:0-ás pontozással búcsúztatta. A következő körben az olaszok olimpiai bronzérmese, Vincenzo Mangiacapre  várt rá. Bacskai az első menetet mindhárom pontozónál megnyerte, a másodikat már csak az egyiknél, a harmadikban pedig két bíró is az olaszt látta jobbnak, így Bendzsi pontozással kikapott. A helyszínen lévő magyarok, és nem csak ők, égbekiáltó igazságtalanságként élték meg a pontozói döntést, hiszen a vasasos fiú az első és harmadik menetben egyértelműen jobb volt ellenfelénél. Az eredményhirdetés ellen azonban nem volt apelláta, így Bacskai Balázs a riói helyet májusban a félprofik (WSB/APB) kvalifikációs tornáján, vagy júniusban az amatőrök utolsó selejtezőtornáján, Bakuban harcolhatja ki.


Harcsa Zoltán, és edzője Balzsay Károly Törökországban

Harcsa Zoltán először a dán színekben versenyző  Ritti Ambagonnal mérkőzött és nyert. Ezután az örmény Arman Hovhikjan sem okozott gondot számára. A negyeddöntőben az ukrán Dmitro Mitrofanov verte egyhangú pontozással.  Az elődöntőben a német színeket képviselő Xhek Paskali volt az ellenfele. A vasasos fiú újra egyhangú pontozással győzött, és megszerezte a magyar bokszolók első riói kvótáját. A döntő aztán elmaradt, mivel a torna orvosa szemsérülés miatt nem adta meg Harcsának az engedélyt a szorítóba lépésre. Ez persze végül is már mindegy volt, a cél az előző körben már teljesült.

A lányok között az első fordulóban a 60 kg-s Benke Sára a bolgár Szvetlana Sztanevával csapott össze, és az első menetben technikai K.O.-val kikapott. Szatmári Petra viszont jól teljesített, hiszen egészen az elődöntőig jutott. A nyolcaddöntőben a spanyol Miriam Gutiérrez Parra volt ellenfele, a négy közé jutásért, pedig az ír Christina Desmondot győzte le.  Az elődöntőben a kétszeres világ és háromszoros Európa-bajnok, 36 éves svéd Anna Laurell Nash jutott ellenfeléül, aki érvényesítette  a papírformát, és ezzel sajnos a kvóta is elúszott. Maradt a bronzmeccs Petrának, amit a német Sarah Scheurich egyhangú pontozással nyert meg ellene.


Szatmári Petra

 


Hirdetések