Jenkei Dániel, 2016.04.15. | Vívás

75 éves Buday György a Vasas veterán vívója.

Aligha akad olyan ember manapság a pasaréti vívócsarnokban, aki ne ismerné Gyuri bácsit. Buday György 1955-től egészen a mai napig a Vasas aktív vívója, klubunk örökös tagja, akivel a 75. születésnapján beszélgettünk.

„Így visszatekintve azt mondhatom, hogy közepes vívó voltam, őszinte leszek, sokszor inkább a lányok szoknyája után mentem és nem a sportra koncentráltam. Persze arra azért nagyon büszke vagyok, hogy 1965-ben tagja voltam a magyar bajnok kardcsapatnak. Oda már bekerülni is óriási megtiszteltetés volt.”

„Tulajdonképpen mindent a vívásnak köszönhetek, az egyetemen például Kemenes Ernő volt az egyik tanárom, rengeteget tanultam tőle, de volt olyan is, hogy vívók mentették meg az életemet, hiszen Moravcsik Bandi és Kamuti Jenő is operáltak. A mai napig lejárok heti többször Pasarétre, futok hat kört, kőkeményen iskolázom, és indulok a veterán versenyeken. Pár éve a veterán világbajnokságon ötödik lettem egyéniben, csapatban pedig a dobogóra is sikerült felérnünk.”

„Rengeteg csodás emberrel vívtam együtt a Vasasban, Kovács Pali bácsitól kezdve Kárpáti Rudolf, Kovács Attila, Kovács Tamás, vagy éppen Meszéna Miklós…Nem is folytatom, de Gerevich Györgyöt azért kiemelném még, csodálatos ember és edző volt, imádták a tanítványai. Szilágyi Áron is rengeteget köszönhet neki, azt hiszem, de ezt ő is mindig elmondja. Megindító volt látni a fiatalokat a temetésén, a halála előtt sokat jártam hozzá, egyszer megmutatott egy csodás albumot, amiben megőrizte az összes közös élményét a tanítványaival. Hát ilyen ember volt ő!”

„A születésnapomon teljesen elérzékenyültem, megtapasztaltam, hogy mi a Vasas család… Boros Gyuri a mostani szakosztály-igazgató és a gyerekek nagy meglepetést okoztak, hogy felköszöntöttek a teremben. Egyébként is ez éltet, hogy lejárhatok, jó együtt lenni a fiatalokkal, a minap egy kissrác azt mondta, hogy „Gyuri bácsi, maga a példaképem”. Hát ez hihetetlenül jólesett, szeretnék még hasonlóan aktív életet élni sokáig, éppen ezért nemcsak sportolok, hanem például elkezdtem rendszeresen táncolni. Általában nem hiszik el, hogy egy 75 éves emberben ennyi energia van még!”


Hirdetések